logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multitec Croma 2800 - Pionowe pasy i piszczenie przetwornicy po wyłączeniu TV

waldo 07 Kwi 2004 00:05 1235 3
REKLAMA
  • #1 583888
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam, mam dwie usterki w tym Tv i nie wiem jak sobie z nimi poradzić - pierwsza dotyczy pionowych pasów zaczynających się od lewej strony ekranu , wymieniłem pojemności w stabilizacji 12 v oraz pojemności po wtórnej stronie przetwornicy ale bez efektu , dodam że usterkę najlepiej widać na AV ,dlatego też wykluczyłem pośrednią , może to usterka z odchylania ?

druga usterka pojawia się po dłuższej pracy telewizora ,około 30 minut , otóż po wyłączeniu Tv w stby słychać piszczenie przetwornicy przez około 5 minut i w tym czasie ciągle pracuje trafopowielacz ,po tym czasie tych 5 minut słychać że wysokie roładowuje się i przetwornica dopiero wtedy przechodzi w stan czuwania ,pomiary napięć wykazały że generator wyłącza się ale trafo ciągle pracuje , poradżcie czy spotakliście się z takimi usterkami
  • REKLAMA
  • #2 584133
    tolko
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Wymień na początek kond. w zasilaczu po pierwotnej stronie przetwornica powinna chodzić stabilnie bez piszczena.
  • REKLAMA
  • #3 584152
    zbylat
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jesli generator sie wyłancza to trafo w.n. nie moze działać .Nie znam budowy tego TV ale sprawdz załanczanie +B na but11 i 2sa1013 na wyjściu z przetwornicy jesli takowe jest,albo styki i sterowanie przekaźnika .co do pasów to kond.filtr.napięcie na wzmacniacze wizyjne 180-200V z trafa w.n.
  • #4 584472
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Nie ma tu przekażnika elektronicznego typu but 11 i 2sa 1013 a zasilanie odchylania 145V jest podawane przez bezpośrednio na trafopowielacz , spróbuję jeszcze podmienić tranzystor w odchylaniu .
REKLAMA