logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku SAMSUNG 80GB SP0802N?

mikkel_pl 26 Lut 2009 00:47 1428 2
REKLAMA
  • #1 6205625
    mikkel_pl
    Poziom 10  
    Witajcie!

Historia dosc zwiezla: Wczoraj zrzucajac via USB dane z laptopa na zew. HDD wspomniany w temacie cos mnie kilkukrotnie rozlaczalo, wscieklem sie niestety i z wielkim wstydem i bolem w sercu przyznaje sie ze ponioslo mnie i uderzylem dyskiem o biurko. Byl w obudowie do dyskow zew. ale jednak oberwalo mu sie bo zaczelo w nim cos "pyrkac".

Dostalem sie do bebechow nosnika ale nie zaobserwowalem zadnych wizualnych ustrek wiec zlozylem dysk. Teraz wyglada to tak ze dysk jest widoczny w windowsie, nazwa dysku zostala zmieniona na domyslna (Local Drive) i nie ma danych (a odrobine mi na nich zalezy). Dysk po podlaczeniu via USB zostaje rozpoznany po kilku sekundach, jednak wejscie do niego jest niemozliwe i prosi o formata, na ktorego po jakims czasie sie skusilem ale odzew byl taki, ze dysku sformatowac sie nie da. Sciagnalem kilka programow diagnostycznych ale dysk albo nie zostal wykryty albo te programy nic nie mogly wskorac.

Wiem ze wraz ze swoja glupota przyczynilem sie do tego co zaszlo, jednak mam pytanie czy w tej kwestii da sie cos zrobic. Uratowac dane? Dysk?

Dzieki za pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 6205647
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    mikkel_pl napisał:
    Dostalem sie do bebechow nosnika

Jeżeli pod tym poetyckim określeniem kolega przekazuje nam że OTWORZYŁ dysk i obejrzał sobie talerze, to sądzę że dysk można powiesić na ścianie z odnośną adnotacją bądź też wysłać go do powszechnie znanej firmy, która z powodu otwarcia dysku doliczy 50% (przynajmniej) do ceny usługi a danych i tak raczej nie odzyska.
  • #3 6205661
    mikkel_pl
    Poziom 10  
    Zdjalem jedynie pokrywe. Czy to wystarczy aby dysk posluzyl teraz jako element skladowy kosza na smieci?
REKLAMA