logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć LiveBox z routerem DSL, by rozdzielić internet na 3 komputery?

XeON 06 Mar 2009 12:26 3427 6
REKLAMA
  • #1 6243407
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam !

Posiadam Neostrade przez Livebox i mam także router DSL i chciałbym rozgałęzić ten internet na 3 komputery, jeden jest dosyć blisko Liveboxa więc pracuje po WiFi. a reszta jest zbyt daleko by działać w ten sposób, więc zadaje pytanie czy da się to połączyć tak by na każdym był internet, możliwości położenia kabli mam, a pytam bo nie wiem czy opłaca mi się je kupować.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 6243753
    klopik24
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    z tego co się oriętuje live ma już porty rj45 więc nie jest potrzebne żadne inne urządzenie, chyba ze nie wszystkie dawane przez tp maja rj 45...
  • REKLAMA
  • #3 6246928
    XeON
    Poziom 17  
    Ma dwa gniazda RJ-45, ale jest to livebox z TV więc zostaje tylko jedno gniazdo i właśnie z tego pozostałego gniazda chce wyjść na dwa komputery.

Pozdrawiam !
  • Pomocny post
    #4 6246973
    phonemaniac
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    nie pozostaje ci nic innego jak kupic swicha 4 porty w cenie do 50 zeta i to zalatwi ci problem. LiveBox ma dosc dobry zasieg jezeli chodzi o WiFi to mozesz sprobowac podlaczyc sie do niego po WiFi (ja sie laczylem do livebox-a przez ulice z bloku) . a jak nie to jak wczesniej ci mowilem, switch i ciagniecie kabla ;)
  • REKLAMA
  • #5 6249931
    XeON
    Poziom 17  
    No właśnie WiFi akurat w tym Livebox ie jest słaby zasięg bo już przy 10 metrach i przez ścianę z cegły około 50 cm nie ma żadnego sygnału sieci na adapterze z Liveboxa i karcie w laptopie.

Czy sam switch załatwi sprawę, nie jest potrzebny tu router ? Nie będzie się zapychać przy włączonych wszystkich komputerach ?

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6249940
    michalekzkielc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    swith wystarczy w 100%
  • #7 6249986
    XeON
    Poziom 17  
    Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz Neostrady z LiveBoxem (wersja z TV) chce rozdzielić internet na trzy komputery, z których jeden łączy się przez WiFi, a pozostałe dwa są zbyt daleko na bezprzewodowe połączenie. LiveBox posiada dwa porty RJ-45, z czego jeden jest zajęty, a drugi ma być wykorzystany do podłączenia dwóch komputerów. Zalecanym rozwiązaniem jest zakup 4-portowego switcha, który umożliwi rozgałęzienie sygnału internetowego z jednego portu LiveBoxa na kilka urządzeń przewodowych. Switch w zupełności wystarczy, nie ma potrzeby stosowania dodatkowego routera. Zasięg WiFi w LiveBoxie jest słaby, szczególnie przez ściany, więc przewodowe połączenie za pomocą switcha i kabli jest optymalnym rozwiązaniem. Switch nie powinien powodować problemów z przepustowością przy jednoczesnym korzystaniu z internetu przez wszystkie komputery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA