logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie prądów i napięcia między x-y w obwodzie – metody: oczkowa, węzłowa, przekształcenia

marcin.got 04 Mar 2009 13:37 14542 25
  • #1 6234672
    marcin.got
    Poziom 11  
    Witam chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania z owego przedmiotu a mianowicie brzmi ono następująco:

Dla obwodu o schemacie zastępczym z załączonego rysunku oblicz wartości
    wszystkich prądów:
    a) metodą przekształcania obwodu
    b) metodą oczkową
    c) metodą węzłową
    Obliczyć też napięcie pomiędzy punktami "x" i "y"
    Obliczanie prądów i napięcia między x-y w obwodzie – metody: oczkowa, węzłowa, przekształcenia

Wyniki (końcowe) powinny wychodzić "gładkie" (liczby całkowite lub z co
    najwyżej z jedną cyfrą po przecinku).
    Co do metody oczkowej i węzłowej posiadam własne wynika ale chciałbym je porównać czy dobrze wykonałem owe zadanie. Jeżeli chodzi o metodę przekształceń to się niestety pogubiłem i prosił bym o jakąkolwiek pomoc (notatek,podobnych zadań coś co pomoże mi rozwiązać owego zadania)z góry dziękuje.
    Jeżeli chodzi o metodę przekształceń doszedłem do tego momentu mógł by mnie ktoś nakierować co dalej?
    Obliczanie prądów i napięcia między x-y w obwodzie – metody: oczkowa, węzłowa, przekształcenia Proszę tylko o pomoc w rozwiązaniu nie rozwiązanie tego zadania przez was nakierowanie notatki coś co mogło by mi się przydać w dalszym rozwiązywaniu. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie każdego który pomoże mi w jakimkolwiek stopniu. Sadze ze rozwiązanie zadania po sprawdzeniu wkleję aby pomogło późniejszym osobą w rozwiązywaniu podobnych
    Niżej zamieszczam równania ułożone metodą oczkową może ktoś sprawdzić czy sa one ułożone poprawnie?
  • #2 6237797
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    marcin.got napisał:
    Witam, chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania z owego przedmiotu a mianowicie brzmi ono następująco:

Dla obwodu o schemacie zastępczym z załączonego rysunku oblicz wartości
    wszystkich prądów:
    a) metodą przekształcania obwodu
    b) metodą oczkową
    c) metodą węzłową
    Obliczyć też napięcie pomiędzy punktami "x" i "y"

Wyniki (końcowe) powinny wychodzić "gładkie" (liczby całkowite lub z co
    najwyżej z jedną cyfrą po przecinku).
    Co do metody oczkowej i węzłowej posiadam własne wynika ale chciałbym je porównać czy dobrze wykonałem owe zadanie. Jeżeli chodzi o metodę przekształceń to się niestety pogubiłem i prosił bym o jakąkolwiek pomoc (notatek,podobnych zadań coś co pomoże mi rozwiązać owego zadania)z góry dziękuje.
    Jeżeli chodzi o metodę przekształceń doszedłem do tego momentu mógł by mnie ktoś nakierować co dalej?
    Obliczanie prądów i napięcia między x-y w obwodzie – metody: oczkowa, węzłowa, przekształcenia Proszę tylko o pomoc w rozwiązaniu nie rozwiązanie tego zadania przez was nakierowanie notatki coś co mogło by mi się przydać w dalszym rozwiązywaniu. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie każdego który pomoże mi w jakimkolwiek stopniu. Sadze ze rozwiązanie zadania po sprawdzeniu wkleję aby pomogło późniejszym osobą w rozwiązywaniu podobnych
    Niżej zamieszczam równania ułożone metodą oczkową może ktoś sprawdzić czy sa one ułożone poprawnie?
    rozwiązać zadania musisz sam - patrz Regulamin pkt. 16.
    Tu możesz jedynie liczyć na sprawdzenie poprawności rozwiązania (jak je zamieścisz) a tak wygląda to, coś wyżej zamieścił po moim sprawdzeniu:
    Komentarz dopisz sobie sam.

Pozdrawiam
  • #3 6240088
    marcin.got
    Poziom 11  
    Witam Pana i dziękuje za pomoc zamieszczam niżej całość obliczeń do metody oczkowej. Nie rozumiem o jakie oznaczenia panu chodziło wg. mnie do sporządzenia równań metodą oczkową jest potrzebne to co oznaczyłem na rysunku. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić i proszę również o sprawdzenie poniższych obliczeń, pozdrawiam serdecznie.
  • #4 6241398
    Quarz
    Poziom 43  
    marcin.got napisał:
    Witam Pana i dziękuje za pomoc zamieszczam niżej całość obliczeń do metody oczkowej. Nie rozumiem o jakie oznaczenia panu chodziło wg. mnie do sporządzenia równań metodą oczkową jest potrzebne to co oznaczyłem na rysunku.
    Jest bardzo potrzebne - oznaczenie parametrami ogólnymi elementów obwodu - jeśli mam zrozumieć Twój tok myślenia - zobacz niżej.

marcin.got napisał:
    Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić i proszę również o sprawdzenie poniższych obliczeń, pozdrawiam serdecznie.
    I tyle jest warta Twoja praca:

Należy zawsze - jeśli jest to zadanie szkolne/akademickie, lub też publikacja do przeczytania przez innych - oznaczyć ogólnymi parametrami elementy obwodu elektrycznego i dla nich napisać - zgodnie z obowiązującymi Prawami - równania i dopiero w następnym kroku postępowania podstawić odpowiednie wartości liczbowe.
    Równania napisane bezpośrednio na wartościach liczbowych możesz napisać jeśli liczysz tylko dla siebie - ale co z takiego liczenia wychodzi, to patrz wyżej.
  • #5 6241565
    marcin.got
    Poziom 11  
    Dziękuje za poprawki. Jeżeli chodzi o opis elementów, to nie jest on wymagany. Jutro udaję się na zjazd, wracam w poniedziałek i postaram się wrzucić moje rozwiązanie metodą węzłową. Liczę na pomoc z pana strony w jego sprawdzeniu, bo widzę, że zna się pan na rzeczy. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :).
  • #6 6285032
    marcin.got
    Poziom 11  
    Po kilku dniowej przerwie ułożyłem równania do metody węzłowej chciał bym aby ktoś był tak dobry i pomógł mi w jej sprawdzeniu pozdrawiam i dziękuje
  • #7 6285063
    Quarz
    Poziom 43  
    marcin.got napisał:
    Po kilku dniowej przerwie ułożyłem równania do metody węzłowej chciał bym aby ktoś był tak dobry i pomógł mi w jej sprawdzeniu pozdrawiam i dziękuje
    Nie będę - nie mam zamiaru - analizować wzorów liczbowych ! ! !
    Taki zapis - bez wzorów zapisanych przy pomocy oznaczeń ogólnych parametrów elementów obwodu - nie zawsze jest jednoznacznym.
    O powyższym, już była tu poczyniona uwaga, ale autor z oporem lepszej sprawy idzie na łatwiznę.
  • #8 6285145
    marcin.got
    Poziom 11  
    Wybacz Quarz nie zrozumiałem wcześniej ze jest to ci potrzebne przy sprawdzaniu proszę poprawionerównania wraz ze wzorami :)
    mógł byś sprawdzić czy równania są prawidłowe?
  • #9 6285176
    Quarz
    Poziom 43  
    marcin.got napisał:
    Wybacz Quarz nie zrozumiałem wcześniej, zże jest to cCi potrzebne przy sprawdzaniu proszę poprawione[[spacja]równania wraz ze wzorami :)
    mógł byś sprawdzić czy równania są prawidłowe?
    Naucz się porządnie wstawiać tu obrazki o odpowiedniej rozdzielczości by były one dla mnie czytelne.
    Ten dla mnie nie jest.
  • #10 6285246
    marcin.got
    Poziom 11  
    A ten jest czytelny?
  • #11 6285334
    Quarz
    Poziom 43  
    marcin.got napisał:
    A ten jest czytelny?
    No powiedzmy, że przy pomocy lupy jest czytelny.
    A tak wygląda podsumowanie Twojej wiedzy (a raczej niewiedzy):
  • #12 6285565
    marcin.got
    Poziom 11  
    Dziękuje za poprawę wzoru, mógł by mi pan wytłumaczyć czemu wszystkie 3 równania są złe ?. Wiem ze dla pana jest to wszystko oczywiste i proste ja dopiero zaczynam naukę i nie jestem w tym tak dobry jak pan, o czym doskonale wiem. Dlatego staram się uzyskać pomoc pisząc na tym forum w zrozumieniu tej metody. Komentarze ze nic nie umiem nie pomogą mi w jej zrozumieniu o czym pan zapewne wie, pozdrawiam serdecznie.
  • #13 6285618
    Quarz
    Poziom 43  
    marcin.got napisał:
    Dziękuje za poprawę wzoru, mógł by mi pan wytłumaczyć czemu wszystkie 3 równania są złe ?.
    Proszę, skreśliłem tylko równania z zapisami liczbowymi, a dlaczego to już byłem wcześniej o tym napisałem.

marcin.got napisał:
    Wiem, zże dla pana jest to wszystko oczywiste i proste ja dopiero zaczynam naukę i nie jestem w tym tak dobry jak pan, o czym doskonale wiem. Dlatego staram się uzyskać pomoc pisząc na tym forum w zrozumieniu tej metody. Komentarze, zże nic nie umiem nie pomogą mi w jej zrozumieniu o czym pan zapewne wie, pozdrawiam serdecznie.
    A naga prawda właśnie tak wygląda - nie oszukujmy się na wzajem ... :idea: :D ...również pozdrawiam
  • #14 6285981
    marcin.got
    Poziom 11  
    Pozostawmy metodę węzłową bo widzę, że nie uzyskam pomocy w dalszej części jej rozwiązania. A więc pytanie do metody przekształceń obwodu jak pozbyć się gałęzi BD?
  • #15 6286433
    Quarz
    Poziom 43  
    marcin.got napisał:
    Pozostawmy metodę węzłową bo widzę, że nie uzyskam pomocy w dalszej części jej rozwiązania.
    A to już jest hipokryzja z Twoje strony :!: :idea: :evil: ...przecież zapis równań na MPW Tobie sprawdziłem oraz poprawiłem, a skoro nie potrafisz zrobić z tego użytku to już nie moja sprawa, tylko Twoja.
    Na co jeszcze oczekujesz, abym rozwiązał za Ciebie ten pseudo układ równań o dwóch niewiadomych wartościach potencjałów VB i VC ? ? ? - przecież wartość VA jest znana, a niewiadoma w ostatnim równaniu jest z tego równania do wyznaczenia wprost ! ! !

marcin.got napisał:
    A więc pytanie do metody przekształceń obwodu jak pozbyć się gałęzi BD?
    A po co jej pozbywać się? Polecam poszukanie sobie - również w moich starych postach w dziale - pomocniczych twierdzeń Elektrotechniki Teoretycznej; o włączaniu (ruchliwości) idealnych źródeł napięcia, oraz idealnych źródeł prądu.
    Tu, dla przekształceń obwodu elektrycznego, są 'jak znalazł' ... :!: :idea: :D
  • #16 6513966
    marcin.got
    Poziom 11  
    witam rozwiazalem uklad meoda zwijania ale sadze ze popelnilem gdzies błąd czy był by ktoś tak mily i mogł by mi go wskazac? ;/ czy błedem bylo zamiana zrodla pradowego na napieciowe?
  • #17 6521631
    marcin.got
    Poziom 11  
    Nikt nie podpowie, co zrobiłem źle? :(
  • #18 6527837
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 6528308
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Może jestem stary i już nie pamiętam.... ale czy na chłopski rozum nie powinno być tak? :D

• #20 6528432
    cavendish
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam,

Najlepiej dodatkowe idealne źródła napięcia włączać względem tego węzła:
  • #21 6528563
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    A czemu nie stosujesz zapisu macierzowego? Robi się znacznie łatwiej.
    U nas na teorii obwodów nie było obwodów prądu stałego (pomijając analizę stanów nieustalonych). Zadanie bardziej przypomina zadanie z miernictwa elektronicznego (brakuje tylko 'oblicz względny błąd pomiaru napięcia U2' :) ). Skąd to? I czemu źródła napięciowe i prądowe mają takie dziwne symbole?
    Spróbuję jeszcze dzisiaj przeanalizować obwód, zaznacz tylko wyraźnie który mam policzyć bo nie jestem pewny.
  • #22 6528611
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Wskazówka:

Czym jest źródło napięcia 0V?
    Czym jest źródło prądu 0A?
  • #23 6529397
    marcin.got
    Poziom 11  
    Witam panów no jak juz wyzej napisalem jest to zadanie z teori obwodow i usiluje dany schemat uproscic do jednego zrodla i rezystancji zwijac odpowiednio tak aby uproscic go do jak najprostrzej postaci w wyniku koncowym prad powinien wyjsc w liczbie calkowitej a mi wychodzi 6,2222....a czyli gdzies popelnilem bląd i zwracam sie do was koledzy o pomoc :) dwpl nierozumiem twojego zapisu g i h? g chodzi o konduktancje? a h?
  • #24 6529435
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    g i h to nazwy węzłów.
  • #25 6529638
    marcin.got
    Poziom 11  
    czyli dwpl dażysz do tego aby skrocic ze soba te 2 zrodla napieciowe ze soba i poprostu je wywalic z obwodu? ale to sa 2 rozne galezie i maja rozne rezystancje czyli prad jest inny
  • #26 6531616
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Nie jestem przekonany czy dobrze rozumiem istotę owej "metody zwijania". Jestem przywiązany do węzłowej MPW i oczkowej MPO.

Jednakże sposób działania, który rozpocząłem w poprzednim poście pozwala "poskładać" obwód do tego stopnia, że można obliczyć prąd I1.
    Znając prąd I1 dalsze obliczenia, na już spowrotem "rozłożonym" obwodzie, to przysłowiowa "bułka z masłem".

marcin.got napisał:
    (...) dwpl nierozumiem twojego zapisu g i h? g chodzi o konduktancje? a h?

Na poprzednich schematach oznaczono węzły A, B, C. Stąd moja kontynuacja. :]

Fakt, że UH=UG pozwala na dalsze składanie obwodu.

Ta operacja wykonana na węźle A (nie B) da równoważny efekt:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozwiązania zadania z teorii obwodów elektrycznych, polegającego na obliczeniu prądów w obwodzie oraz napięcia między punktami "x" i "y" za pomocą trzech metod: przekształceń obwodu, metody oczkowej oraz metody węzłowej. Autor prosi o pomoc w weryfikacji własnych obliczeń, szczególnie w zakresie metody przekształceń, gdzie napotyka trudności. Wskazano konieczność oznaczania elementów obwodu parametrami symbolicznymi przed podstawieniem wartości liczbowych, co jest standardem w zadaniach akademickich. W toku dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące poprawności równań metodą węzłową oraz konieczności stosowania zapisu ogólnego zamiast bezpośrednich wartości liczbowych. Poruszono także problem upraszczania obwodu metodą zwijania, w tym kwestie łączenia źródeł napięciowych i prądowych oraz eliminacji gałęzi, z podkreśleniem znaczenia znajomości twierdzeń elektrotechniki teoretycznej dotyczących włączania idealnych źródeł. Wskazano również na zalety stosowania zapisu macierzowego dla ułatwienia obliczeń. Dyskusja zawiera liczne schematy i rysunki ilustrujące kolejne etapy rozwiązań oraz poprawki do równań. Ostatecznie podkreślono, że samodzielne wykonanie obliczeń jest obowiązkiem autora, a forum służy głównie do weryfikacji i wskazówek metodologicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA