logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta TV Philips 7130 PCI - sterowniki nie instalują się na jednym komputerze

virusexe 23 Lut 2009 16:09 3931 17
REKLAMA
  • #1 6192794
    virusexe
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam
    Kupilem kartę TV na chipsecie Philipsa 7130

Specyfikacja:

Interfejs: PCI 2.2
    Gniazda Wejścia: S-Video; composite video in; antena TV, audio in
    Gniazda Wyjścia: audio - do karty dźwiękowej; czujnik podczerwieni do pilota

Problem polega na tym iz nie moge zainstalowac sterowników dostarczonych z karta. Myslelem ze problem jest w karcie ale na drugim kompie stery weszly bez jakniecia a u mnie ciagle wywala ze nie moze zainstalowac sterow a w systemie pokazuje sie jako nie znane urzadzenie.

Wiec problem tkwi w moim kompie. Spotkal sie juz ktos z tym problemem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6192804
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jaki dokładnie komunikat ? Sprawdzałeś w innym slocie PCI ?
  • REKLAMA
  • #3 6192825
    virusexe
    Poziom 14  
    Komunikat
    "Nie mozna zainstalować tego sprzętu"

Sprawdzalem w dwuch slotach. I nic. Nieznane urządzenie. Dodam ze ten drugi komp ma taki sam system Windows Home Edition plyte MSI tylko SP2 a ja mam SP3. Czy to moze byc w tym problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6192847
    tronic1
    Spec od komputerów
    Problemem być może to że karta jest PCI 2.2. Jaką wersję PCI masz na swojej płycie i jaka na tej na którym sprawdzałeś i pracowała ?
  • #5 6192862
    virusexe
    Poziom 14  
    powiedz gdzie to sprawdzic? To zaraz ci odpowiem

takie mam komunikaty

a to moja plyta sprawdzone Everestem

• Pomocny post
    #6 6192906
    tronic1
    Spec od komputerów
    Uruchom np. Sisoft Sandra - wejdź w moduł "mainboard information" i na dole znajdziesz "PCI Bus" - tam najdziesz info o wersji PCI.
  • #7 6192972
    virusexe
    Poziom 14  

wyglada na to ze 2.2 czyli ok
  • REKLAMA
  • #8 6192997
    tronic1
    Spec od komputerów
    No tak, wygląda że O.K. To zrób inaczej, rozpakuj sterowniki do jakiegoś folderu i zainstaluj "ręcznie". W menadżerze urządzeń przy znakach zapytanie PPM i zainstaluj sterownik i podaj lokalizację na folder w którym masz rozpakowane sterowniki.
  • #9 6193015
    virusexe
    Poziom 14  
    to juz tez mam sprawdzone. Daje nawet aktualizuj sterownik. Pokazuje mu gdzie on jest. I nadal lipa :(
    Mozliwe ze przeszkoda jest SP3?
  • #10 6193071
    tronic1
    Spec od komputerów
    SP raczej nie jest problemem. Kod 28 = Ten kod oznacza, że urządzenie nie zostało całkowicie zainstalowane.
    Aby rozwiązać ten problem, zastosuj zalecane rozwiązanie. Jeśli problem nie zostanie usunięty, spróbuj usunąć urządzenie w Menedżerze urządzeń i za pomocą Kreatora dodawania nowego sprzętu ponownie je wykryć. Jeśli błąd będzie występować nadal, może się okazać konieczne uzyskanie zaktualizowanych sterowników.
    Reasumując - odinstaluj kartę, wyłącz komputer i zdemontuj ją, włącz komputer i użyj np.CCleaner'a i wyczyść rejestr z pozostalości i ponownie zamontuj kartę w inny slot PCI może. W rozpakowanych sterownikach są pliki z rozszerzeniem .INF ?
  • #11 6193133
    virusexe
    Poziom 14  
    sa dwa takie pliki z .INF

Dodano po 18 [minuty]:

dodatkowo zaczelo mi sie pojawiac cos takiego. Nie wiem z czym to jest powiazane.

• #12 6193649
    tronic1
    Spec od komputerów
    Hm, komputer nie rozpoznaje karty. Przełóż w inny slot.
  • #13 6195402
    virusexe
    Poziom 14  
    Mi juz sie skonczyly pomysly. W zadnym slocie nie dziala. Na dodatek ten komunikat Cannot get Device pojawia sie nawet po wyjeciu karty :(

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

juz okienko Cannot get Device sie nie pojawialo. Wawalal je program do TV, który nie mógł odszukac karty. Bo niby jak miał to zrobić jak stery nie wchodzą. lecz problem pozostał. Moj komp nie chce tej karty miec u siebie :(

Dodano po 14 [minuty]:

Karta jest wykryta co widac na foto.
  • Pomocny post
    #14 6196020
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Czy z innymi kartami podłączonymi pod PCI występuje również problem z instalacją sterowników ? Mam na myśli np. kartę sieciową.

Sterowniki do chipsetu (płyty głównej) są zainstalowane ?
    Sprawdź te sterowniki:
    http://members.home.nl/fly2000/download_e.html
  • #15 6196248
    virusexe
    Poziom 14  
    mat_ed karta sieciowa dziala bez problemu. A co do sterownikow do plyty glownej hmm. Raczej nie sa zainstalowane. Co prawda plyta jest nowa, ale dostalem ja bez pudelka i sterów a jej pochodzenie nie jest mi znane. Ściągne do niej stery i dam znac co sie bedzie działo

Dodano po 37 [minuty]:

Teraz mi sie wydaje ze instalowalem tylko stery do audio. Mozna gdzies sprawdzic czy stery do plyty sa zainstalowane i jakie?
  • Pomocny post
    #16 6196756
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Sprawdź jaką masz płytę główną, następnie udaj się na stronę producenta płyty głównej i pobierz sterownik do chipsetu.
    Sprawdzałeś już z tymi sterownikami karty, do których podałem link?
  • #17 6197067
    virusexe
    Poziom 14  
    Sprawdzalem juz wczesniej i nadal byla lipa. W domu zainstaluje stery do chipsetu

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

No i lipa sterowniki płyty zainstalowalem i TV nadal nie moze sie zainstalowac :(

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Sprawa wyglad jeszcze tak. Ze karte wykrywa w kontrolerach dzwieku i gier (podświetlone) a wyżej widzi nieznane urządzenie. Jak ja wyłącze to, nieznane urządzenie znika. Tak jakby w tym był jakis konflikt. Jak odinstaluja karte po po restarcie znowu sie pojawia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył instalacji sterowników do karty TV na chipsecie Philips 7130 PCI 2.2, która na jednym komputerze była wykrywana jako nieznane urządzenie i nie można było zainstalować sterowników, mimo że na innym komputerze działała poprawnie. Sprawdzono różne sloty PCI, wersję PCI płyty głównej (2.2), ręczną instalację sterowników z plików .INF oraz wpływ Service Packów systemu Windows (SP2 vs SP3). Pojawiały się błędy instalacji (kod 28) i konflikty w Menedżerze urządzeń, gdzie karta była widoczna w kontrolerach dźwięku i gier, a jednocześnie pojawiało się nieznane urządzenie. Sugerowano sprawdzenie i instalację sterowników chipsetu płyty głównej, co jednak nie rozwiązało problemu. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się postępowanie zgodnie z instrukcją dostępną na forum (http://komputery.katalogi.pl/Tuner_TV_Philips_SAA7130-t130021.html), co pozwoliło na poprawną instalację i działanie karty TV na problematycznym komputerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA