Witam chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania z owego przedmiotu a mianowicie brzmi ono następująco:
Dla obwodu o schemacie zastępczym z załączonego rysunku oblicz wartości
wszystkich prądów:
a) metodą przekształcania obwodu
b) metodą oczkową
c) metodą węzłową
Obliczyć też napięcie pomiędzy punktami "x" i "y"
Wyniki (końcowe) powinny wychodzić "gładkie" (liczby całkowite lub z co
najwyżej z jedną cyfrą po przecinku).
Co do metody oczkowej i węzłowej posiadam własne wynika ale chciałbym je porównać czy dobrze wykonałem owe zadanie. Jeżeli chodzi o metodę przekształceń to się niestety pogubiłem i prosił bym o jakąkolwiek pomoc (notatek,podobnych zadań coś co pomoże mi rozwiązać owego zadania)z góry dziękuje.
Jeżeli chodzi o metodę przekształceń doszedłem do tego momentu mógł by mnie ktoś nakierować co dalej?
Proszę tylko o pomoc w rozwiązaniu nie rozwiązanie tego zadania przez was nakierowanie notatki coś co mogło by mi się przydać w dalszym rozwiązywaniu. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie każdego który pomoże mi w jakimkolwiek stopniu. Sadze ze rozwiązanie zadania po sprawdzeniu wkleję aby pomogło późniejszym osobą w rozwiązywaniu podobnych
Niżej zamieszczam równania ułożone metodą oczkową może ktoś sprawdzić czy sa one ułożone poprawnie?
Dla obwodu o schemacie zastępczym z załączonego rysunku oblicz wartości
wszystkich prądów:
a) metodą przekształcania obwodu
b) metodą oczkową
c) metodą węzłową
Obliczyć też napięcie pomiędzy punktami "x" i "y"
Wyniki (końcowe) powinny wychodzić "gładkie" (liczby całkowite lub z co
najwyżej z jedną cyfrą po przecinku).
Co do metody oczkowej i węzłowej posiadam własne wynika ale chciałbym je porównać czy dobrze wykonałem owe zadanie. Jeżeli chodzi o metodę przekształceń to się niestety pogubiłem i prosił bym o jakąkolwiek pomoc (notatek,podobnych zadań coś co pomoże mi rozwiązać owego zadania)z góry dziękuje.
Jeżeli chodzi o metodę przekształceń doszedłem do tego momentu mógł by mnie ktoś nakierować co dalej?
Niżej zamieszczam równania ułożone metodą oczkową może ktoś sprawdzić czy sa one ułożone poprawnie?