logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[PHP] [MYSQL] Jak odczytać następne ID obrazka w mini galerii?

error03 03 Mar 2009 23:11 2389 3
REKLAMA
  • #1 6233021
    error03
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Witam!

Postanowilem napisac mini galerie z obsluga mysql'a. Wszyskto pieknie ładnie działa tylko mam 1 dosc powazny problem. Mianowicie nie mam pojecia jak odczytac id poprzedniego i nastepnego obrazka. Id jest jako klucz, i uzupelniane automatycznie (auto increment)

Wszystko jest ok gdy id jest po kolei.. tj 1,2,3...10 wtedy id zwiekszam o 1 gdy chce przejsc dalej a zmniejszam o 1 gdy chce wyswietlic poprzedni obrazek. Do tego oczywiscie jeszcze dochodza warunki zeby nie wyjsc poza 'obszar' galeri (1-10) Schodki zaczynaja sie jak usune np obrazek id=5 .. skrypt sie wysypuje. Dochodzi do id=4 i sygnalizuje ze to juz koniec galerii..

I moje pytanie brzmi: jak odczytac natepne id z tabeli.. jesli np wyglada tak (1,3,5,12,23,24,26) a ja jestem przy id=5 i chce obejrzec nastepny obrazek id=12 (oczywiscie sa to przypadkowe id)

Nie wiem czy zostalem zrozumiany. Jesli o czyms zapomnialem to prosze pisac.

tutaj link do tego co tworze.. ;/

Z gory dzieki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 6233121
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6234034
    robin101
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mozesz zrobic zapytania do bazy i pobrac nastepne/poprzednie id

// nastepne id
    $query = "select id from tabela where id>".$auktualne_id." order by id asc limit 1"

//pprzednie id
    $query = "select id from tabela where id<".$auktualne_id." order by id desc limit 1"
  • #4 6235943
    error03
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    robin101, jesteś wielki :D hehe tego właśnie szukałem. Z tablica tez miałem pomysł, żeby 1 zczytac id pentla while i wpisac je do tablicy. Pozniej zczytywac indeksami tablicy :)

Dzieki za odpowiedzi!

<?
    include ('polacz_sql.php');

$auktualne_id = 10;
    $tabela       = 'galeria';

// nastepne id
    $query1 = mysql_query("SELECT id FROM $tabela WHERE id>$auktualne_id order by id asc limit 1");
    $next   = mysql_fetch_array($query1);

//pprzednie id
    $query2 = mysql_query("SELECT id FROM $tabela WHERE id<$auktualne_id order by id desc limit 1");
    $prew   = mysql_fetch_array($query2);

echo 'id teraz: '.$auktualne_id.'<br>
          next: '.$next['id'].'<br>
          prew: '.$prew['id'];

?>

Może komu sie przyda cały kod. Do zczytania i wyświetlenia :D
    test.php ;)

Pozdrawiam :)
REKLAMA