Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kenwood KDC-BT8041U - bluetooth

gniewoj 27 Jan 2009 21:51 3639 2
    gniewoj
    Level 11  
    Prosze o opinie na temat kenwooda z bluetoothem model KDC-BT8041U.

Do tej pory uzytkuje KDC-W3537, dzwiekowo jestem w pelni zadowolony. Mam nadzieje, ze KDC-BT8041U jest co najmniej tak samo dobry, nie mniej ciekaw jestem Waszych opinii. Szczegolnie jezeli chodzi o Bluetootha i latwosc obsulgi (brak klawiszy numerycznych).

PS
    Moze ktos wie czemu w KDC-BT8041U nie przewidziano innych kolorow podswietlenia niz niebieski (tak jak w KDC-W6541U)? Po drogach jezdza tez inne marki niz VW.:cry:
    gniewoj
    Level 11  
    ze wzgledow budzetowych odpada kenwood KDC-BT8041U (u nas to chyba BT8141U) i bede musial sie zdecydowac na DELPHI-GRUNDIG X350BT (podobnie jak Kenwood z Bluetoothem).

tak jak pisalem, kenwooda znam jezeli chodzi o jego potencjal odtwarzania muzki (slucham tylko i wylacznie CD).

Pytanie czy produkty DELPHI GRUNDIG bardzo odstaja od KENWOODa?
    gniewoj
    Level 11  
    wygląda na to, ze nikt z forumowiczów nie ma doświadczeń z użytkowaniem DG x350bt wiec kilka moich uwag:

ZALETY:
    1. bluetooth to epokowy wynalazek
    2. odtwarzacz dość dobrze komunikował sie z moja starą nokią (niestety nie znam modelu)
    3. możliwość dopasowania koloru wyświetlacza do upodobań / podświetlenia deski rozdzielczej samochodu
    4. trzy punktowy korektor graficzny z możliwością wyboru regulowanej częstotliwości i szerokości regulowanego pasma
    5. funkcja "loudness" z dwoma poziomami wzmocnienia
    6. generalnie włączanie i wyłączanie odtwarzacza następuje po włożeniu / wyjęciu kluczyka do / ze stacyjki ale istnieje możliwość manualnego włączenia / wyłączenia odtwarzacza na postoju bez kluczyka w stacyjce (skomplikowany opis ale cenna funkcja)
    7. możliwość uaktualnienia software'u
    8. cena

WADY:
    1. rzadko bo rzadko ale występują kłopoty komunikacji nokia-odtwarzacz (wina raczej telefonu bo pomaga wyłączenie i ponowne włączenie telefonu)
    2. "zawieszanie" sie na odbiorze radia bez możliwości przełączenia na CD. Zdarza sie to gdy odtwarzacz jest wyłączany w trakcie automatycznego przejścia na odsłuch komunikatów drogowych "TA". Po ponownym włączeniu odtwarzacza jestem zmuszony słuchać radia mimo, że komunikaty TA nie są już nadawane (znów opis skomplikowany w praktyce dość upierdliwa przypadłość)
    3. mimo rozbudowanej możliwości korekcji dźwięku (patrz p-kt 5 i 6 ZALETY) efekt, tj. jakość dźwięku, gorzej niż mizerna (dotyczy software'u ver2.38 )
    4.problemy z dostępem do listy kontaktów zapisanych w bardziej zaawansowanych modelach telefonów komórkowych, w moim przypadku chodzi o nokię e71

ZALECAM:
    1. znaczącą, słyszalną poprawę dźwięku uzyskałem po wgraniu software'u ver 2.90 (zalecam zrobić to na samym początku użytkowania - na prawdę warto)
    2. jeżeli chodzi o komunikację nokii e71 z odtwarzaczem to wykasowałem kontakty zapisane na karcie SIM a zostawiłem tylko i wyłącznie zapisane w pamięci telefonu, po tej operacji nie mam problemu z dostępem do zapisanych kontaktów (nigdy nie korzystałem z głosowego wybierania zapisanych numerów więc nie wiem jak to działa w praktyce)