logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A210 - CD nie czyta płyty instalacyjnej Windows XP

Fesiek 02 Mar 2009 13:55 4474 22
REKLAMA
  • #1 6225723
    Fesiek
    Poziom 10  
    Witam. Przerobiłem już różne możliwości wywalenia Visty z Laptopa (Toshiba satelite A210) I jak już mi się udało ją wywalić to napęd CD nie czyta w ogóle płyty instalacyjnej Windows XP. Oczywiście w BIOS jest ustawione ładowanie systemu najpierw z CD. Ponownie zainstalowałem Vistę za pomocą płyty dołączonej do laptopa i gdy Vista już wystartowała włożyłem płytę instalacyjną XP i ku mojemu zdziwieniu płyta ta w ogóle nie jest odczytywana. Nie da się przeglądać nawet jej zawartości. Próbowałem z innymi płytami XP (wszystkie oryginalne) i niestety nie czyta ich. Pozostałe płyty cd, dvd czyta normalnie. Gdzie jest problem i jak go rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 6225757
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    No to chyba Microsoft się na kolegę uwziął :D
    Proszę wybaczyć ale nie wierzę, płyta albo jest odczytywana albo nie. I jeśli tej nie czyta to pewnie jest uszkodzona. Nie widoczne dla Windowsa mogą być płyty typu OS. A próbował kolega coś podziałać np z wersji live linuxa?
    Czy to jest 32 czy 64bit?
    Proszę podać jakieś dane tegoż laptopa
  • #3 6225823
    stentor
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a te nieodczytywalne plyty XP wsadzic do innego napedu w innym komp i zobaczyc czy inny komp je czyta?
  • REKLAMA
  • #4 6225827
    Fesiek
    Poziom 10  
    Amd Athlon 64 X2 Dual Core TK-57
    2G Ram
    Ati Radeon
    HDD Hitachi HTS542520 ATA Device

Płyty Windows XP są oryginalne i inne komputery w domu je odczytują (są trzy komputery w rodzinie). Nie są uszkodzone. Mam wrażenie, że to Vista coś miesza, dziwi mnie tylko, że nawet jak fdiskiem sformatowałem dysk w Toshiba i nie było żadnych systemów na dysku to laptop wyświetlał komunikat: "no system disk or disk error" a płytą z oryginalnym XP zamieszał parę razy i na tym koniec. Nawet nie startnął instalacji. Z linuksem nie próbuję bo to nie mój laptop i kolega chce zamiast Visty mieć XP.
  • REKLAMA
  • #5 6225850
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Aby pozbyć się Visty na próbę wystarczy wypiąć dysk i sprawdzić czy płyta XP zbootuje.
    Ale sądzę że powodem tu może być bios i 64bit system - XP jest 32bit.
  • #6 6225867
    Fesiek
    Poziom 10  
    ion-tichy napisał:
    Aby pozbyć się Visty na próbę wystarczy wypiąć dysk i sprawdzić czy płyta XP zbootuje.
    Ale sądzę że powodem tu może być bios i 64bit system - XP jest 32bit.

Vistę mam 32 bitową i Laptop nie czyta płyt XP nawet jak na dysku nie ma Visty bo potraktowałem dysk programem fdisk.
  • REKLAMA
  • #7 6225890
    ion-tichy
    Poziom 31  
    A inne cd czyta? XP jest na CD a Vista na DVD
  • #8 6225906
    Fesiek
    Poziom 10  
    ion-tichy napisał:
    A inne cd czyta? XP jest na CD a Vista na DVD

Inne płyty Vista czyta, płyta Instalacyjna Visty startuje gdy dysk jest sformatowany a XP nie startuje. Nie jest to wina płyty XP bo na innym kompie normalnie płyta jest odczytywana. Wszystkie płyty to CD.
  • #9 6225923
    ion-tichy
    Poziom 31  
    A bez dysku wystartuje (wypiąć go i z głowy mamy dywagację na temat blokady przez Vistę) jak wystartuje to zerujemy dysk i instalujemy XP, jak nie wystartuje to szukamy dalej.
  • #10 6225993
    Fesiek
    Poziom 10  
    ion-tichy napisał:
    A bez dysku wystartuje (wypiąć go i z głowy mamy dywagację na temat blokady przez Vistę) jak wystartuje to zerujemy dysk i instalujemy XP, jak nie wystartuje to szukamy dalej.

Wypiąłem dysk. Laptop zachowuje się tak samo jak z dyskiem bez systemu. Zamiesza kilka razy płytą XP i twierdzi, że nie ma systemu.
  • #12 6226006
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Czyli to nie kwestia Visty tylko samego laptopa - ustawień biosu, problemu z napędem lub niekompatybilności XP do tego laptopa.
  • #13 6226016
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Cytat:
    Z linuksem nie próbuję bo to nie mój laptop i kolega chce zamiast Visty mieć XP.

Mam zatem rozumieć,że kolega nie chce dać sobie pomóc ?
    Jeśli tak to temat możemy zamknąć.

LiveCD Linux można uruchomić BEZ konieczności instalacji.
    Proszę zatem pobrać obraz, nagrać i spróbować wystartować laptopa z nagranej płyty.
  • #14 6226042
    Fesiek
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Cytat:
    Z linuksem nie próbuję bo to nie mój laptop i kolega chce zamiast Visty mieć XP.

Mam zatem rozumieć,że kolega nie chce dać sobie pomóc ?
    Jeśli tak to temat możemy zamknąć.

LiveCD Linux można uruchomić BEZ konieczności instalacji.
    Proszę zatem pobrać obraz, nagrać i spróbować wystartować laptopa z nagranej płyty.

Załóżmy, że wystartuje, co z tego? Kolega nie chce mieć linuxa tylko windows.

Dodano po 3 [minuty]:

Piasecki Bogusław napisał:

Robiłem to już. Napęd nie czyta płyty zrobionej NLite.
  • #16 6226069
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Kolega nie chce mieć linuxa tylko windows.

Powtarzam po raz ostatni.
    LiveCD Linux NIE trzeba instalować.

Vista jest na DVD, LiveCD Linux będzie na płycie CD. Jeśli z Linuxem również sobie nie poradzi to wniosek nasuwa się sam, winny jest napęd,który po prostu ma problem z odczytem płyt.
  • #17 6226085
    Fesiek
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Cytat:
    Kolega nie chce mieć linuxa tylko windows.

Powtarzam po raz ostatni.
    LiveCD Linux NIE trzeba instalować.

Vista jest na DVD, LiveCD Linux będzie na płycie CD. Jeśli z Linuxem również sobie nie poradzi to wniosek nasuwa się sam, winny jest napęd,który po prostu ma problem z odczytem płyt.

Napęd nie ma problemu z odczytaniem płyt ponieważ Vista instaluje się normalnie bez żadnych problemów i gdy się już zainstaluje to wszystkie ale to WSZYSTKIE płyty oprócz instalacyjnej Windows XP czyta normalnie.
  • #18 6226093
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    Fesiek nie obruszaj się tak, bo "z tego" dużo może być. Wystarczy pobieżny przegląd Googli w kwestii Matshita DVD-RAM UJ-850S (to pewnie ten model), by zobaczyć ile jest z tym czytnikiem problemów. To, że "płyta z Vistą" startuje nie oznacza, że ten komponent się nie znarowił. Dopiero weryfikacja poprzez użycie innego, bootowalnego krążka pozwoli potwierdzić/wykluczyć winę samego czytnika i sprowadzi sprawę do szukania gdzie indziej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #19 6226122
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Dla zaoszczędzenia czasu można pobrać jakąś wersję okrojoną typu instalki z sieci, tylko po to aby sprawdzić czy zbootuje z CD. Lub cokolwiek bootowalnego na CD
    Ale sądzę że warto mieć pod ręką CD live Ububntu - przynajmniej jest na niej memtest.
  • #20 6226225
    Fesiek
    Poziom 10  
    Po włożeniu płyty z linuxem do napędu pokazał się komunikat:
    "Welcome to Mandrake linux.... " i na środku ekranu okienko:
    " No CDROM device found"
    To jak? Wychodzi na to, że laptop jak startuje z czego innego niż dołączona do niego Vista nie widzi napędu.
  • #21 6226263
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    Podaj jeszcze, proszę, dokładne oznaczenie po A210 - wg tego pewnie trzeba będzie szukać informacji o czytniku i kontrolerze, do którego jest podpięty.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #22 6226268
    Fesiek
    Poziom 10  
    Pierdoła z Gądek napisał:
    Podaj jeszcze, proszę, dokładne oznaczenie po A210 - wg tego pewnie trzeba będzie szukać informacji o czytniku i kontrolerze, do którego jest podpięty.

A210- 19A
    Model NO PSAFGE -05N00TPL
  • #23 6226299
    mat_ed
    Poziom 43  
    Tak jak już wspomniał Pierdoła z Gądek to dość problematyczny napęd.
    Masz dostęp do Visty, proponuję więc zaopatrzyć się w najnowszą dostępną wersję firmware do tego napędu i go wgrać.
    Kolega ma podobny problem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1245156.html

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Satellite A210 (model PSAFGE-05N00TPL) z napędem Matshita DVD-RAM UJ-850S nie odczytuje oryginalnych płyt instalacyjnych Windows XP (CD), mimo że BIOS jest ustawiony na bootowanie z napędu CD i napęd normalnie czyta inne płyty CD/DVD, w tym instalacyjną płytę Windows Vista (DVD). Problem występuje również po odłączeniu dysku twardego, co wyklucza wpływ systemu operacyjnego lub partycji na dysku. Próby uruchomienia LiveCD Linux kończą się komunikatem "No CDROM device found", co sugeruje problem z kompatybilnością lub sterownikami napędu podczas bootowania spoza Visty. Płyty XP są sprawne i czytane na innych komputerach. Zalecane jest sprawdzenie i aktualizacja firmware napędu Matshita DVD-RAM UJ-850S, gdyż istnieją znane problemy z tym modelem. Dodatkowo wskazane jest testowanie bootowalnych płyt CD innych systemów lub narzędzi diagnostycznych w celu potwierdzenia problemu sprzętowego lub BIOS-owego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA