logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6270 - Niebieski wyświetlacz, czy to problem z taśmą? Koszt naprawy?

WiewioR_2oo8 01 Mar 2009 20:46 2355 10
REKLAMA
  • #1 6223360
    WiewioR_2oo8
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich
    Zakupiłem nokie 6270 lekko uszkodzoną a mianowicie, jest niebieski wyświetlacz. Dolne klawisze swiecą, górne też tylko wyświetlacz świeci na niebiesko czy biało( nie pamiętam), jest sprawny na 100%, nie jest zbity. Nokia nie była rozkręcana od nowości i czy może byc to przyczyna taśmy?
    można normalnie słuchac muzyki, dzwonic, wszystko działa, poza tylko tym uszkodzeniem. W komisie ile taka naprawa może kosztowac? i czy jestem w stanie sam to zrobic w domu. Z góry Dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
    Dokładny opis usterki ( z Aukcji, którą wygrałem)
    " nie ma obrazu na wyswietlaczu poza podswietleniem, telefon zaczal wariowac jakis czas temu, obracal sie wyswietlacz pokazywaly sie kolorowe paski itd. ale to bylo czasami,az nagle kilka dni temu zaczal znikac ale po jakims czasie wlaczal sie spowrotem, teraz rzadko wraca obraz na lcd, poza ta usterka telefon wszystko smiga. Mozna z niego normalnie dzwonic, sluchac muzyki, "
    P.S. Poniżej zdjęcie
    [img]Nokia 6270 - Niebieski wyświetlacz, czy to problem z taśmą? Koszt naprawy?[/img]
  • REKLAMA
  • #2 6223448
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Jeśli na niebiesko to raczej wyświetlacz do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 6223473
    Aniol 128
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ze wyświetlacz jest cały to nie znaczy że jest sprawny a w tych telefonach często sie wyświetlacze psuja konkretnie to jego taśma
    najprawdopodobniej masz do wymiany wyświetlacz lub taśmę łącząca górną część telefonu z dolną
  • #4 6223478
    WiewioR_2oo8
    Poziom 10  
    ale jak to tak z siebie? sam!? =/
  • REKLAMA
  • #5 6223499
    Aniol 128
    Poziom 17  
    oczywiście.
    w tych telefonach to jest jedna ze standardowych usterek
  • #6 6223548
    WiewioR_2oo8
    Poziom 10  
    ale bardziej obstawiasz na wyświetlacz czy taśmę, bo miałem niedawno nokie 5200 i taki sam był wyświetlacz(niebieski) i z innej nokii przełożyłem taśmę, albo wyświetlacz nie pamiętam i załączyła... ajajaj, a wyświetlacze drogie... opłaca się naprawiac?
  • #7 6223586
    Aniol 128
    Poziom 17  
    nie porównuj 5200 do 6270
    bo przy 5200 wyświetlacze same z siebie żadko zdychają
    a w przypadku 6270 jest przeciwnie
  • REKLAMA
  • #8 6223610
    WiewioR_2oo8
    Poziom 10  
    Czyli w tych modelach jest tak,że działa działa i bach- koniec? Wyświetlacz postanowił, że działac nie będzie, tak?
    Opłacalna jest naprawa? a może to taśma?
    Pytam się, ponieważ, nigdy nie miałem do czynienia z tym modelem.
  • #9 6223690
    Aniol 128
    Poziom 17  
    poprostu taśma od wyświetlacza pod wpływem lekkich ruchów (gdy naciskasz na małą płytkę od klawiatury) traci swoje właściwości przewodzące (pękają na niej ścieszki)
    nie wiem czy naprawa dla ciebie będzie opłacalna to już musisz sam stwierdzić
  • #10 6223705
    WiewioR_2oo8
    Poziom 10  
    Ok jak do mnie telefon dojdzie, pójdę do komisu zapytac sie co dokładniej ją boli.
    Dzięki Bardzo za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #11 6223711
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Czy opłacalna jest naprawa to już pytanie z innej beczki. Jednemu się opłaca a drugiemu nie - to decyzja użytkownika.
    Może taśma może wyświetlacz - na odległość nikt tego nie zgadnie. Trzeba rozkręcić posprawdzać itp itd

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niebieskim lub białym wyświetlaczem w telefonie Nokia 6270 najczęściej wynika z uszkodzenia taśmy łączącej wyświetlacz z płytą główną lub samego wyświetlacza. Pomimo braku widocznych uszkodzeń mechanicznych i pełnej funkcjonalności telefonu (dźwięk, klawisze, muzyka), obraz na LCD może zanikać lub pojawiać się z zakłóceniami, co jest typową usterką w tym modelu. Wymiana taśmy lub wyświetlacza jest standardową naprawą, jednak koszt i opłacalność naprawy zależą od indywidualnej decyzji użytkownika. Diagnoza wymaga rozkręcenia telefonu i sprawdzenia komponentów, gdyż na odległość trudno jednoznacznie określić źródło problemu. W porównaniu do modelu Nokia 5200, w 6270 wyświetlacze częściej ulegają awariom. Samodzielna wymiana jest możliwa, ale wymaga odpowiednich umiejętności i narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA