logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić model płyty głównej i zainstalować kartę dźwiękową?

kwikwalakwo 26 Sty 2009 17:37 4889 14
REKLAMA
  • #1 6057641
    kwikwalakwo
    Poziom 10  
    nie mam pojecia jaka mam płyte główna nie wiem jak to sprawdzic wiem tylko ze nie mam zainstalowanej karty dzwiekowej
  • REKLAMA
  • #2 6057657
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    wypisz wszystkie oznaczenia jakie znajdziesz na tej płycie
  • REKLAMA
  • #3 6057675
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Proszę ściągnąć program Everest. Dowie się kolega wszystkiego o swoim komputerze. Proszę również poprawić swój post oraz sam tytuł.
  • REKLAMA
  • #4 6057950
    kwikwalakwo
    Poziom 10  
    to ja mam wyjac płyte czy moge wypisac wszystko co mam w menadzeze

Dodano po 9 [minuty]:

ściagnołem ten program ale jak go teraz używac wypisac wszystko co pisze pod płyta główna
  • #5 6058004
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    napisz to co dotyczy płyty i dokładnie jaki masz problem bo z tego co mamy nic nie wiadomo
  • #6 6058014
    kwikwalakwo
    Poziom 10  
    Właściwości płyty głównej
    ID płyty głównej 62-0108-001131-00101111-040201-P4X333-8235$AV41PC-00_AV41P004 P4X333-8235
    Nazwa płyty głównej Nieznane

Właściwości magistrali FSB
    Typ magistrali Intel NetBurst
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 400 MHz
    Przepustowość 3200 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
    Typ magistrali VIA V-Link
    Szerokość magistrali 8-bitowy(a)

Dodano po 1 [minuty]:

to jest wszystko co pisze na ten temat a problem mam taki ze nie widzi płyty głównej w menagerze

Dodano po 10 [minuty]:

przepraszam nie widzi mi karty dzwiekowej
  • #7 6058332
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Widzę że kolega nie bardzo z komputerami wiec, będę mówił powoli i wyraźnie:
    1. Czy jestes w stanie otworzyć obudowę komputera i i odczytac symbol płyty głównej?
    2. Czy instalowałeś system od nowa skoro nie masz zainstalowanych sterowników do karty dźwiękowej. Domyslam się ze problem z głosem to problem z dzwiekiem w komputerze.
    3. Jakiego windowsa używasz? Xp, Vista czy może Win98?
    4.Czy potrafisz sprawdzic w Managerze urządzeń jakich sterowników brakuje? W panelu sterowania lub prawym od myszki na Mój Komputer potem / właściwości / manadzer urządzeń...itd
    5. Do komputera powinieneś dostać płyte CD ze sterownikami - masz może?
    6. Czy masz dzwięk na płycie głównej czy dodatkowa karte dzwiekową?
    7. Czy w Managerze masz cos takiego "Kontrolery dźwieku, video i gier"?
  • #8 6058423
    fajny
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Najpierw opisz w ogóle ten problem, bo jak na razie wiem tylko tyle, że masz problem z dźwiękiem. Najprawdopodobniej brakuje Ci jakiś sterowników, ale szklanej kuli nie mam więc piszę ,,najprawdopodobniej".
  • #9 6058802
    kwikwalakwo
    Poziom 10  
    1. tak otwierałem ale tam nic nie pisze na płycie głównej
    2. ten komputer kupiłem od kogos z nowo stawianym systemem
    3 windowsa xp
    4 w menagerze pisze ze sa starsze sterowniki audio i nic po za tym co do sterowników
    5 nie mam płyty
    6 mam dzwwiek na płycie głównej mam taka kostke z wyjsciami pod kabel
    7 w menagerze mam cos takiego "Kontrolery dźwieku, video i gier" ale tam jest napisane Brak urządzen audio
  • REKLAMA
  • #10 6058947
    Damian_
    Poziom 25  
    ... no to już wiemy więcej
    Zastanawia mnie dlaczego ktoś instaluje na nowo system i nie doprowadza do porządku dźwięku, może jest uszkodzony dźwięk na płycie, wtedy trzeba by włożyć kartę dźwiękowa i do niej podłączyć głośniki, ale zanim nowa karta to spróbuj odinstalować te "stare sterowniki audio" i sprawdzic w biosie czy masz włączona kartę dźwiękową (Audio ... - enable)
  • #11 6059041
    kwikwalakwo
    Poziom 10  
    ale to odinstalowac w dodaj usuń programy?\?
  • #12 6059073
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Tak szanowny kolego, dokładnie tak. Ewentualnie usunąć jeszcze z menadżera urządzeń.
  • #13 6059097
    Damian_
    Poziom 25  
    odinstalować w dodaj/usuń programy jeżeli są albo w managerze urządzeń tam gdzie masz zainstalowane te starsze sterowniki audio. Ale istotniejsze jest żebyś zobaczył w Biosie czy masz włączoną karte. Być może ktos wcześniej używał dodatkowej karty audio i wyłączył w Biosie tą która jest na płycie głównej.
  • #14 6059386
    kwikwalakwo
    Poziom 10  
    niemoge tego znalezc w dodaj/usun nie ma starszych sterowników audio a przez menager jak wchodze to nie ma nigdzze odinstaluj a w biosie jak tam sie wchodzi
  • #15 6059565
    Damian_
    Poziom 25  
    do biosu wchodzi sie przez naciśnięcie klawisz DELETE lub F2 zaraz po załączeniu komputera, po około 4 sekundach od włączenia. Wchodzenie do biosu i grzebanie w ustawieniach moze sie jednak źle skończyć dla komputera, może sie juz nie uruchomić. Mysle ze powinieneś poprosić kogoś kto sie na tym zna

Jeżeli natomiast chcesz próbowac sam to:
    Uruchom komputer ponownie
    komputer sie wyłaczy a nastepnie zacznie sie uruchamiać od nowa i wtedy naciskasz DELETE lub F2 w zależności od biosu (nie wiem jaki ty masz)
    Po naciśnięciu tych klawisz powinien pojawic sie z wyborem różnych opcji, poruszamy sie strzałkami. Jeżeli chcesz wejści w daną opcje to enter, wyjście z opcji to ESC. Wyjście z biosu to ESC i wybranie opcji wyjście bez zapisywania zmian chyba ze cos chcesz zmienić to wyjście i zapisz zmiany. Proponuje troszke poczytać na temat biosu w necie, bo mozna nabroić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik nie zna modelu swojej płyty głównej i ma problem z brakiem dźwięku, ponieważ system Windows XP nie wykrywa karty dźwiękowej. Zalecane jest użycie programu Everest do identyfikacji płyty głównej oraz sprawdzenie w Menedżerze urządzeń, czy sterowniki audio są zainstalowane i aktualne. W przypadku braku sterowników należy je odinstalować z poziomu Menedżera urządzeń lub Dodaj/Usuń programy, a następnie sprawdzić w BIOS-ie, czy wbudowana karta dźwiękowa jest włączona (opcja Audio - Enable). Wejście do BIOS-u odbywa się przez naciśnięcie klawisza DELETE lub F2 zaraz po uruchomieniu komputera. Jeśli dźwięk nadal nie działa, możliwe jest uszkodzenie wbudowanej karty dźwiękowej i konieczność instalacji dodatkowej karty dźwiękowej. Użytkownik nie posiada płyty ze sterownikami, a w Menedżerze urządzeń widnieje informacja o braku urządzeń audio mimo obecności sekcji "Kontrolery dźwięku, wideo i gier". Model płyty głównej nie jest rozpoznany przez program, ale znaleziono oznaczenie P4X333-8235.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA