logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czas mycia i suszenia w wanience ultradźwiękowej - jak to zrobić?

Shel 22 Lut 2009 22:27 5267 15
REKLAMA
  • #1 6190285
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, to pytanie dla specjalistów, ponieważ mam wanienkę od 2 dni i interesuje minie jak jej sprawnie używać?
    Jak długo myć?
    Wiem, że można myć np w w odzie destylowanej, Cleanser-rze, alkoholu, ale jak długo i jak potem suszyć? dać odparować czy pod hotem i jak długo?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6190339
    Aniol 128
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    bardzo prosto ;)
    ja myje w cleanserze i nie miałem nigdy żadnych nie pożądanych skutków
    jedynie co to wanienka mikrofony psuje
    po wyjęciu płyty poczekaj kolo 2,3 minut i płyn sam odparuje ;)
  • REKLAMA
  • #4 6190986
    Shel
    Poziom 27  
    Ok, dzięki zapytam jeszcze o długość płukania - ile minut?
    aha, moja wanienienka ma dwa tryby pracy 30 i 50W, który do czego lepszy?
  • Pomocny post
    #5 6191286
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Ja moją załączam z 3-4 razy jak mocze pcb. Potem nim ocieknie to szczoteczka do zębów i jeszcze szoruję płytę. Nie ma się co oszukiwać ale jak jest mocno fon zalany to wanna nie usunie śniedzi z płyty, a szorując szczotką usunie się prawie całość :)
  • Pomocny post
    #6 6191391
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    Shel napisał:
    Ok, dzięki zapytam jeszcze o długość płukania - ile minut?
    aha, moja wanienienka ma dwa tryby pracy 30 i 50W, który do czego lepszy?

jak masz płyty bardzo zabrudzone to ustaw większą moc , przy mniej mniejszą. Czas , to zależy od stanu płyty , jak i środka jakiego używasz - ustaw sobie eksperymentalnie. Większośc wanien , które nie mają regulatora czasu , maja ustawiony czas na 4-5 minut.
  • REKLAMA
  • #7 6191520
    kamiltelefony
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Jak juz napisal kol epol po kazdej kompieli najlepiej dla pewnosci delikatnie poszorowac szczoteczka do zebow tylko ostroznie zebys nie pourywal elementow...
  • REKLAMA
  • #8 6195786
    rkaczor1
    Poziom 11  
    Witaj
    Jeżeli mogę się podzielić swoimi doświadczeniami to ja najczęściej kąpię płytę w takim małym MIXIE :
    czyli płynie MEGLIO z dodatkiem Clenera po całej kapieli 3-5 cykli płukam w wodzie demineralizowanej po czym przedmuchuję kompresorem a następnie osuszam suszarką od 5 do 10 minut. Jeżeli nie są popalone układy i przelotki między warstwami płyty to wszystkie zwarcia napewno zostaną usunięte a telefon zacznie działać.

POZDRAWIAM:D
  • #10 6196383
    epol
    Poziom 26  
    Shel napisał:
    Heh, co osoba to inny pomysł ;)
    a testowaliście mycie w denaturacie?

Nie, ale pewnie dałoby radę a zaraz po wyjęciu hotem wygrzać :D:D oczywiście żartuję :)
  • #11 6196782
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Ja stosowałem denaturat, ale to już bardziej eksperymentalnie, niby tańszy od ipa, ale śmierdzi mi gorzej jak ipa, zresztą denaturat nie jest czystym alkoholem, tylko jest skażony i/lub może zawierać inne czynniki chemiczne oprócz samego alkoholu. Miałem totalnie padniętą płytkę i zostawiłem ją w słoiku z denaturatem o dziwo odpaliła, po przepłukaniu i osuszeniu. A tak poza, widuje amatorów, co pija denaturat prosto z butelki więc skoro im nic nie jest... ;)
  • #12 6196905
    epol
    Poziom 26  
    eslodowy napisał:
    Ja stosowałem denaturat, ale to już bardziej eksperymentalnie, niby tańszy od ipa, ale śmierdzi mi gorzej jak ipa, zresztą denaturat nie jest czystym alkoholem, tylko jest skażony i/lub może zawierać inne czynniki chemiczne oprócz samego alkoholu. Miałem totalnie padniętą płytkę i zostawiłem ją w słoiku z denaturatem o dziwo odpaliła, po przepłukaniu i osuszeniu. A tak poza, widuje amatorów, co pija denaturat prosto z butelki więc skoro im nic nie jest... ;)

Z drugiej strony jak zawiera alkohol to przecież też może być, ale znów cleanser nie jest aż tak drogi bo zwraca się butelka litrowa już po pierwszym myciu. Jednak ja nie myję każdego telefonu tylko te które rzeczywiście są mocno skorodowane (inne tylko szczoteczką) i które po odpaleniu mają jakąś wartość, szkoda płynu na jakiegoś starego sważema którego wartość jest żadna a klient chce zrobić naprawę za 10-15zł.
    Co do amatorów denaturatu to to są zawodowcy nie amatorzy :D :)
  • #13 6196917
    kamiltelefony
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ja znam pacjeta ktory myje PCB pod bierzaca woda z ludwikiem, pozniej suszy hotem i zawsze skurczybykowi plyty wstaja... nie wiem czy to kwesia szczescias czy co...?? ja jednak boje sie sprawdzac jakie skutki daje ta metoda :D
  • #14 6196984
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    Drobny off-topic;] Ja swego czasu myłem płytę KONTAKTEM-S. 3 sztuki na 4 wstało;] czwarta nie dała rady bo była już przegnita. Ale kombinować Panowie, kombinować;]
  • #15 6196999
    studencik22
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja najpierw szczoteczką usuwam zabrudzenia jak są widoczne.
    Potem kąpie, bo wanienka wyczyszcza dokładniej niż szczoteczka. Po myciu w wanience mozna szczoteczka nanieśc zabrudzenia.
    Potem dobrze jest suszarką osuszyć, chociaż ja nie zawsze to robie.
    Pozdro.
  • #16 6197459
    Shel
    Poziom 27  
    Jeśli chodzi o czyszczenie wodą i ludwikiem, sam takiej metody używam do odtłuszczania pilotów, czasem płytek od klawiatury, ale warunek zaraz po myciu trzeba szybko i dobrze suszyć...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnego czasu mycia i suszenia płytek PCB w wanience ultradźwiękowej oraz stosowanych środków czyszczących. Zaleca się mycie w cleanserze przez około 3-5 minut, często powtarzając cykle w zależności od stopnia zabrudzenia i mocy wanienki (30W do 50W). Po kąpieli ultradźwiękowej wskazane jest delikatne szorowanie szczoteczką do zębów, aby usunąć pozostałości zabrudzeń, zwłaszcza przy silnej korozji. Do płukania stosuje się wodę demineralizowaną, a następnie suszy się płytę suszarką przez 5-10 minut lub pozostawia do naturalnego odparowania płynu przez kilka minut. Alternatywnie używa się denaturatu lub alkoholu izopropylowego (IPA), choć denaturat jest mniej czysty i ma silniejszy zapach. Niektórzy stosują także płyny MEGLIO z dodatkiem cleanserów. Metody takie jak mycie pod bieżącą wodą z dodatkiem Ludwika oraz suszenie gorącym powietrzem są stosowane, ale mogą wiązać się z ryzykiem uszkodzeń. Wskazane jest eksperymentalne dostosowanie czasu i mocy wanienki do konkretnego przypadku. Wanienki ultradźwiękowe są skuteczne, ale nie zawsze usuną silną korozję bez dodatkowego mechanicznego czyszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA