logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Składanie starego komputera: kompatybilność slotów, wybór CPU, zasilacz 200W

IzzyMan! 06 Mar 2009 22:34 3234 15
  • #1 6246239
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Jak zapewne ktoś widział dalem ogłoszenie o przyjęciu komputerów(płyt procków itp) blablabla. Dostałem 4 obudowy a w nich sporo fajnych zabytków. Mam do was pytania:
    1. Te biale sloty z tymi czarnymi czy mogą współpracować?(...+SDRAM)
    2. Co bedzie lepsze Pentium 1 czy AMD
    3. Czy zasilacz 200W wszystko uciągnie??? mam dość fajny lecz nie markowy oczywiscie
    4. Ile te starsze ramy oraz pentiumy1 i jakis tam jeszcze proc(w sumie 2) mogą być warte??

FOTY
    Składanie starego komputera: kompatybilność slotów, wybór CPU, zasilacz 200WSkładanie starego komputera: kompatybilność slotów, wybór CPU, zasilacz 200W

Kompa robie do neta bo mój obecny je za dużo prądu :( Temu sie was pytam czy wszystko bedzie funkcjonować( na starszych elementach sie nie znam) prosze o wyrozumialosć
  • #2 6246268
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    1. Te biale sloty z tymi czarnymi czy mogą współpracować?(...+SDRAM)

SDRAM to SDRAM, białe sloty to PCI czarne ISA. Możesz zamontować kartę sieciową na PCI i jednocześnie inną kartę rozszerzeń na ISA.

Cytat:
    2. Co bedzie lepsze Pentium 1 czy AMD

Może tak konkretne modele ?

Cytat:
    3. Czy zasilacz 200W wszystko uciągnie??? mam dość fajny lecz nie markowy oczywiscie

Konkretnie co ma uciągnąć ? Aczkolwiek "w ciemno" odpowiadam,że tak.
    Sprawdź tylko wnętrze zasilacza.

Cytat:
    4. Ile te starsze ramy oraz pentiumy1 i jakis tam jeszcze proc(w sumie 2) mogą być warte??

Grosze, popatrz na Allegro.
  • #3 6246367
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Akurat nie chodzilo mi o PCI i ISA te to wiem ale chodzilo mi o sloty ramu te biale i te czarne czy mogą ze sobą współpracować? SDRAM a te drugie to nie m,am pojecia jak sie nazywają...

Procki S.7
    AMD
    Intel Pentium
    Intel P... Moze sie coś domyślicie kiepska jakosć foty :| Na moje najgorszy zawodnik
  • #4 6246372
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Albo jedne pamięci albo drugie. Nie pogodzisz SIMM z DIMM.
  • #5 6246428
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Do zastosowań,o których napisałeś obojętnie,który procesor zamontujesz będzie OK. Nie ma co pisać tutaj o "wydajności" załączonych procesorów.
  • #6 6246442
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    a który byłby lepszy AMD czy ten pentium z blaszką? a i czy na takim kompie pójdzie mi syetem Windows ME milenium edition (oryginał)
  • #7 6246467
    Mery84
    Millenium na tym AMD i jak płyta podoła minimum 64MB ramu jakoś względnie będzie działał. Choć lepszym wyborem byłby Win98SE.
    No i jak już to składać to z tym AMD K6-2 266MHz.
  • #8 6246545
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Czegoś tu nie rozumiem :
    @sojer86 -> Red. Komputery FAQ -> Komputery S./Tuning PC (hw,doradztwo.modding) pisze sobie tak :
    Cytat:
    dalem ogłoszenie o przyjęciu komputerów(płyt procków itp) blablabla ....
    1) - kto faceta, który nie ma o niczym pojęcia zrobił tu "redaktorem" ?,
    2) jaka to etyka pozwala na "przejęcie" części, czyli za darmo i zaraz potem pytanie -> "ile to warte" - domyślnie "za ile to mogę sprzedać" ?
    Dla mnie to paranoja, oględnie rzecz ujmując :cry:
  • #9 6246847
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    A ja polecam Windows 95 i to w obciętej wersji, do tego Office 97 i IE5.0, skoro się upierasz na system microsoftu (kompletnie bez sensu, Ubuntu byłby tu raczej na miejscu -> google, stare komputery, ubuntu).
    Net będzie na tym chodził kiepsko, bo obecnie banery reklamowe maja wymagania. Poza tym ciężko na tym postawić firewall programowy, a jeśli postawisz to bez sprzetowego nie licz na długą pracę tak dziurawego systemu .
    PS Tuning komputerów? Sprayem po blachach? :)
  • #10 6246854
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Zdecydowanie linuks jako system operacyjny.

PS. Wydaje mi się, że ten temat to jakieś żarty (odwołując się do kolegi Lzep)
  • #11 6246861
    biolog
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie polecam Windows, choć 95 działał pięknie na 8MB Ramu do tego polecam jakieś Voodoo I albo II - mój wybór systemu - OS - Dos, norton commander, drivery do CD i myszki

-> stare gry będą na tym działać pięknie (Syndicate Wars etc. etc.)
    -> kontroler przez COM1
    -> internet przez DOS http://www.pldos.pl/arachne/index.htm
  • #12 6246875
    Mery84
    Po pierwsze. Lzep wyjaśnij mi zależność członkostwa w grupie Redaktorzy FAQ, a składanie kilkunastoletniego sprzętu. Wyjaśnij mi również czy do członkostwa w grupie redaktorzy mam przeprowadzać przesłuchania kandydatów pod kątem wiedzy z zakresu 486-core i7. Widziałeś kiedyś omnibusa? Ja nigdy nie spotkałem.
    Do pisania o współczesnych komputerach nijak potrzebna jest wiedza jak uruchomić P166.
    Na drugi punkt twojego postu powinien się sam sojer86 wypowiedzieć ja nie będę adwokatem jego sumienia.

cranky
    Swoją opinię na temat moddingu zachowaj dla siebie. To nie jest temat co sądzicie o moddingu.

etezet
    Przeczytaj to co napisałem pod adresem Lzep i zrewiduj swój post i sam oceń sobie co piszesz.

Win95/98 da się utrzymać na chodzie bardzo długo bez szczególnych zabiegów. Ile na dzień dzisiejszy złośliwego oprogramowania czy infekcji pod W98 przetrwało? Ile nowego powstało? Wszystko jest robione pod niedoróbki i dziury Win 2K/Xp/Vista.
    Osobiście też widziałbym na tym sprzęcie jakąś leciwą dystrybucję Linuksa i wcale nie rzucałbym się na Ubuntu, a raczej szukałbym starszych wersji Mandrake czy Redhata.
    W dzisiejszych czasach korzystanie z DOSowego dostępu do internetu było by torturowaniem samego siebie.
  • #13 6247117
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Lzep napisał:

2) jaka to etyka pozwala na "przejęcie" części, czyli za darmo i zaraz potem pytanie -> "ile to warte" - domyślnie "za ile to mogę sprzedać" ?
    Dla mnie to paranoja, oględnie rzecz ujmując :cry:

Hmmm czemu przyjmuje stare części :?
    1. Chce sie pobawić starszymi komponentami nowsze mnie już nudzą..
    Teoretycznie sie pytam co by mogło ile kosztować bo na necie widziałem procki dla kolekcjonera a gdzieś w pudelku mam AMD 66MHz... A raczej jezeli mi coś zbędne to albo wydam albo sprzedam za groszaki Pytam sie teoretycznie bo rzadko sie zdaża aby ktos przyjął sprzęt z 93 roku :)(JA) Poskładam komputer jeden dam kumplowi oczywiście za poskładanie piwko bo koleś biedny i nie stać go a na takim chociaż neta bedzie miał co w tych czasach jest przydatne
  • #14 6247124
    eloooos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Troche moich doświadczeń z takim sprzętem. Ciągle sobie korzystam z komputera złożonego z: AMD K6-2 350@448MHz, FIC PA-2013, 256MB SDR, 3dfx Velocity 100, karta muzyczna ESS Solo, dysk 6,4GB Quantum i CD. Obecnie działa to całkiem przyjemnie, ale do netu go nie używam. Ale około 1.5 roku temu albo i lepiej miałem awarię głównego komputera i musiałem korzystać z tej konfiguracji co podałem, tyle że miałem 64MB pamięci... I to była katorga, ale byłem trochę sobie winny, bo wrzuciłem do niego dysk 80GB z głównego komputera i przez to musiałem instalować Windows XP (obie partycje były w NTFS i ta systemowa i z danymi). Otworzenie więcej jak 2 zakładek w firefoxie kończyło się strasznymi lagami. Myślę że obecnie przy 256MB ramu było by o wiele lepiej, no i obecnie zainstalowany jest tam Windows 98SE z nieoficjalnym service packiem.
    Co do pytań - lepszy AMD, to w końcu 266 MHz, a płyta powinna poprzez zworki dać możliwość zmiany mnożnika, i napięcia, dzięki czemu procesor można spokojnie podkręcić (mój przy podbiciu napięcia o 0,2 V i większym taktowaniu o 100 MHz nie potrafi przy dużym obciążeniu zagrzać coolera z s.A)
    Zasilacz - u mnie wszystko działa na Fortronie o mocy 145 wat (obudowa jest z HP vectry tak więc zasilacz pewnie również), tak więc myślę że przy takiej konfiguracji 200W spokojnie sobie poradzi :)
    Co do wartości, to tylko sentymentalna ;) Procki P1 z MMX chodzą na allegro po 3 złote, więc nie wiem czy jest sens to sprzedawać, lepiej opraw sobie w ramkę. Simmy tak samo.
  • #15 6247805
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Bardziej polecam Windows 98SE, Millenium to porażka. Do 98SE możesz pobrać nieoficjalny Service Pack 2.1b, upodabnia to system z wyglądu do Win XP, przyspiesza go i poprawia obsługę USB (można korzystać bez przeszkód z pendrive, jest tak samo wykrywany jak pod XP). Tego posta piszę z komputera o konfiguracji:
    Procesor: Pentium II 333 MHz
    Płyta główna: PC Chips i440 BX
    Pamięć: 128 MB SDRAM 66 MHz (2x64 MB)
    Karta graficzna: ATI Rage 3D Pro Turbo PCI 4 MB
    Karta muzyczna: Sound Blaster 1024 Live! 5.1 PCI
    Monitor: Bridge Color 14"
    Zasilacz: 150W wyjęty ze starego 386 DX :D
    Dysk twardy: IBM 15 GB
    Do tego FDD 1,44 MB i karta sieciowa 10 Mbit
    Do internetu używam Opery 9.62 jakoś śmiga. Ale o YouTube można zapomnieć (zwiecha przeglądarki przy próbie obejrzenia czegokolwiek).
    Tego "dziadka" używam, kiedy lepszy komp okupuje moja żona :D
    Poza tym chodzą bez problemu moje ulubione strategie (Civilization III, Twierdza Deluxe, Heroes IV, Age Of Empires II)
    Mp3 oczywiście również :D

Mam jeszcze komputer z Pentium 133. Na pamiątkę dla wnuków zostawiłem 386 DX, procesory Intel 486 DX 33 MHz i Cyrix DX 40 MHz.
    Na deser dla potomnych zachowałem Commodore 64 i Schneider CPC 464 z zielonym monitorem, oba sprawne :D Ale to już inna historia. Pozdrawiam!
  • #16 6247955
    Mery84
    Sojer86
    Co post to inna wersja. W pierwszym piszesz
    Cytat:
    Kompa robie do neta bo mój obecny je za dużo prądu

w ostatnim:
    Cytat:
    Poskładam komputer jeden dam kumplowi oczywiście za piwko bo koleś biedny i nie stać go a na takim chociaż neta bedzie miał

Kręcisz i w oczy kłamiesz nam wszystkim po kolei. Najpierw składasz komputer dla siebie, za chwilę dla biednego kolegi od którego zdzierasz na piwo zapominając, że jest biedny.
    Kolejna sprawa to ranga Redaktor. Nakładając Ci rangę wyjaśniłem Ci również, że jak ranga specjalna tak i ta zobowiązuje do godnego prezentowania się na forum.
    Swoim działaniem i krętactwem zaszkodziłeś nie tyle sobie bo to nie mój problem jak będą Cię postrzegać ale całej grupie. Opinia o redaktorach dostała po uszach przez Ciebie.
    Podziękować za opinię muszę również i ja Tobie. Jako opiekun grupy oraz pomysłodawca działu FAQ do tego moderator również moja opinia dostaje w ucho dzięki Tobie. Przypinają nas razem ja nadałem Ci uprawnienia oraz rangę redakcyjną więc jestem po części odpowiedzialny za Twoje działania.
    W tym miejscu również zwracam honor kolegom, których posty zaatakowałem wcześniej, a szczególnie przeprosiny należą się koledze Lzep. Podobno nie myli się ten co nic nie robi, a ja jak widać się pomyliłem zbyt wcześnie stając w obronie jednego z moich ludzi.
    Z niekrytym ogromnym niezadowoleniem z działalności kolegi sojer86 temat zamykam. Mam dość żenady.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy składania starego komputera z wykorzystaniem odzyskanych części, w tym obudów, procesorów i pamięci RAM. Wyjaśniono, że białe i czarne sloty pamięci to różne typy modułów – nie można łączyć SIMM z DIMM, należy używać jednego rodzaju pamięci. Sloty białe i czarne na płycie głównej to PCI i ISA, które mogą współpracować jednocześnie. Wybór procesora między Pentium 1 a AMD zależy od zastosowań, do internetu lepszy będzie AMD K6-2 266 MHz. System operacyjny Windows ME może działać, ale rekomendowany jest Windows 98SE z nieoficjalnym Service Packiem 2.1b dla lepszej stabilności i obsługi USB. Zasilacz 200W, nawet niemarkowy, powinien wystarczyć do zasilenia takiego zestawu, jednak warto sprawdzić jego stan. Wartość starych procesorów i pamięci jest niska, raczej symboliczna, ale może mieć znaczenie kolekcjonerskie. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące alternatywnych systemów operacyjnych, takich jak Linux czy DOS, dla lepszej wydajności na starym sprzęcie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z konfiguracjami bazującymi na AMD K6-2 i Pentium II, podkreślając ograniczenia sprzętowe przy nowoczesnym internecie i oprogramowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA