logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mondeo 1.6 16V Zetec '95 - brak reakcji rozrusznika, dioda świeci ciągle

procekms 22 Lut 2009 19:52 2913 8
REKLAMA
  • #1 6189267
    procekms
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam problem z moim fordem mondeo mianowicie nie odpala w ogóle nawet nie zakręci rozrusznikiem, dioda koło zegarka świeci światłem ciągłym. po włączeniu zapłonu pod maską słychać parę kliknięć jakiegoś przekaźnika i potem martwa cisza. akumulator jest ok. mój silnik to zetec 1,6 16V rok produkcji 95 może ktoś pomóc. Silnik benzynowy z instalacją gazową od ponad roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6189509
    majster8655
    Poziom 2  
    sprawdź czy prąd dociera do rozrusznika jak mówisz ze nawet nie zakręci rozrusznikiem to może będzie coś z nim
  • #4 6189527
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    Przecież pisze, że kontrolka immo świeci cały czas, no to po co sprawdzać rozrusznik?
  • REKLAMA
  • #5 6189537
    procekms
    Poziom 10  
    a czy ta kontrolka koło zegarka nie powinna migać po załączeniu zapłonu bo teraz nie miga tylko świeci przez pare sekund i potem gaśnie
  • REKLAMA
  • #6 6189580
    procekms
    Poziom 10  
    czy zdaża sie aby czujnik immobilizera się uszkodził i jak można sprawdzić ten czujnik. znajduje się on na stacyjce może to jego wina

Dodano po 2 [minuty]:

i co oznacza ciągłe świecenie diody koło zegarka
  • #7 6189630
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 710
    Jeżeli zapala się i nie gaśnie lub miga to problem z PATS.
  • #8 6189754
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    Chłopie czy potrafisz posługiwać się miernikiem albo "probówką" znasz podstawowe procedury diagnostyczne, potrafisz posprawdzać masy, sprawdzić czy w kluczyku jest "chip" (może zgubiłeś)
    A o PATS nawet nie pytaj, podałem ci lekturę do poczytania tam tego pełno - o nie odpalaniu, o kontrolce immo itp.
  • #9 6190203
    procekms
    Poziom 10  
    nie znam procedur testowych do aut dlatego pytam sie na forum jak bym był takim asem jak ty to bym sobie zrobił i nie zajmował czasu innym ale po to są takie fora żeby pytać i jak ktoś wie to pomaga. a co do prubówek i mierników to znam się i to nawet bardzo dobrze tylko najpierw trzeba wiedzieć czego szukać bo po omacku prądu się nie szuka

Dodano po 10 [minuty]:

autoas napisał:
    Chłopie czy potrafisz posługiwać się miernikiem albo "probówką" znasz podstawowe procedury diagnostyczne, potrafisz posprawdzać masy, sprawdzić czy w kluczyku jest "chip" (może zgubiłeś)
    A o PATS nawet nie pytaj, podałem ci lekturę do poczytania tam tego pełno - o nie odpalaniu, o kontrolce immo itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Mondeo 1.6 16V Zetec z 1995 roku nie uruchamia się – rozrusznik nie reaguje, a kontrolka immobilizera (dioda koło zegarka) świeci ciągłym światłem po włączeniu zapłonu. Pod maską słychać kliknięcia przekaźnika, następnie brak dalszych reakcji. Akumulator jest sprawny. Silnik benzynowy z instalacją gazową. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie immobilizera (PATS), który blokuje rozruch, co potwierdza ciągłe świecenie kontrolki immo. Zalecane jest sprawdzenie obecności prądu na rozruszniku oraz diagnostyka czujnika immobilizera przy stacyjce. Kontrolka immobilizera powinna migać po załączeniu zapłonu, a jej ciągłe świecenie lub brak gaśnięcia wskazuje na problem z systemem PATS. Użytkownik powinien znać podstawowe procedury diagnostyczne, takie jak pomiar napięć i sprawdzenie obecności chipu w kluczyku, aby wykluczyć uszkodzenie lub brak autoryzacji klucza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA