logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Tevion 2822-S - reset, rozstrajanie, serwisowe menu, brak obrazu, zacięcia

Krzysiek210260 03 Mar 2009 14:47 1704 6
REKLAMA
  • #1 6230416
    Krzysiek210260
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    TV j/w problem polega na tym, że telewizor dostaje "wariacji".
    Otóż robię NUM Reset w trybie, uruchamiam TV i wszystko jest OK. Programy dostrojone, obraz brzytwa, następnie wyłączam TV włączam i albo jest dobrze (bardzo rzadko) albo TV uruchamia się rozstrojony i na dodatek od razu z MENU SERWISOWYM, albo uruchamia się z zielonym lub czerwonym tłem(zamiast czerni) lub uruchamia się z fonią i wysokim ale bez obrazu, albo wcale nie chce odpalic, lub w trakcie odbioru stanie na jednym kanale i pilot ani klawiatura nie działa, albo szereg innych mieszanych sytuacji.
  • REKLAMA
  • #2 6232924
    elektor18
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Wymień pamięć EEPROM.
  • REKLAMA
  • #3 6233189
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Czy aż tak dziwne jak na chassis TV17 Schneidera? Poczytaj co już napisano o nich.
    Oczywiście zgodnie z poprzednikiem - wymiana pamięci na nową "na dzień dobry" aby przynajmniej tego być pewnym.
  • REKLAMA
  • #4 6240377
    bodzikosan
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cześć.Przepraszam że się podłączam pod temat ale mam telewizor z takim samym chassis i z takimi samymi objawami, ja pamięć eeprom podmieniałem na czystą parę razy i nic to znaczy po włączeniu jest jakiś czas dobrze ale nie zadługo czasami godzinę czasami 10 min.Wymieniłem też wszystkie kwarce na płycie głównej, trzy transoptory, podstawkę pod eprom i sam eprom zczytany i zaprogramawany nowy,maże tutaj jast błąd że zaprogramowałem starym wsadem i tutaj moja prośba może ktoś ma możliwość zczytania eproma 27C4001 V5.0B i wysłać do bazy wsadów. Chciałem jeszcze dodać że blok f.box też podmieniałem, nie ma tam przelotek między stronami druku i nie ma zimnych lutów.
  • #5 6335104
    Krzysiek210260
    Poziom 17  
    Witam
    Pamięc podmieniłem, przelutowałem płytę, zamieniłem eprom, z drugiej płyty i ręce opadają bo dalej nie ma poprawy.
    Zauważyłem tylko jedną zależnośc, że jak TV jest zimny to jest wszystko OK, czyli pierwsze ok. 10 minut jest bez zarzutu, dopiero po tym czasie zaczynają się nie przewidywalne rzeczy, najczęściej wyłącza się wysokie i traci fonię lub odwrotnie.NUM RESET pomaga na chwilę, gdy się tego nie zrobi to TV jak wystygnie potrafi odpalic prawidłowo z pełną pamięcią ale po krótkim czasie znów jest źle(jednak częsciej odpala w tryie serwisowym z różnymi wadami).Mam dwie takie płyty i w obu jest to samo.
    Ale na pewno niejest to wina pamięci, czy też samego epromu więc co??
  • REKLAMA
  • #7 6337577
    Krzysiek210260
    Poziom 17  
    Witam
    Pamięc wstawilem nową do jednej i drugiej płyty(czystą).

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Tevion 2822-S wykazuje niestabilne działanie po wykonaniu NUM Reset – początkowo działa poprawnie, jednak po wyłączeniu i ponownym włączeniu często uruchamia się rozstrojony, z menu serwisowym, z zielonym lub czerwonym tłem zamiast czerni, z dźwiękiem bez obrazu lub wcale się nie uruchamia. Problemy obejmują także zacięcia na jednym kanale i brak reakcji na pilot oraz klawiaturę. Wskazano na możliwą usterkę pamięci EEPROM, zalecając jej wymianę na nową, co jednak nie przyniosło trwałej poprawy. Wymieniono również kwarce, transoptory, podstawkę i sam EPROM, a także sprawdzono płytę główną pod kątem zimnych lutów i przelotek. Objawy pojawiają się głównie po rozgrzaniu telewizora – w stanie zimnym działa poprawnie przez około 10 minut. Problem nie ustępuje po wymianie pamięci EEPROM na nową, co sugeruje, że przyczyną mogą być inne elementy lub uszkodzenia na płycie głównej lub w układzie chassis TV17 (podobne do Schneidera).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA