logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować iTALC na Ubuntu i Edubuntu? Szukam wskazówek i pomocy

MES Mariusz 05 Mar 2009 20:24 2032 5
REKLAMA
  • #1 6241154
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Poszukuję użytkownika Ubuntu (Edubuntu) w celu uzyskania pomocy z konfiguracją iTALC. Dla OpenSUSE jest pomoc: http://en.opensuse.org/Italc dla Ubuntu pomocy jak na razie nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6243173
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Witam. Udało mi się zmusić iTALCA do pracy na Ubuntu. Uruchomić można go z poziomu konsoli poprzez wykonanie italc z poziomu roota ( sudo italc ).

Gdy jest uruchamiany z poziomu zwykłego użytkownika iTALC uruchamia się, ale pojawiają się komunikaty o tym, że pliki kluczy są nieprawidłowe.

Z resztą nie ważne, nie mam nic przeciw, żeby on sobie działał na prawach roota. Chciałbym natomiast żeby iTALC (aplikacja zarządzająca) uruchamiał się automatycznie zaraz przy starcie systemu (jest to maszyna przeznaczona do pokoju wychowawców tylko i wyłącznie do obsługi iTALC-a) - zarządzania pracownią komputerową.

Kto podpowie, jak sprawić aby program na prawach roota startował zaraz po uruchomieniu systemu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6243195
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Dopisanie go do:

powinno załatwić sprawę.
    Jak nie to napisz skrypcik dla iTALC i dopisz go do:
    /etc/init.d/boot.local

oczywiście skrypt potraktuj chmod żeby był uruchamialny.
    Autostart programu to oczywiste sprawy zastanawiam się jak kolega administruje sieć pod kontrolą Linuksa nie znając podstaw.
    Regulamin forum pkt. 16 wykazuje się kolega lenistwem w banalnych sprawach, które administrator powinien znać. Temat zamykam.

EDIT
    Na prośbę na PW od autora temat odblokowuję. Autor doszedł do rozwiązania i chce je opublikować dla potomnych.
  • #6 6243506
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    No cóż. Jeśli chodzi o systemy uniksowe to niestety ekspertem nie jestem.

Jeśli chodzi o uruchamianie iTALC-a z poziomu zwykłego użytkownika to drogą prób i błędów doszedłem do rozwiązania:

sudo chown -hR user.user /etc/italc

Głębiej w tym katalogu znajdują się wygenerowane przez system dwa klucze, prywatny i publiczny. Przypisanie praw do nich (w przykładzie powyżej do całej zawartości /etc/italc) zwykłemu użytkownikowi pozwala uruchomić iTALC z poziomu tego użytkownika.

Nie wiem, na ile jest to rozwiązanie poprawne, w każdym razie działa.

Pozostałe problemy też rozwiązane.
REKLAMA