logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego radioodbiornika FM stereo 87,5-108MHz do samodzielnego montażu

onetouch8 15 Lut 2009 15:44 9412 7
REKLAMA
  • #1 6153820
    onetouch8
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Poszukuję schematu radioodbiornika z modulacja FM i wyjściu stereofonicznym.Szukałem na internecie ale są tylko FM/AM. Chodzi także o to żeby było jak najmniej elementów gotowych tj. obwody wejściowe, heterodyna, mieszacz itp. Mam wykonać jako pracę zaliczeniową.
    Odbiornik powinien być na normalne zakresy komercyjnych stacji 87.5-108MHz.
    Proszę o pomoc:cry:Z góry dziękuję...

Temat zamieściłeś w nieodpowiednim dziale.
    Regulamin pkt. 8.3 . [SP5ANJ]
    Przeniosłem z działu Schematy.
  • REKLAMA
  • #2 6153876
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Na stronie http://www.circuits.8m.com/Fm-radio.htm
    masz coś w miarę prostego.
    Tylko nie daj sobie wmówić że to komercyjny kit AVT2330 ;-)
    Zawsze możesz zmienić wzmacniacz mocy i będzie się różnić.
  • REKLAMA
  • #3 6153912
    onetouch8
    Poziom 11  
    Mogę korzystać z gotowych schematów tylko że sterowanie powinno być albo na diodach pojemnościowych albo na kondensatorze powietrznym.Bo to chyba jest na mikroprocesorze.W sumie też takie może być ale czy układ jest zaprogramowany odpowiednio;/
  • #4 6155241
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    Zrób układ w oparciu o schemat z kitu
    AVT-2469 - na głowicy fabrycznej, ale za to ze strojoną p.cz. na układzie scalonym. Układ powinien dać się zestroić nawet na słuch. W razie czego jeśli jesteś ambitny możesz zamiast używać fabrycznej głowicy zbudować własną. Bodajże w 2000 albo 2001r w radioelektroniku był opis wykonania głowicy ukf na układzie NE612 strojonej warikapami.
  • REKLAMA
  • #5 6172691
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    http://sklep.avt.pl/p/pl/48186/stereofoniczny...nik+fm+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

tu kolego masz stereofoniczny nadajnik fm do samodzielnego montażu
    w pliku dokumentacja

Moderowany przez c2h5oh:

W tym temacie piszemy o ODBIORNIKU FM .
    Nie mam pojęcia, po co zamieszczasz materiały dotyczące nadajnika.
    Załącznik (nie związany z tematem) usuwam. Proszę czytać ze zrozumieniem i pisać odpowiedzi na temat.

• REKLAMA
  • #6 6175081
    onetouch8
    Poziom 11  
    Chyba mnie źle zrozumiałeś, bo ja potrzebuje odbiornika a nie nadajnika:)):
  • #7 6175326
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    przepraszam nie doczytałem
    Załączniki:
    • 165-k.pdf (89.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu prostego radioodbiornika FM stereo na zakres 87,5-108 MHz z minimalnym użyciem gotowych elementów, takich jak obwody wejściowe, heterodyna czy mieszacz, do samodzielnego montażu jako praca zaliczeniowa. W odpowiedziach zaproponowano kilka rozwiązań: schematy dostępne na stronie circuits.8m.com, kit AVT-2469 wykorzystujący fabryczną głowicę i układ scalony do strojenia p.cz., a także możliwość budowy własnej głowicy na układzie NE612 z warikapami, opisanej w Radioelektroniku z lat 2000-2001. Zwrócono uwagę na sterowanie za pomocą diod pojemnościowych lub kondensatora powietrznego, unikając mikroprocesorów. Pojawiła się także sugestia dotycząca kieszonkowego radia AM/FM firmy First, cechującego się małą liczbą elementów i dobrą czułością. Wskazano, że dostępne są zestawy do samodzielnego montażu nadajników FM stereo, jednak autor potrzebował odbiornika, co zostało wyjaśnione w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA