logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SkyStar 2 - brak sygnału z anteny zbiorczej, jak sprawdzić jakość?

espera 11 Lut 2009 00:09 3944 15
REKLAMA
  • #1 6132651
    espera
    Poziom 10  
    Witam,
    mam niemały problem z kartą SkyStar 2.

Podłączony jestem do zbiorczej anteny dla całego bloku, nie mam TV więc nie wiem czy sygnał, który dostaję nadaje się do czegokolwiek.

Mimo wszystko próbuję, podłączyłem najpierw tuner SkyStar USB2, niestety nie działał, więc wymieniłem na SkyStar 2 TV i nadal nic.

Wgrałem świeży system od nowa zainstalowałem wszystkie sterowniki oraz oprogramowanie najpierw DVBViwer później ProgDVB.

Jednak nadal nic. Urządzenie ładnie wykrywa, jednak nie mam sygnału z anteny (jakość sygnału 0%, moc sygnału 14% - nawet po odłączeniu anteny).

Gdzie może być problem? Jak sprawdzić jakość sygnału, który dociera d mego mieszkania?
    Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6133021
    kocur108
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Anteny satelitarnej czy zbiorczej naziemnej, SKAY STAR to karta satelitarna nie współpracuje z antenami naziemnymi
  • REKLAMA
  • #3 6133051
    espera
    Poziom 10  
    Przepraszam, źle się wyraziłem, oczywiście anteny satelitarnej.
  • #4 6133204
    kocur108
    Poziom 19  
    masz aktualne listy w ProgDVB lub wpisałeś parametry satelity?? dawno już nie bawiłem sie SS2 ale z tego co pamiętam to tak sie ustawiało antene
  • #5 6133485
    espera
    Poziom 10  
    Wygląda że jest wszystko dobrze. Nie rozumiem sformułowania "aktualne listy", którego użyłeś. Powiem tak sterowniki są zainstalowane, urządzenie jest wykrywane i obsługiwane przez ProgDVB (w Device List jest zielony "prostokącik" :) ), określam, że chce korzystać z np satelity Hotbrid i nic. Nie mam sygnału...
  • REKLAMA
  • #7 6134900
    kocur108
    Poziom 19  
    A masz wpisane parametry jakiegoś konkretnego transpondera?? najlepiej z FTA np Polonia
    Dlatego najlepiej wrzucić do DVBProg jakąś aktualną liste
  • #8 6135581
    espera
    Poziom 10  
    a jak załadować listę do progDVB? Nawet po wpisaniu w zakładce "scan transponder" parametrów dla Polonii 1 - niedostałem kompletnie nic...
    Nadal jakość 0% moc 14%...
  • REKLAMA
  • #10 6136088
    espera
    Poziom 10  
    W tym cały sęk, że od początku istnienia karty nie funkcjonowało ...
    Nigdy nieuzyskaniem sygnału wyższego niż 14%.
    Podesłany przez Ciebie artykuł jest owszem ciekawy i kilka rzeczy się dowiedziałem. Ale niestety nic co by poprawiło sytuacje mojej karty. Sam już przez jakiś czas próbowałem coś zdziałać. Wiem jak skanować transpondery i szukać kanałów.
    Ale niestety nie mogę nic poprawić przy tak niskim sygnale. Skąd tak niski jego poziom?
  • #11 6136101
    kocur108
    Poziom 19  
    przydało by sie byś pożyczył jakiś dekoder by sprawdzić czy w ogóle jest sygnał satelitarny w instalacji
  • #12 6136146
    espera
    Poziom 10  
    nie mam telewizora, więc musiałbym pożyczać chyba i telewizor i dekoder :)
    Nie ma innego sposobu?
  • #13 6136436
    kocur108
    Poziom 19  
    możesz dekoder podłączyć z kompem po audio i usłyszysz czy coś jest, ustaw najlepiej na Polonie
  • #14 6137772
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Najprościej weź kompa z kartą ss2 do kogoś i sprawdź. W tej chwili prawie każdy ma tuner sat, więc trudno ci znaleźć nie będzie, co najwyżej przedłużkę kabla będziesz potrzebował.

Kartę na początek instaluj jako lan, dopiero jak już wszystko ruszy możesz się bawić w sterowniki bda - z niektórymi wersjami ss2 nie współpracują najlepiej i stąd też mogą być problemy z sygnałem.
  • #15 6144053
    pio27
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    A u sąsiadów jak z telewizją sat?? daj mejla to prześlę Ci aktualną listę kanałów do progdvb. Trzeba ją wgrać i wtedy będziesz już pewny czy to wina ustawienia anteny
  • #16 6162843
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Proponuje zainstalować najpierw oryginalne oprogramowanie dla tej karty (producenta) sprawdzić czy karta jest dobra i czy odbiera (skanuje) satelitę. Pamiętać należy o odpowiednim ustawieniu typu konwertora, satelity i paru innych drobiazgów. Prawdopodobnie nie masz zainstalowanego DirectX w wersji co najmniej 9, dla wymienionych przez Ciebie programów potrzebne będą jeszcze filtry, oraz odpowiednie drivery -tak jak kolega @gutek@ zaznaczył nie zawsze BDA chca poprawnie działać.
    Co do progDVB jako dla nowicjusza warto poszukać gotowej poustawianej wersji z filtrami i grafami i aktualną listą kanałów

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału satelitarnego w karcie SkyStar 2 podłączonej do zbiorczej anteny satelitarnej w bloku mieszkalnym. Mimo poprawnej instalacji sterowników i oprogramowania (ProgDVB, DVBViewer) oraz wykrywania urządzenia, sygnał ma niską moc (14%) i zerową jakość. Dyskusja wskazuje, że karta SkyStar 2 jest kartą satelitarną i nie współpracuje z antenami naziemnymi. Zalecane jest sprawdzenie aktualnych list kanałów i parametrów transponderów w programie ProgDVB, szczególnie dla satelity Hotbird lub Polonia 1, oraz prawidłowe ustawienie anteny i konwertera. Sugerowano również przetestowanie instalacji za pomocą zewnętrznego dekodera satelitarnego lub podłączenie dekodera do komputera w celu potwierdzenia obecności sygnału. Wskazano na możliwe problemy ze sterownikami BDA i konieczność instalacji oryginalnego oprogramowania producenta oraz DirectX w wersji co najmniej 9. Zalecane jest użycie gotowych konfiguracji ProgDVB z aktualnymi listami kanałów i filtrami. Brak sygnału może wynikać z niewłaściwego ustawienia anteny, braku sygnału w instalacji lub problemów ze sterownikami i oprogramowaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA