logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić ogniskowanie anteny offset po uszkodzeniu dyszla?

oloooo 25 Lut 2009 17:22 2657 4
REKLAMA
  • #1 6203182
    oloooo
    Poziom 1  
    W czasie ostatnich opadów śniegu na dyszel mojej anteny spadł z dachu kawał zlodzonego śniegu i złamał uchwyt na którym wisi antena. Wymiana na nowy to nie problem, ale jak sprawdzić czy ogniskowanie jest OK ? Boje sie że dyszel może być lekko wygiety w dół i chciałbym to sprawdzić zanim skręce antene. Czy jest jakiś sposób na test np graficzny ? Chodzi mi tylko o dyszel i tylko pion. Da sie np narsyowac na konwerterze linie przechodzącą przez jego srodek i zrzutowac go na czasze przy pomocy sznurka ? w które miejsce powinien padac taki rzut ?

antena OFFset !!

z góry dzieki za pomoc
    olooo
  • REKLAMA
  • #2 6203218
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Jeżeli model anteny jest w miarę nowy to wyniki pomiarów można wziąć z nowej lub dobrej anteny. Jakie są wymiary anteny? Ale raczej trzeba będzie kupić nową. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6203430
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Wszystko da się naprawić!Pomocny przy tym jest nawet najprostrzy miernik sygnału.Jeżeli go nie posiadasz to użyj TV jako podglądu i menu dekodera tam jest orientacyjny poziom sygnału.Jak ustawiałeś kiedykolwiek antenę to sobie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #4 6206307
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    No niestety nie mogę się zgodzić że wszystko się da.(aczkolwiek większość)Miałem kiedyś taki przypadek że antena miała idealnągeometrię i sygnału ani śladu...Okazało się że miała złe wytłoczenie pod nie odpowiednim kątem..Przyznał się producent do takiej partii.I powiedz mi kolego jak to naprawić??A wracając do tematu to jeśli wielkich zniszczeń tej anteny nie ma to faktycznie można tak spróbować jak pisze kol.dzac4.Pozdrawiam
  • #5 6206680
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Temat nie dotyczył nowych anten choć ja też takowe miałem i to kilkadziesiąt sztuk wruciły do producenta to były anteny ITER.
REKLAMA