logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Książka o kartach I/O do aparatury pomiarowej sterowanej z laptopa

olszaq 22 Lut 2009 16:22 1245 3
  • #1 6188192
    olszaq
    Poziom 2  
    Witam,

Jak w temacie - szukam kursu/książki napisanego w przystępnej dla laika formie. Chciałbym przenieść umiejętności programowania na konstrukcje aparatury doświadczalno-pomiarowej sterowanej z poziomu najlepiej laptopa choć jak dotąd widziałem tylko karty rozszerzeń pod sloty PCI zdaje się.

Proszę mnie też poprawić jeśli się mylę: sterowanie z poziomu komputera jest mniej skomplikowane od ciągłego przeprogramowywania samodzielnych układów opartych na uC?

Słyszałem o budowie oscyloskopu na bazie karty rozszerzeń I/O. Czy to prawda i czy nie wymaga to bardzo drogiej karty (zaskakująca jest rozbieżność cenowa..)

Pozdrawiam
    Paweł Olszewski
  • #2 6190412
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Jeżeli ma to być konstrukcja amatorska, to budowa karty PCMCIA czy miniPCI raczej jest mało realna. Tylko do "dużego" PCI dostępne są uniwersalne karty I/O w przyzwoitych cenach. Przy zastosowaniu laptopa pozostaje więc wykorzystanie USB, RS232/485, LPT.
  • #3 6191309
    olszaq
    Poziom 2  
    Konstrukcja jak najbardziej amatorska więc myślę o gotowej karcie. Jeśli tak ma być wygodniej to stacjonarka stoi na szafie.. nie jestem specjalnie chętny do jej odkurzania bo mam tam chłodzenie, którego buczenie doprowadza osoby słyszące do szewskiej pasji.. ze mną na czele ;] ale w ostateczności mogę kupić jakiegoś starego HDD i uruchomić tamtą maszynę na potrzeby aparatury. Zwłaszcza, że nie będzie mi żal jej zostawić w labie w razie takiej potrzeby.

Tak czy inaczje najważniejsze są materiały. Nie chcę się szybko zniechęcić stąd poszukiwania jakiegoś opracowania tematu. Szukam i szukam ale w google nie mogę znaleźć niczego poza sklepami z takim sprzęciwem. Podejrzewam, że źle formułuję zapytania, ale może nie ma w necie słowa na temat obsługi takich kart? ;)
  • #4 6234387
    olszaq
    Poziom 2  
    OK jako, że znalazłem odpowiedź na swoje pytanie to ją tu od razu zamieszczę:

Świsulski, Dariusz. Komputerowa technika pomiarowa : oprogramowanie wirtualnych przyrządów pomiarowych w LabVIEW

Tłaczała, Wiesław. Środowisko LabVIEW TM w eksperymencie wspomaganym komputerowo /

Lesiak, Piotr Teodor. Komputerowa technika pomiarowa : w przykładach /

Winiecki Wiesław, Nowak Jacek, Stanik Sławomir "Graficzne zintegrowane środowiska programowe do projektowania komputerowych systemów pomiarowo-kontrolnych". MIKOM, Warszawa 2001

Stadler Adam Witold "Systemy akwizycji i przesyłania danych"
REKLAMA