logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican 1248.1 - błąd połączenia z centralą przez Winserw.nct 1.64

yacoos 01 Mar 2009 11:44 2819 7
REKLAMA
  • #1 6220680
    yacoos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam,

próbuję skomunikować Slican'a 1248 w wersji pierwszej z komputerem. Port zostaje otwarty - nie udaje się jednak połączenie z centralą. Za każdym razem otrzymuję tylko
    hardware layer init: DONE
    connecting: ERROR

Czego już próbowałem:
    1. Przejściówka USB-COM i vista
    2. Ta sama przejściówka i XP
    3. Stacjonarny z COM komputer i XP

Zmieniałem oznaczenia com'ow, ustawiałem prędkość transmisji na 4800. Efekt - zawsze ten sam. Co jeszcze może być przyczyną takich objawów. Używam "System programowania centrali - Winserw.nct Slican NCT 1248 wersja 1.64". Może z nim jest coś nie tak?
    Bardzo proszę o jakieś wskazówki i pozdrawiam.
    yacoos
  • REKLAMA
  • #2 6221191
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Tutaj jest opis komunikacji komputera z centralą NCT1248.
    Slican 1248.1 - błąd połączenia z centralą przez Winserw.nct 1.64
  • REKLAMA
  • #3 6221224
    yacoos
    Poziom 11  
    witam,
    dokładnie - posiadam kabel dostarczony przez producenta i próbuję połączyć się z centralą za pośrednictwem gniazda w obudowie (podpunkt A z przytoczonego kawałka dokumentacji) - niestety z efektem takim jak opisałem w pierwszym poście.

Pozdrawiam,
    yacoos
  • #4 6221903
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ja mam zainstalowany 1.65 komunikuje się bez problemu.
    ale prędkości nie można ustawiać w programie (jest 4800) tylko właściwy com. pod którym jest RS232.
  • REKLAMA
  • #5 6221953
    ttoip
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    problemem jest przejściówka usb-com :(
  • #6 6221970
    yacoos
    Poziom 11  
    ale bez przejściówki - na stacjonarnym komputerze też nie działa - objaw identyczny.

Prędkość ustawiałem w ustawieniach portu - nie w programie ale nie przynosi to żadnych rezultatów.

xxpiotrek - czy mogę prosić o wystawienie gdzieś wersji 1.65 ? niestety jedyna jaką znalazłem na elektrodzie nie daje się rozpakować.

Pozdrawiam,
    yacoos
  • REKLAMA
  • #7 6222097
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    przesłałem na pocztę link do tego programu.
  • #8 15619947
    Dadek
    Poziom 12  
    Witam

Odgrzebuję temat bo mam identyczny sytuację z Slicanem NCT1248.2 . Mam pytanie czy wcześniejszy problem został rozwiązany , a jeśli tak to w jaki sposób ?
    Program wsernct1.65 + kabelek oryginalny mam, jednak nie idzie się skomunikować z centralą (błędy identyczne jak powyżej).
    Centrala po twardym resecie zachowuje się identycznie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nawiązaniem połączenia komputera z centralą telefoniczną Slican NCT 1248 wersja 1. Próbował komunikacji za pomocą oryginalnego kabla oraz przejściówki USB-COM na różnych systemach operacyjnych (Windows Vista, XP) i na komputerze stacjonarnym z portem COM. Pomimo otwarcia portu, połączenie kończy się błędem "hardware layer init: DONE, connecting: ERROR". Ustawienia prędkości transmisji na 4800 bps oraz zmiana portów COM nie przyniosły efektu. W dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć po stronie przejściówki USB-COM, jednak użytkownik potwierdził, że problem występuje również bez niej. Jeden z uczestników polecił użycie wersji oprogramowania Winserw.nct 1.65, która według niego działa poprawnie, choć prędkość transmisji jest stała i nie można jej zmieniać w programie. Użytkownik poprosił o udostępnienie tej wersji, co zostało spełnione. W późniejszym wpisie inny użytkownik zgłasza identyczny problem z modelem Slican NCT 1248.2, używając oryginalnego kabla i wersji programu 1.65, bez skutku, nawet po twardym resecie centrali. Problem pozostaje nierozwiązany, a komunikacja z centralą nie jest możliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA