logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KX TDA 200 - jak ustawić różne numery linii zewnętrznych dla ISDN PRI30?

cycu25 26 Lut 2009 13:00 2214 11
REKLAMA
  • #1 6206912
    cycu25
    Poziom 11  
    Witam
    Szukałem na forum podobnego tematu ale nic nie znalazłem wiec pisze nowy temat. Mam centrale KX TDA 200 i ISDNa. (PRI30) Jak skonfigurować centrale żeby wyświetlała przy połączeniach na zewnątrz różne numery linii zewnętrznych a nie tak jak mam w tej chwili główny numer ISDN. Np. aby dla linii wew. 101 dzwoniącej na zewnątrz wyświetlał się numer XXX XX 20 a nie jak w tej chwili dla wszystkich linii wewnętrznych jest to XXX XX 00 ??
  • REKLAMA
  • #2 6207160
    sp2sci
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Zobacz czy masz tą usługę włączoną u operatora .
    Nie wiem jak w Panasonicu, ale powinien być gdzieś format wysyłania cyfr "national", "unknown" itp. no i jeszcze operator obcinania cyfr.
    Piszę tak ogólnie bo "moje" centrale to Ericsson.

Pzdr

MJ
  • REKLAMA
  • #3 6207206
    MacKR
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    A masz przypisany do numeru wewnętrznego numer miejski? W zakładce CLIP ID? Ilość cyfr tez ma znaczenie - zależy jak jest ustawione u operatora na centrali.
  • #4 6207255
    cycu25
    Poziom 11  
    instalator próbował ale coś mu nie wychodziło z ID CLIP mam to wpisane ale cały czas wyświetla się główny numer XXX XX 00 a tpsa dała mi do PRI 30 aż 99 końcówek i jest trochę głupio bo nie wiadomo kto człowieka nęka na urlopie :)
  • #5 6207395
    MacKR
    Poziom 16  
    A sprawdziłeś to co sugerował sp2sci? W ustawieniach portu PRI zmienic typ numeracji z "Unknown" na "National" ?
  • REKLAMA
  • #6 6207494
    cycu25
    Poziom 11  
    Szczerze mówiąc to centralą bawię się dorywczo i nie bardzo wiem gdzie tego szukać :( do komunikacji z centrala używam KX TDA Maintenance Console
  • #7 6208447
    Marynat
    Poziom 15  
    Cytat:
    instalator próbował ale coś mu nie wychodziło z ID CLIP

Przepraszam, ale to jakaś KX TDA 200 - jak ustawić różne numery linii zewnętrznych dla ISDN PRI30? a nie instalator.
    Korzystajcie z usług profesjonalistów, będzie to z pożytkiem dla wszystkich.
  • #8 6208972
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Co prawda to prawda lepiej zaproś prawdziwego instalatora, ale jak chcesz sam to:
    4) Extension->1)Wired Extension ->zakładka ISDN CLIP ( w starszych wersjach oprogramowania nie ma zakładki o tej nazwie jest Option) w kolumnie CLIP ID wpisz numer we właściwym formacie (często np. dla Warszawy jest tak 22xxxxxxx . W kolumnie Clip on Extension/Co wybrać Extension.
  • REKLAMA
  • #9 6211085
    cycu25
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Kolego ZBV powie ci ze tak mam własnie ustawione a nadal nie wyświetla numeru ale zato usługa CLIR działa prawidłowo :) jakieś pomysły co to jeszcze może być nie tak ??
  • #10 6211402
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 97
    Może być tak, że niekoniecznie jest 22xxxxxxx bo np w Krakowie CLIP działa różnie w zależności od centrali miejskiej. Zdaża się, że są to ostatnie 3 cyfry czasami 7 a czasami CLIP wymaga wpisania z 012xxxxxxx. Niestety standardy sobie a życie sobie.
    RP
  • #11 6211452
    cycu25
    Poziom 11  
    no trudno pozostaje próbować naszczęście ilość możliwości jest ograniczona :) u mnie numeracja jest 025 :)

Dodano po 15 [minuty]:

dzięki za pomoc Koledzy numeracja to XXXX pozdrawiam
  • #12 6211587
    sp2sci
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A operatora już sprawdziłeś?
    I jeszcze jedno pytanie czy to kiedyś działało?
    Jeśli tak to na pewno zmienili ilość wysyłania cyfr.
    U mnie w jednej centrali operator zmienił to sobie bo... ?
    Jazda była na max-a!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem konfiguracji centrali Panasonic KX-TDA200 z linią ISDN PRI30, aby przy połączeniach wychodzących z różnych numerów wewnętrznych wyświetlały się różne numery linii zewnętrznych, a nie jeden główny numer ISDN. Użytkownik ma wpisane numery w polu CLIP ID, jednak nadal wyświetla się tylko główny numer. Sugerowano sprawdzenie u operatora, czy usługa prezentacji numeru (CLIP) jest aktywna i czy format wysyłania numerów na porcie PRI jest ustawiony na "National" zamiast "Unknown". Wskazano również konieczność prawidłowego przypisania numerów miejskich do numerów wewnętrznych w zakładce ISDN CLIP (lub Option w starszych wersjach oprogramowania) w konsoli KX TDA Maintenance Console. Podkreślono, że standardy CLIP mogą się różnić w zależności od centrali miejskiej i operatora, co wymaga testów i dostosowań numeracji (np. z prefiksem 0 lub bez). Zalecano skorzystanie z usług profesjonalnego instalatora, gdyż samodzielna konfiguracja może być trudna. Wskazano także, że operator mógł zmienić parametry wysyłania cyfr, co wpływa na prezentację numerów. Usługa CLIR działa prawidłowo, co potwierdza poprawność części konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA