logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kina domowego czy stereo do 2000 zł, pokój 20m², amplituner Technics SA-AX 730

kovalek83 28 Lut 2009 20:20 1464 6
REKLAMA
  • #1 6218557
    kovalek83
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam prośbę o pomoc w wyborze sprzętu grającego. Wydaję mi się że w moim przypadku lepsze będzie kino domowe niż zestaw stereo ale jeżeli się mylę(jestem laikiem w tym temacie) to możecie mnie poprawić. Poczytałem parę tematów i na ich podstawie dowiedziałem się jakie informacje będą przydatne w wyborze.
    1. Sprzęt ma być do muzyki i filmów 50/50
    2. Jeżeli chodzi o muzykę to głównie lekki rock, czasami hip-hop.
    3. Pokój ma około 20m^3
    4. Wolałbym amplituner niż wzmacniacz ze względu na radio (chyba, że lepiej kupić osobo)
    5. Na sprzęt mogę przeznaczyć do 2000zł. .
    6. W tym momencie posiadam amplituner Technics SA-AX 730 i mogę albo dokupić do niego kolumny albo go sprzedać i zwiększyć przez to przeznaczoną kwotę.
    Proszę bardzo Was o doradzenie czegoś. Proszę też o informację czy w moim przypadku jest sens kupowania subwoofera czy nie.
    Jeżeli byście potrzebowali dodatkowych informacji to pytajcie, odpowiem jak najszybciej.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6218667
    qwerty67
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Za 2k zł kupisz porządne kino np. Yamaha która daje "radę" naprawdę dobrze z tego co wiem to do kina Yamahy nie ma suba więc najlepiej go dokupić i będzie rewela
  • REKLAMA
  • #3 6219133
    kovalek83
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a mógłbym prosić o jakiś konkretny przykład. Z tego co widzę to jest kilka zestawów w tym zakresie cenowym i nie bardzo wiem co wybrać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6220494
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    ja polecam tonsil fenix. na allegro jest akurat uzywany caly zestaw 5.1 z jakims amplitunerem za 1100zl. gdybys go sprzedal wystarczylo by na yamahe rx-v461. co do suba to bardzo przydaje sie do ogladania filmow.
  • #6 6221326
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    qwerty67 Zastanowił byś się troche podajesz przykład Yamahy z Vk.Przecierz to smiech na sali a vocie kraft to najgorsze co może być,nic innego tylko popsucie sobie dźwieku przyzwoitym ampli.A co do stereo to zagra dużo lepiej niż takiej klasy i z tego przedziału cenowego Kd wierz mi wiem co mówie.Takżę lepiej kup wzmacniacz do tego tuner radiowy i 2 kolumny.

Dodano po 3 [minuty]:

A jeżeli chcesz coś porządnego patrz na amplitunery kd takich firm jak Harman-Kardon,Denon,OnkYo.Jeżęli bęziesz chiał KD to napisz na pw to ci doradze coś dobrego.
  • #7 6221345
    qwerty67
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Kolego globus1987 zauważ też że podałem także zestaw z kolumnami Prism które potrafią dobrze zagrać

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór sprzętu audio do pokoju około 20 m² z budżetem do 2000 zł, z uwzględnieniem posiadanego amplitunera Technics SA-AX 730. Zalecono rozważenie kina domowego, zwłaszcza zestawów Yamaha RX-V363 z subwooferem lub bez, z możliwością dołożenia subwoofera osobno dla lepszych efektów filmowych. Alternatywnie polecano używany zestaw Tonsil Fenix 5.1 z amplitunerem, a także sprzedaż obecnego amplitunera i zakup lepszego modelu, np. Yamaha RX-V461. Podkreślono, że subwoofer jest przydatny do filmów. Wskazano, że zestawy kina domowego w tym przedziale cenowym mogą mieć ograniczenia jakościowe, a stereo z dobrym wzmacniaczem i kolumnami może zaoferować lepszą jakość dźwięku muzyki. Rekomendowano amplitunery marek Harman-Kardon, Denon, Onkyo dla lepszego brzmienia. Zwrócono uwagę na unikanie tanich zestawów z głośnikami Voice Kraft, które mogą pogorszyć jakość dźwięku. Wskazano, że amplituner jest preferowany ze względu na wbudowane radio, ale można też rozważyć osobny tuner radiowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA