logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otake 5130-2RC - białe poprzeczne paski u góry ekranu.

zip_jacek 20 Lut 2009 15:00 1974 8
REKLAMA
  • #1 6178435
    zip_jacek
    Poziom 10  
    Witam, po wymianie scalaka odchylania pionowego u góry ekranu pojawiły się białe paski tak z 10 cm od góry, tak jakby obraz zawijał się u góry i te 10 cm było jeszcze odwrócone. Czy można to w jakiś sposób skalibrować czy to od tego zależy? Proszę o szybka odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 6178469
    rtv-kk
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    A kondensatory w aplikacji pionu wymienione ?
  • #3 6178767
    zip_jacek
    Poziom 10  
    Nie wymieniałem kondensatorów, myślałem że można to będzie jakoś wyregulować skoro tak sie dzieje dokładnie jakby się przeciągał obraz i tak się nakłada od góry takie paski wychodzą i widac poniekąd obraz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6178830
    zip_jacek
    Poziom 10  
    no tak postąpiłem ale nie wymieniłem kondensatorów, dzięki a gdyby było dobrze to mógłby ten scalak paść w niedługim czasie bez wymiany kondensatorów?
  • #6 6178860
    rtv-kk
    Poziom 22  
    zip_jacek napisał:
    no tak postąpiłem ale nie wymieniłem kondensatorów, dzięki a gdyby było dobrze to mógłby ten scalak paść w niedługim czasie bez wymiany kondensatorów?

Tak mógłby uszkodzić się ponownie.
  • #7 6178863
    zip_jacek
    Poziom 10  
    a czy możesz mi jeszcze powiedzieć które te kondensatory powinienem wymienić te w najbliższym otoczeniu? załączam schemat...

Otake 5130-2RC - białe poprzeczne paski u góry ekranu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6178903
    rtv-kk
    Poziom 22  
    Zacznij od C435-100uF/35V, czy napięcia zasilające są zgodne ze schematem?
  • #9 6262878
    zip_jacek
    Poziom 10  
    Przepraszam że tak późno odpowiadam ale ostatnio nie miałem czasu i jeszcze net mi padł:/ ale jak najbardziej wymieniłem kondensatory i problem został rozwiązany:) dziękuję i pozdrawiam:-)

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie scalaka odchylania pionowego w telewizorze Otake 5130-2RC pojawiły się białe poprzeczne paski u góry ekranu, około 10 cm od krawędzi, z efektem odwróconego obrazu w tym obszarze. Problem sugerował przeciąganie i nakładanie się obrazu. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory w układzie pionu, które nie zostały wymienione podczas naprawy scalaka. Zalecano wymianę kondensatorów, szczególnie kondensatora C435 o parametrach 100uF/35V, oraz sprawdzenie napięć zasilających zgodnie ze schematem. Po wymianie kondensatorów problem został rozwiązany, a scalak mógłby ulec ponownemu uszkodzeniu bez ich wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA