logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Nokie 3310 i 8210 nie działają z zasilaczem laboratoryjnym?

dziur 29 Lis 2002 23:58 2844 14
REKLAMA
  • #1 60568
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    Mam taki temacik, że inne fony np nokia 3210, ericsson t28, siemens c35 chodzą pod zasilaczem laboratoryjnym ( napiecia takie jak na baterii, i odraniczenie prądowe gdzieś do 400mA ) a modele 3310 i 8210 nie. Wydajność zasilacza od 0 do 1.5A, napięcie od 0 do 15V (1 kanał) Jest jakaś solucja? Dodam że napięcie z USB puszczone przez rezystor (bo wychodzi z USB-eka 5V i jest redukowane do 3.8 ) włącza Nokię. Chciałbym się dowiedzieć jak osoby znające temat to widzą. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 60574
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    napięcie w ładowarkach jest często tylko wyprostowane- a NIE WYFILTROWANE!
  • #3 60583
    dziur
    Poziom 32  
    Siedze na necie, stawiam kulki na CPU w Nokii i jeszcze bawie sie tym zasilaczem - K***a kombajn ze mnie jak , wiecie co. Solucje już mam, bo popatrzyłem jak jest zbudowany dtc4 flesher. Tak więc btmp i VCR i GND telefonu do minusa, a plus do plusa, jakie to proste i przyjemne? nie? Ktoś pisał poniżej że nie warto kupować DTC4 fleszera tylko samemu złożyć. I racja, nie ze względów ekonomicznych ale dla zdobycia wiedzy i własnych doświadczeń. Nie kupować tylko robić az oczy wyjdą tak 8O
  • REKLAMA
  • #4 60630
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    znaczy sie co? wykorzystales flasher do dct3 czy jak?
  • #5 60896
    dziur
    Poziom 32  
    nie, flesher do dtc4 ma czerpie zasilanie z usb-5V , natomiast zasilanie dla telefonu nie idzie z baterii, tylko z baterii serwisowej, która jest we fleszerze. Chodzi o local mode i test mode, ale nie to jest w temacie, mniejsza. Chciałem uruchomić płytę z zasilacza a nie z baterii, żeby pomierzyć niektóre napięcia i 3310 po podłączeniu + i - nie włączyła sie. Więc zobaczyłem jak jest we fleszerze do dtc4, na baterii od 6310 lub 3510 i zarówno btemp i vcr były podciągnięte pod masę. Po podłączeniu 3 styków w 3310 do masy i jednego do + Nokia uruchomiła sie z zasilacza. I to wszystko, o to chodziło.
  • #6 271824
    free22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    mam pytanko na temat zasilacza laboratoryjnego poniewaz mam zamiar go sobie kupic
    na jedno pytanie juz mi odpowiedziales w tym temacie
    2.czy warto sobie go kupic skoro malo zajmuje sie telefonami (ale mam zamiar zajmowac sie elektronika i telefonaimi zawodowo jestem jeszcze leszczyk :)
    3.co z telefonem mozna zrobic za pomoca tego zasilacza???
  • #7 272059
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Moja odpowiedz brzmi: zdecydowanie warto - mozesz sobie ladnie sprawdzac ile fon wciaga na ladowaniu, ile wciaga z zasilu zamiast z baterii i wiele innych - cena net-a to okolo 250 pln. Nie za duzo, nie za malo, ale bardzo ulatwia robote. Dopoki sobie nie kupilem, to nie wiedzialem, co trace.
    Pozdro,
    Tomasz WL
    p.s. net nie ma ograniczenia pradu, ale mnie to jakos zupelnie nie przeszkadza. Mozesz zajrzec na strone NDN - oni robia to samo co net, tylko lepsze i odpowiednio drozsze
  • REKLAMA
  • #8 272296
    dziur
    Poziom 32  
    ja mam sunko PS-152 z ograniczeniem pradowym, ustawienia ogólne i korekcyjne + test na nadajnik w telefonie
  • #9 273526
    atek000
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    akumulator w telefonie to nie tylko styk dodatni i masa, jest jeszczetroche elektroniki (testy, stan, temp., itp.). Najlepiej (ja tak mam) rozwalić stary zu żyty aku i przewodani podpiąć się do elektroniki a samą baterie wywalić. Za pomocą tebo możesz dokladnie sprawdziś też pobór prądu aparaciku.
    Prostrze rozwiązanie - zapiąć + i mase, oraz zrobić zworki z innymi stykami baterii.
  • #10 275594
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Myślę że pytanie na temat.W serwisówkach 3210, 3310 i innych są podane wartości rezystorów w bateriach po których telefon identyfikuje baterię.Czy ktoś wie jaki powinien być rezystor w baterii serwisowej?Czy ktoś wie jak kalibruje się WinTesl-ą ładowanie?
  • #11 275823
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Ja też polecam zasilacz laboratoryjny od czasu kiedy stanął u mnie na stole używam go cały czas nawte w motorolach podczas fleszowania .
  • #12 276089
    dziur
    Poziom 32  
    atek000 sorry ze tak skomentuje twoj post ale: hahahaha, dodatkowe piny sa potrzebne dla telefonu, zeby wiedział kiedy baterka słabnie lub jej temp rosnie. W nokiach np BSI trzeba zmasowac zeby sie fon odpalił, ale nie mow ze zasił labor. to gowno i potrzeba rozwalac baterke zeby telefon zaswiecił.....
  • REKLAMA
  • #13 280776
    atek000
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    dziur: nie napisalem "ze zasił labor. to gowno i potrzeba rozwalac baterke zeby telefon zaswiecił....." . zwłaszcza że innego zasilacza nie używam :). Podsunąłem tylko pomysł na imitacje baterii. Rozbierz jakąś z tych nowych - upchane elektroniki (stare miały tylko 2-3 rezystory, warystorek lub jakąś diodke). Albo zajżyj do aku motki v-ki, tam jest troche. Oczywiście da się podłączyc tylko plus i minus, aparacik chula, odczytasz pobór prądu. Ale zrób taką imitacje a zobaczysz jakie pobory aparacik ma w rzeczywistości troche się różnią.

Dodane: Aby włączyś N3310 i N8210 pod zasilaczem do pinu plus podłącz plus a do reszty mase, samo plus i masa nie wystarczy. Tak jest już z Nokiami.
  • #14 290635
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Atrapka ze starej baterii jest dobra nawet jak telefon nie potrzebuje jej elektroniki do działania choćby dla tego żeby nie pieprzyć się z krokodylkami czy czymś innym do podłączenia zasilacza.
  • #15 291304
    TwinnY
    Poziom 13  
    Tylko jest jedno ale :) (i tutaj bronię dziur'a) - mianowicie chłopulki jeżeli chcecie odpalić telefon na przerobionej baterii - musicie płytę mieć częściowo w obudowie - co daje Wam mniejsze pole do popisu w pomiarach niektórych elementów. Dziur chciał pomierzyć napięcia - czyli uważam że podłączenie krokodylami lub wręcz podlutowanie się z kabelkami do płyty jest bardziej ekonomiczne - macie dojście z miernikiem do dwóch stron płytki a nie do jednej.
    Dziur: dzięki za solucję. Mam oryginalne baterie serwisowe - pozostałość po serwisie autoryzowanym, ale zasilanie z laborki spędzało mi sen z oczu. Wreszcie kumam o co chodzi.

Pzdrw.
    TwinnY

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3310 i 8210 nie uruchamiają się bezpośrednio po podłączeniu do zasilacza laboratoryjnego, mimo że inne modele, takie jak Nokia 3210, Ericsson T28 czy Siemens C35, działają poprawnie przy napięciu i ograniczeniu prądowym zasilacza. Problem wynika z faktu, że w tych modelach telefonów bateria nie jest tylko prostym źródłem napięcia, lecz zawiera dodatkową elektronikę monitorującą stan, temperaturę i inne parametry. Aby uruchomić 3310 i 8210 z zasilacza, konieczne jest podłączenie nie tylko plusa i masy, ale także zmostkowanie dodatkowych pinów baterii (np. BSI, btemp, VCR) do masy, co imituje obecność oryginalnej baterii serwisowej. Rozwiązaniem jest wykorzystanie atrap baterii lub modyfikacja połączeń zgodnie z konstrukcją fleszera DTC4, który zasila telefon z baterii serwisowej i podciąga odpowiednie piny do masy. Zasilacz laboratoryjny jest przydatnym narzędziem do pomiarów i testów, ale wymaga odpowiedniej imitacji baterii, aby telefony Nokia 3310 i 8210 mogły się poprawnie uruchomić i działać w trybie testowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA