logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[C++] Symfonia C++ Standard 2008 - czy to najnowsze wydanie? Jakie IDE wybrać?

Toshib 21 Lut 2009 14:51 2950 25
REKLAMA
  • #1 6182867
    Toshib
    Poziom 15  
    Witam, zakupiłem książkę Symfonia C++ Standard wydanie III rozszerzone Kraków 2008 i mam parę pytań:
    1. czy jest to najnowsza wersja książki?
    2. czy jest to najlepsza książka do C++
    3. jakie środowisko, kompilator do pisania w C++?
  • REKLAMA
  • #2 6182883
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Ad.2. Nie ma najlepszej, o tej książce slyszałem tyle samo opinii pozytywnych co negatywnych
    Ad.3. Visual Studio microsoftu chyba najlepszy
  • #3 6182894
    Toshib
    Poziom 15  
    A co negatywnego o niej słyszałeś?
    A Dev-C++ 4.9.9.2 się nada?
    Obsługuje standard ISO języka C++ ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6184013
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Nie lepiej było najpierw pytać, a później kupować?
    Niech się kolega lepiej skupi na czytaniu, a nie na pytaniu "co jest najlepsze".

Informację o tym, czy kompilator X jest zgodny ze standardem Y można zapewne znaleźć na stronie producenta kompilatora X.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • #6 6184552
    Toshib
    Poziom 15  
    Dobra mam pytanie o środowisko IDE jakie najlepsze na początek?
    Dev-C++ czy inne?
  • #7 6184654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6184747
    Toshib
    Poziom 15  
    Jaką wersję Visual Studio polecacie pod ISO C++ ?
  • #9 6184964
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Najlepiej najnowszą ale jak będziesz pracował na VS sprzed kilku lat to też się możesz uczyć.
  • #10 6185212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6185821
    Toshib
    Poziom 15  
    Mam pytanie: czy MS VC++ 2008 EE jest zgodny ze standardem ISO C++ ?
  • #12 6186110
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6186932
    Toshib
    Poziom 15  
    Chodzi mi o to, czy to IDE jest zgodne z tym standardem którym jest napisana nowa Symfonia C++ Standard
  • #14 6187147
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6195099
    BugsdBunny
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Fakt, że MS Visual Studio jest wygodny ale wg. mnie bardzo niepraktyczny.

Po pierwsze bardzo dużo zajmuję długo się otwiera a przy większych projektach więcej bardzo dużo czasu zajmuję ustawienie Visuala do przygotowania wersji realese, która potem może nie działać poprawnie.

Zdecydowanie na początek polecam coś mniejszego z podpowiadaniem składni chociażby poczciwy CODE::BLOCKS
  • #16 6195194
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 6195404
    BugsdBunny
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Lubie programować w Visualu ale przy większych projektach zawsze jest z nim problem z wersjami nie Debug.

Pozatym temat jest o środowisku dla początkującego więc jak dla mnie za dużo opcji w których można się pogubić. Nie wiem jak z angielskim autora tematu ale polskiej wersji Visuala nie dostanie
  • #18 6195457
    Toshib
    Poziom 15  
    Angielski - średnio-zaawansowany, powoli zaczynam ogarniać VC++
    Mówicie, że Code::Blocks lepszy od Visuala?
  • #19 6195479
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 6195492
    Toshib
    Poziom 15  
    kpitan, czemu odradzasz Dev-C++? Bardzo wielu ludzi to poleca... Jestem zagubiony...
    I jeszcze jedno: czym się różni build debug od builda release w VC++ ?
  • #21 6196114
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Bo od wielu lat nie jest już rozwijany.
    A wersja Debug zajmuje więcej miejsca, w duży skrócie jest nastawiona na proces debugowania (czyli jeszcze w fazie projektowej) , zaś release jest najbardziej zoptymalizowana, taka wersja finalna, już po ukończeniu projektu, jak chcesz np. opublikować swój program.
  • #22 6196960
    Biegal
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    lord_dagoth napisał:
    ...A wersja Debug zajmuje więcej miejsca, w duży skrócie jest nastawiona na proces debugowania (czyli jeszcze w fazie projektowej)...

Rozwijając ciut myśl kolegi, to w opcji Debug, kod Twojej aplikacji zawiera dodatkowe znaczniki interpretowane przez debugger, tak żebyś mógł się po nim łatwo przemieszczać, stawiać breakpointy itp. Dlatego też exec, jest zdecydowanie większy od wersji Release.
  • #23 6196982
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Kolego BugsdBunny, można mieć różne preferencje i nie lubieć Visuala, ale wypisywanie niczym niepopartych oszczerstw nie będzie tolerowane. To że projekt kompiluje się w konfiguracji Debug, a w Release nie to wina tylko i wyłącznie kolegi. Najprawdopodobniej dodał kolega jakąś bibliotekę w konfiguracji Debug a w Release nie, zresztą błędy które podaje Visual mówią wszystko...

Dev-C++ jest już od dawna nie rozwijany, zapomnij o nim. Code::Blocks to mniej ściągania. Generalnie na sam początek polecam brak IDE i ręczne kompilowanie programów, albo jak najprostsze IDE. Dopiero kiedy już większość rzeczy jest jasna można przesiąść się na rozbudowane narzędzie, które będzie można w pełni wykorzystać.
  • #24 6197134
    Toshib
    Poziom 15  
    Ok a co lepsze na początek: VC++ czy Code::Blocks?
  • #25 6197326
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 6198962
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Nie wiem co rozumiesz mówiąc "na początek" ;) , bo jeżeli wyszukiwanie błędów w kodzie to Visual będzie dobry, bo ma "przyjazny" debuger. Tylko musisz się nie przestraszyć mnogości opcji (na początku i tak z żadnej nie skorzystasz), stworzyć prosty (i na dodatek najlepiej pusty, konsolowy!) projekt, dodać do niego plik main.cpp i tylko pozostaje już ctrl+F5 ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy książki "Symfonia C++ Standard" wydanie III rozszerzone z 2008 roku oraz wyboru odpowiedniego środowiska programistycznego (IDE) i kompilatora do nauki i pracy z językiem C++. Książka nie jest jednoznacznie oceniana jako najlepsza, opinie są mieszane. Zalecane jest skupienie się na nauce, a nie na poszukiwaniu "najlepszej" pozycji. W kwestii IDE i kompilatorów, Dev-C++ jest odradzany ze względu na brak rozwoju i liczne błędy. Polecane środowiska to Microsoft Visual Studio (najlepiej najnowsza wersja, choć starsze od 2005 roku są mniej wygodne), Code::Blocks oraz Eclipse. Visual Studio oferuje rozbudowany debugger i jest preferowane do pracy komercyjnej, jednak dla początkujących może być zbyt rozbudowane i wolne. Code::Blocks jest rekomendowany jako lżejsze i prostsze środowisko z podpowiadaniem składni. Visual Studio posiada dwie główne konfiguracje build: Debug (z dodatkowymi znacznikami do debugowania, większy rozmiar pliku) oraz Release (optymalizowana, finalna wersja programu). Kompatybilność Visual Studio 2008 z normą ISO/IEC 14882:1998 (standard C++) jest potwierdzona, choć IDE samo w sobie nie jest standardem, a kompilator w nim zawarty obsługuje standard języka. Zaleca się na początek kompilowanie prostych programów z konsoli, aby zrozumieć proces kompilacji. Wybór między Visual C++ a Code::Blocks na start jest kwestią preferencji; Visual Studio ma bardziej rozbudowany debugger, ale może być bardziej skomplikowane dla początkujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA