logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować zawartość układu TBP18SA030? Programator i zamienniki

kemot324 04 Mar 2009 18:53 1307 5
REKLAMA
  • #1 6236035
    kemot324
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Posiadam taki układ:

Jak skopiować zawartość układu TBP18SA030? Programator i zamienniki

Potrzebują sczytać jego zawartość i skopiować ją na taki sam układ. I moje pytanie, czy to jest programowalna kość eeprom? Na forum w innym temacie otrzymałem coś takiego o tej kości:
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/100631/TI/TBP18SA030.html
    Czy taką kość można raczej bez problemu kupić, czy może jakiś zamiennik? Jaki programator użyć do tego? Powiem szczerze że jeszcze nie miałem styczności z programowaniem, ale jestem pojętny i na pewno dam sobie rade przy kilku trafnych wskazówkach :D
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6236389
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    To nie jest kość EEPROM tylko PROM, cały proces programowania masz na stronie 3 w datasheet'cie do którego podałeś link. Wszystko opisane krok po kroku. Programatora raczej do tego nie znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 6236496
    kemot324
    Poziom 10  
    Z tego co kojarzę to pamięć PROM jest programowalna jednorazowo, tak? No ale czy można odczytać jej zawartość i później zaprogramować tak samo inną kość? Z tego pdf-u niewiele rozumie, bo nie dość że po angielsku to jeszcze technicznie. Proste pytanie, jest to możliwe i czy trzeba ponieść w tym celu duże koszty?
  • REKLAMA
  • #4 6236766
    Nol
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Tak, można odczytać zawartość tego układu. Jakby się ktoś uparł, to mógłby to zrobić ręcznie na DIP-switchach, bo ten PROM ma pojemność tylko 32 słów (8 bit każde). Zastąpić możesz innym typem pamięci, do której znajdziesz programator.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6237626
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    kemot324 napisał:
    No ale czy można odczytać jej zawartość i później zaprogramować tak samo inną kość?
    Pakujesz do programatora który obsłuży tę kość i klikasz "odczytaj".
    kemot324 napisał:
    Z tego pdf-u niewiele rozumie, bo nie dość że po angielsku to jeszcze technicznie.
    A czego się spodziewałeś?
    kemot324 napisał:
    Proste pytanie, jest to możliwe i czy trzeba ponieść w tym celu duże koszty?
    To pytanie praktycznie jest do Ciebie:
    Czy da się kupić takie scalaki ("czyste")?
    Ile chcesz sztuk?
    Czy to jest robota "przyszłościowa" czy "jednorazowa"?

Generalnie jeśli Ciebie stać na gotowe scalaki i programator to sam sobie poradzisz. Programator circa 1.5-2tyś PLN, scalak NIE WIEM. Pewnie programator możesz pożyczyć, albo później odsprzedać itp.

Jeśli trzeba zrobić sprzęt do odczytu, wyprodukować jakiś "emulator", a potem go zaprogramować to przy tym jakie zadajesz pytania wnioskuję że sobie nie poradzisz. Jakbym ja miał to sobie policzyć, to projekt urządzenia do odczytania jakieś 200zł, projekt "emulatora" z zaprogramowaniem jakieś 100-200zł. Włącznie z jakimiś wysyłkami, produkcją prototypu PCB, montażem itp, circa 500zł.
  • #6 6240182
    kemot324
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź :please: Widzę że nie jest to opłacalne. Kość ta jest zamontowana u mnie w komputerku pokładowym w samochodzie, jest ona przyporządkowana pod dany typ silnika, zbiornika paliwa itp, tak aby komputerek pokazywał prawidłowe spalania, ilość paliwa itp. i w zależności od wersji silnikowej kość tą wymienia się. Gotowa zaprogramowana kość w serwisie kosztuje coś w okolicach 150zł i chyba trzeba będzie się tam po taką wybrać.
    Jeszcze raz bardzo dziękuje i pozdrawiam.
REKLAMA