logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CB14F12T - jak przestroić BG/DK i uzyskać fonię?

robert75n 01 Mar 2009 20:17 1875 4
REKLAMA
  • #1 6223194
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Witam, problem polega na tym że chciałem przestroić w trybie serwisowym BG/DK, po zmianie opcji możliwość zmiany systemów jest, ale fonii nie ma żadnej. Filtr z falą wymieniony , po wróceniu do opcji poprzednich dalej cisza nawet na 5,5. Proszę o pewny wsad do tego tv i jak go przestroić z góry dziękuje i pozdrawiam, Robert.
  • REKLAMA
  • #2 6223266
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Jest to prawdopodobnie chassis KS1A. Miałem taki przypadek niedawno, przy zmianie opcji dostępnych standardów automatycznie zmieniło się chyba w pozycji 3 AUDIO z mono na stereo, a ponieważ TV był mono, więc głos całkiem "wcięło". Wejdź w tryb serwisowy i zmień na mono- powinien głos wrócić.
    Pozdrawiam
    bogred
  • REKLAMA
  • #3 6224924
    robert75n
    Poziom 29  
    Witam, dziękuje za zainteresowanie moim problemem, ale jestem ciekaw jak pan sobie poradził z przestrojeniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6227259
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Mój TV był przywieziony z Anglii, ale miał filtr z falą multistandard. W menu strojenia dostępny był tylko standard angielski (I). W trybie serwisowym uaktywniłem standard CK i wtedy w menu programowania pojawiło się DK, ale głos zginął całkowicie, również w BG, a nawet z eurozłącza. Wtedy wróciłem do menu serwisowego i zauważyłem, że jest AUDIO ustawione na stereo, choć ja tego nie zmieniałem. Po przestawieniu na mono głos wrócił i był również w DK.
    Jeśli filtr z falą był tylko na standard Europa Zachodnia, trzeba go wymienić i to powinno zadziałać.
  • #5 6229720
    robert75n
    Poziom 29  
    Witam, faktycznie pomogło, pozdrawiam i dziękuje.
REKLAMA