logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican 1248 - jak podłączyć kabel DB9 do centrali? Szukam dokładnej rozpiski.

juliusnemo 01 Mar 2009 16:06 3694 11
  • #1 6221927
    juliusnemo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    poszukuję dokładnego rozpisu kabla połączeniowego ten co jest na forum nie pasuje .
    ażeby było śmiesznie kupiłem podobno oryginalny przez dystybutora kabel z optoizolacją ale ten co robił ten kabel podłączył tylko dwa przewody i zgłupiałem jaki ten kabel ma w końcu być .
    wydawało się proste rozwiązanie i telefon do podobno pomocnego serwisu nic bardziej mylącego podpowiedz pana z serwisu " trzeba wezwać autoryzowany serwis " głuchy na argumenty zakupu w ich firmie a chciałem tylko podpowiedzi ile tam ma być kabelków .
    reasumując jeśli ktoś posiada dokładną rozpiskę kabla db 9 i kolejno aż do gniazda centrali bo to napewno ważne .

dziękuję z góry za pomoc
    "
  • #2 6222143
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Tylko dostarczony przez producenta,opisany w dokumentacji.
  • #3 6222586
    juliusnemo
    Poziom 14  
    DZIĘKI ale nie czytelne za małe jeśli to jest db9 to wyślij na maila
  • #4 6223579
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Teraz jest czytelny schemat.
  • #5 6225091
    juliusnemo
    Poziom 14  
    to bardzo uprzejmie z twojej strony dziękuję Ci bardzo .
    i jeszcze jedno zwracam honor serwisantom z slicana znalazł się jeden który pomógł .

w chwili wolnej narysuje jak wygląda oryginalny kabel ale przedtem go sprawdzę .

dziękuję za pomoc
  • #6 6733801
    zataraa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Czy mógłby ktoś wypisać elementy do tego kabla ?
    bo sa jakies diody ale z rysunku to ja nie widze jakie to, jakis tranzystor tez jest, ale jaki model ?
    Bylbym bardzo wdzieczny jestem poczatkującym.
  • #7 6735128
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Ja nie widzę na schemacie żadnego tranzystora :cry:

ps
    Może to jednak transoptor :idea:
    :D

Pozdrawiam.
  • #8 6736709
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ja kilka lat temu za cały zestaw zapłaciłem około 40zł.
    Ponieważ są zestawy typowe to po co je robić samemu?
  • #9 6754028
    zataraa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    a mozesz powiedzieć gdzie to można kupić od kogo ?jakis link ?
  • #10 6760149
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Jak bym napisał gdzie kupić i podał nazwy firm to mogłaby być reklama. Ale popatrz na stronę producenta w zakładce serwis to pewnie znajdziesz coś blisko siebie.
  • #11 15176555
    lucas234
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Chce wykonać taki kabel połączeniowy do centrali tylko problem polega na tym że na rysunku jest wtyczka 20 lub 25 pinowa a ja w komputerze mam rs232 9 pin. Mógłby ktoś powiedzieć jak wykonać ten kabel na wtyczce 9 pin. Chyba że ten kabel działa na lpt?
  • #12 15177025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kabla DB9 do centrali telefonicznej Slican 1248 oraz uzyskania dokładnej rozpiski połączeń przewodów. Użytkownik posiada oryginalny kabel z optoizolacją zakupiony u dystrybutora, jednak kabel ten ma tylko dwa podłączone przewody, co budzi wątpliwości co do jego poprawności. W odpowiedziach pojawiły się linki do schematów dostarczonych przez producenta, które zawierają szczegółowe informacje o połączeniach, jednak początkowo były mało czytelne. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o elementy elektroniczne w kablu, takie jak diody i transoptory, oraz sugestie, że kabel jest typowym zestawem dostępnym do kupienia za około 40 zł, co może być wygodniejszym rozwiązaniem niż samodzielne wykonanie. Poruszono także kwestię różnic w złączach – centrala posiada wtyczkę 20 lub 25-pinową, natomiast komputer standardowo ma port RS232 9-pinowy, co wymaga odpowiedniego adaptera lub przejściówki. Wskazano, że informacje o zakupie oryginalnych kabli można znaleźć na stronie producenta w zakładce serwisowej, unikając bezpośredniego podawania źródeł handlowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA