sterowniki do plyty glownej zainstalowane a czy nagrywarka jest ATA czy S-ATA to nie mam zielonego pojecia bo jestem slaby w te klocki gdzie mam to sprawdzic?
Usuń ją z menedżera urządzeń, uruchom ponownie komputer i sprawdź czy się prawidłowo zainstalowała. Możesz także usunąć z gałęzi kontrolery ATA pomocniczy i podstawowy kanał IDE jeśli nie pomoże samo usunięcie napędu.
Również w Menedżerze urządzeń odnajdujesz kontrolery IDE/ATA/ATAPI i tam usuwasz podstawowy i pomocniczy kanał. Posiadasz na płycie głównej drugie złącze IDE ? Jeśli tak to podłącz do drugiego i sprawdź czy coś się zmieni. Napisz jeszcze jak masz skonfigurowane dyski/napędy.
odinstalowalem kontrolery IDE/ATA/ATAPI i dalej to samo nie posiadam drugiego zlacza IDE ale juz mnie szlak bieze z tym gownem a jak mam skonfigurowan dyski/napedy to nie mam zielonego pojecia wiem tylko tyle ze wszystko dzialalo a po zainstalowaniu tego jeba...windowsa angel edition 2008 ta jeba........ nagrywarka przestala dzialac
No to się nie dziwię,że dzieją się takie "cuda". Skontaktuj się w takim układzie z supportem producenta tego systemu niech udzielą Ci stosownych informacji.
Kolego hilek26, załatwimy kilka spraw za "jednym zamachem"
1. Niechlujnie napisany post, a szczególnie zawarte w nim wulgaryzmy "załatwiły" koledze ostrzeżenie;
2. Kolega posiada system operacyjny windows angel edition 2008. Zatem proszę szukać wsparcia u producenta tego systemu - wszak to wsparcie ma kolega bezpłatnie jako legalny użytkownik tego systemu. A nie chcąc wchodić w paradę producentowi tego systemu nie będziemy dyskutować tutaj jego szczególnych zachowań. Temat zatem zamykam.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Nagrywarka Samsung SH-S182D DVD RW nie wymaga osobnych sterowników, gdyż jest standardowym urządzeniem ATA wykrywanym przez BIOS. Problem z jej niewidocznością w systemie pojawił się po zmianie systemu operacyjnego na Windows Angel Edition 2008. BIOS wykrywa napęd poprawnie, jednak w Menedżerze urządzeń pojawia się żółty wykrzyknik przy napędzie. Zalecane było usunięcie napędu oraz kontrolerów IDE/ATA/ATAPI z Menedżera urządzeń i ponowne uruchomienie komputera, jednak problem pozostał. Brak drugiego złącza IDE uniemożliwia podłączenie napędu do innego kanału. Sugerowano sprawdzenie konfiguracji zworki, kabli oraz sterowników płyty głównej. Ostatecznie wskazano, że problem może wynikać ze specyfiki niestandardowego systemu operacyjnego i zasugerowano kontakt z jego producentem. Dyskusja została zamknięta bez rozwiązania problemu sterowników, podkreślając, że nagrywarka nie wymaga dedykowanych sterowników. Wygenerowane przez model językowy.