logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zewnętrznego interfejsu do Motoroli SC202 - PCB i konfiguracja

trytronik 11 Kwi 2004 17:39 3206 21
  • #1 590669
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Czy moglby ktos udostepnic schemat zewnetrznego interfejsu (konfiguracji) tzn. wylutowanego procka z radia, mam jeden ale cos mi nie chce dzialac.
    Dokladnie chodzi mi moze jakis wzor plytki pcb i konkretny
    schemat, bo udalo mi sie wylotowac procka poraz pierwszy zawsze jakos szlobez wylutowywania, ale teraz musialem go wylutowac z SC202 i problem w tym ze zrobilem na pajaku programatorek polaczenia sa na pewno ok, ale tak i tak nie moge sie z nim polaczyc i nie posiadam kasownika aby moc sprawdzic czy swina procka bo uwalony czy programatora. Szukalem na stronie ETL'a ale znalazlem tylko program, a moze ktos posiada schemat do tego programu. Z gory dziekuje. W razie czego prosze o kontakt pod GG3018388
  • #2 591195
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Domyslam sie ze chodzi Ci o hc05b6.
    1. Linia GND 41 pin dołączyć do masy PC.
    2. Linia TxD 52 pin dołączyć przez MAX do RxD w PC.
    3. Linia RxD 50 pin dołączyć przez MAX do TxD w PC.
    4. Linia RESET 18 pin dołączyć przez MAX do RTS w PC.
    5. Linia IRQ 19 pin dołączyć przez10k i włacznik do +12V.
    6. Linia PD4 9 pin dołączyć przewodem do GND.
    7. Linia PD3 11 pin dołączyć przez rezystor 1k-2k2 do +5V (10 pin procesora).
    Linia TCAP1 22 pin dołączyć przez rezystor 1k-2k2 do +5V (10 pin procesora).

i ma dzialac.

W innym poscie pisales chyba z kupiles hot air'a. Tez sie przymierzam. co kupiles i czy zadowolony jestes.
  • #3 591992
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Ciekawe jak będzie ten procek chodził bez zegara ?

W nocie aplikacyjnej motoroli jest wszystko, wystarczy poczytać !

SławeK
  • #4 592130
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    motka jest jak kobieta raz chce a raz nie ale w tym radyju raczej klopotów nie ma
  • #5 592356
    trytronik
    Poziom 22  
    Oj juz o tym sie przekonalem ze z motka tak jak piszesz jak z kobieta.
  • #6 592816
    SlaweK
    Poziom 43  
    Tak, jak sie znasz to żadna nie stawia oporu ;)
    Proponuję trochę lektury. Nie zaszkodziło by Wam trochę Wisłockiej, Starowicza i PDFów Motoroli.

SławeK
  • #7 593227
    track
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Sławek będzi :tik-tak( tak chodzi zegar). Odezwij się na pw.
  • #8 593930
    kalimax
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Witam

zgadzan sie z kolegami :D motka wymaga najpierw popieszczenia (zapoznania z pdf)a nie od razu do rzeczy :P Jakbyś se nie dawał rady to robie płytki z podstawką PLCC52 "kasownik tez robie "(wersja dla leniwych) wpinasz proca i jest twoja :P

powoli do celu :D
  • #9 594046
    trytronik
    Poziom 22  
    A ma ma ktos moze pdf do HC05B6 bo na stronie motoroli jest ale dosc obszerny. A czy moglbys mi przeslac wzor plytek, bo to potrafie zrobic!!
    Robie wszystko wedlug noty katalogowej innego procka. A chodzi ze wylutowalem procka z radia bo za nic w swiecie sie nie chcial polaczyc i teraz mam problem czy kwestia programatora czy poprostu procek jest uwalony, a nie mam nikogo kto by mi mogl go sprawdzic i poprostu moge krazyc i probowac sie z nim polaczyc na wszelkie sposoby a jak bedzie uwalony to nic z tego nie bedzie!!!
    Wiec prosze z tego wzgledu o pomoc ze nie potrafie okreslic czy procek jest uwalony czy wina programatora!!!
  • #10 594058
    SlaweK
    Poziom 43  
    W PDFie masz schemat "kasownika". Zrób go i przetestuj procka a będziesz miał odpowiedź. Jesli będzie zabezpieczony to napewno nie uzyskasz komunikacji. Spełniłeś wszystkie warunki jego pracy ? Kwarc, czyste zasilanie , reset, poziomy impulsów na Rx i Tx , IRQ=2xVcc itd... ?
    W PDFie możesz wiele działów pominąć i nie czytać jak np lista rozkazów ale własnie w tym dużym jest wszystko co trzeba.

SławeK
  • #11 594078
    trytronik
    Poziom 22  
    To sorki ale chyba mowimy o innym pdf'ie. Jakbys mogl to podeslij go!!
    A warunki na pewno spelnilem wszystkie siedzialem nad tym dwie noce i ze najpierw sprawdza czy secbit'y sa ustawiono a jak bede to nie przejdzie do dalszej analizy wejsc procka i nie uruchomi podprogramu Bootstrap. Bo ja tam nie mam schematu kasownika!!!!
    Dzieki
  • #12 594098
    *ANDY*
    Poziom 25  
    Ocena: 83
    tu jest cała rodzinka HC05
    Załączniki:
    • MC68HC05B16.rar (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 594132
    SlaweK
    Poziom 43  
    Tak, tutaj jest wszystko.

SławeK
  • #14 594180
    trytronik
    Poziom 22  
    Tak wlasnie tam jest wszysko a mialem innego pdf'a. Dzieki za pomoc.
    Choc jak ktos wzor plytki pcb do "kasownika" to bym prosil!!!
  • #15 595482
    trytronik
    Poziom 22  
    Czy naprawde nikt nie posiada wzoru plytki pcb do "kasownika". :(
  • #16 595627
    SlaweK
    Poziom 43  
    Oj, czy to tak ciężko siąść na pół godzinki do Eagle czy jakiegoś Protela ?
    A czytałeś uważnie posty wcześniej ? To poczytaj jeszcze raz!

SławeK

• #17 595686
    trytronik
    Poziom 22  
    Myslalem ze cale te forum ma charakter niekomercyjny, tzn ludzie sobie jakos pomagaja, nie chodzi o podawanie gotowcow czyli wymien to i spokoj bo to chyba by niczemu nie sluzylo, a raczej powstalo by mnostwo serwisow,ktore by opieraly sie tylko na tym. Ale znam ludzi, ktorzy wiele lat w tym robia i czasami tez nie moga sobie poradzic z czyms, choc posiadaja ogromna wiedze, mysle ze naprowadzenie kogos kto jest "kumaty" w danym temacie to wystarczy jedno slowo kluczowe!!
    Ale chyba jak ktos udostepni wzor plytki drukowanej to nic sie nie stanie bo jeszcze trzeba wiedziec co z tym wzorem zrobic, bo samo posiadanie nie swiadczy jeszcze o tym, ze odrazu ma sie co sie chce. Bo jeszcze trzeba wlozyc w to wiele pracy aby wyszlo przyzwoicie!!!!
  • #18 595793
    kalimax
    Poziom 17  
    Witam
    trytronik to coś chyba sie tyczyło do mnie moge ci oczywiscie dać wzór płytki niewidzę problemu chodz mi ona zajęła trochę czasu nadmieniam że jeżeli chodzi o płytkę to jest w Protelu i dwuwarstwowa :D powodzenia :P jeżeli chcesz możesz dostac w pdf nie wiem czy da sie z tego coś zrobic

:D powoli do celu
  • #19 595808
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zgadza się. W sumie to żaden problem. Więcej kłopotu jest z wytrawieniem płytki niż z zaprojektowaniem jej. Chyba zainstaluję sobie jakiś program i zrobię Ci ten projekt na kolanie. ;)
    A kolega proponował płytki. Czasem lepiej zapłacić mu kilka złotych i czas ktory spędzisz na trawieniu poświecić czemuś lepszemu. Przynajmniej ja do takich wniosków doszedłem już dość dawno temu. Owszem płacić kilkaset złotych za "kasownik" czy "programator" to przesada (dlatego nie podaję Ci linka do jakiejś firmy) ale czasem lepiej dać komuś jakieś sensowne pieniadze i mieć sprawdzony projekt.

SławeK
  • #20 595831
    trytronik
    Poziom 22  
    :arrow: Kalimax no to jak mozesz to przeslij mi ten wzor plytki do Protela. Z gory dzieki
    Oto moj email: krzysztof.hampel(_at_)net1.bdi.net.pl
  • #21 601875
    kalimax
    Poziom 17  
    Witam

Jeszcze chciałbym dorzucić schemat kasownika troche lepszej jakości niż scan może się komuś przydać

powoli :D do celu
    Załączniki:
    • kasownik.rar (150.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 602035
    trytronik
    Poziom 22  
    :arrow: Kalimax - dzieki.
    Dziekuje takze wszystkim ktorzy uczestniczyli w dyskusji!!!
    Pozdrawiam Krzysztof

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu zewnętrznego interfejsu programatora (tzw. "kasownika") dla procesora HC05B6 wyjętego z radia Motorola SC202. Użytkownik poszukuje wzoru płytki PCB oraz szczegółowego schematu konfiguracji, aby móc poprawnie nawiązać komunikację z procesorem i zweryfikować jego sprawność. W odpowiedziach podano podstawowe połączenia linii sygnałowych procesora (GND, TxD, RxD, RESET, IRQ, PD4, PD3, TCAP1) z komputerem PC, często przez układ MAX232, oraz wskazano na konieczność zapewnienia odpowiednich warunków pracy, takich jak obecność kwarcu, stabilne zasilanie, poprawne poziomy sygnałów i sygnał resetu. Zwrócono uwagę na konieczność zapoznania się z dokumentacją techniczną (PDF Motorola) zawierającą schematy i opis działania procesora oraz programatora. Uczestnicy dyskusji oferowali pomoc w postaci wzorów płytek PCB do programatora w formacie Protel, dwuwarstwowych, oraz skanów schematów kasownika. Podkreślono, że sam wzór PCB wymaga dalszej pracy i umiejętności, a czasem lepiej zlecić wykonanie płytki osobom doświadczonym. Wskazano również, że brak komunikacji może wynikać z uszkodzenia procesora lub błędów w programatorze, a testowanie wymaga odpowiedniego sprzętu i warunków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA