logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP2100 drukuje podwójnie z przesunięciem (odbiciem) i brudzi

guciofilucio 26 Lut 2009 11:44 5901 7
REKLAMA
  • #1 6206622
    guciofilucio
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Tak jak w temacie .
    Szukając informacji na forum zrobiłem wszystko co znalazłem na ten temat lecz bez rezultatu.
    -wyczyściłem komore ze zużytym tonerem wszystkie wałki w kasetce
    -wyczyściłem listwy zbierające (na bębnie i na wałku magnetycznym)
    -odtłuściłem bęben

Gdy posypie tonerem bęben i nim pokręce oczyszcza się znakomicie wiec wykluczam zużycie listwy

Zrobiłem test (podczas drukowania zatrzymałem drukarke zanim toner dotarł do podgrzania)- odbicia i zabrudzenia pozostały
    Toner jest nie orginalny ale jakiś czas działał dobrze
    Czy to że drukarka stała długo nie używana może być powodem ?
    Problem nie występuje na całej kartce lecz bardziej po środku.

Proszę stosować
    Wklejanie zdjęć.
    rys57
  • REKLAMA
  • #2 6206658
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Trzeba zacząć od podminy tonera na inny toner, a póżniej ew. poszukamy dalej. Może byc uszkodzony lub zuzyty bęben OPC, elektroda ładująca lub wałek magnetyczny, te częsci są w kasecie drukującej.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #3 6206788
    guciofilucio
    Poziom 17  
    Wymieniłeś chyba wszystko a ja właśnie chciałem uniknąć kupowania wszystkiego po kolei bo lepiej w takiej sytuacji było by kupić całą kasetke.
    Miałem nadzieję że ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie dokładnie co wymienić

Chciałem zapytać jeszcze co to jest ta elektroda ładująca
  • REKLAMA
  • #4 6206876
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Nikt Ci dokładnie nie powie jaka część, bo kazda z tych częsci może dawać takie objawy:D
    Elaktroda ładująca, jest to gumowy wałek, który się znajduje pod bębnen obrazowym OPC w kasecie drukującej.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #5 6211693
    guciofilucio
    Poziom 17  
    A czy da się ten wałek jakoś zregenerować ?
    Co do tonera to myśląc logicznie jeśli by cała strona była odbita i zabrudzona to mógł by być toner ale tak nie jest.
    Tylko środkowa część jest odbita i zabrudzona.
  • REKLAMA
  • #6 6213183
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Napisałeś że" odtłuściłeś bęben" czym i jak ? I po co to robiłeś wymień jak radzą koledzy po fachu całą kasetę na nową i problem z głowy.Pozdrawiam
  • #7 6214283
    guciofilucio
    Poziom 17  
    Odtłuściłem płynem do naczyń i wysuszyłem.
    Przed i po tej operacji nie było żadnych zmian.
    Nie chce kupować kasetki bo w tej cenie można kupić tą samą drukarkę razem z pełnym tonerem i drukującą poprawnie.
  • #8 6214379
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Proszę zachować umiar w komentarzach. Zbędny tekst usunąłem.
    guciofilucio napisał:
    A czy da się ten wałek jakoś zregenerować ?
    Możesz wyjąć, umyć, wysuszyć dokładnie i spróbować.
    Dobrze byłoby sprawdzić drukarkę na innym wkładzie.

guciofilucio napisał:
    Nie chce kupować kasetki bo w tej cenie można kupić tą samą drukarkę razem z pełnym tonerem i drukującą poprawnie.
    Od strony finansowej - racja. Chociaż zamienniki nie są porażająco drogie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP2100, która drukuje podwójnie z przesunięciem i pozostawia zabrudzenia głównie na środku kartki. Wykonano czyszczenie komory zużytego tonera, wałków w kasecie, listew zbierających na bębnie i wałku magnetycznym oraz odtłuszczenie bębna płynem do naczyń, jednak bez poprawy. Toner jest zamiennikiem, wcześniej działał poprawnie. Test zatrzymania drukarki przed podgrzaniem tonera nie wyeliminował problemu, co wskazuje na uszkodzenie elementów mechanicznych lub optycznych. Sugerowano wymianę tonera na inny oraz rozważenie wymiany całej kasety drukującej, która zawiera bęben OPC, elektrody ładujące (gumowy wałek pod bębnem) i wałek magnetyczny, gdyż każda z tych części może powodować opisane objawy. Regeneracja elektrody ładującej jest trudna, a wymiana kasety jest rekomendowana, choć kosztowna w porównaniu do ceny nowej drukarki z tonerem. Zalecane jest także przetestowanie drukarki z innym wkładem, aby wykluczyć uszkodzenie kasety.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA