logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć Arcade Deluxe i niechciany Windows XP z laptopa Acer?

Xyrovaqs 08 Mar 2009 19:12 8708 7
REKLAMA
  • #1 6254542
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Laptop trafil do mnie z takim objawem:
    Raz na kilka uruchomien wlacza sie Windows XP (?!) ktorego NIKT nie instalowal a wraz z nim program Acer Arcade.

Przywrocilem system z plytek recovery, ktore zostaly nagrane podczas pierwszej instalacji i myslalem ze jest ok, ale po kilku wylaczeniach i wlaczeniach znow to samo - co ktores uruchomienie wlacza sie Windows XP z tym calym Arcade Deluxe. Jak sie tego pozbyc raz na zawsze? Wyzerowac dysk i zainstalowac system z "normalnej" plyty podajac tylko wlasciwy CD-KEY (jest naklejka na laptopie)?
  • REKLAMA
  • #2 6255142
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Troche nie rozumiem, to jaki normalnie jest system na tym laptopie? I jakim cudem sie włącza raz kiedyś xp którego tam nie ma?
  • REKLAMA
  • #3 6255207
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Sam tego nie rozumiem. Wydaje mi sie ze to jeden z cudownych pomyslow Acera i to ze wlacza sie to zupelnie losowo! Jeszcze zeby to mialo jakas sensowna funkcjonalnosc albo dalo sie kliknac "pomin"...
    Standardowo na laptopie jest Vista Home Premium.
  • #4 6255910
    Kodi14
    Poziom 23  
    A nie widzisz plików innego windowsa, na innej partycji?
  • #5 6257976
    houruk
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    ARCADE DELUXE to nie XP! wywal z autostartu.
  • REKLAMA
  • #6 6258205
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Pliki tego drugiego windowsa pewnie GDZIES sa, ale przypuszczam ze wyrzucenie ich niewiele by zmienilo - zamiast Acer Arcade zapewne bylby komunikat o bledzie.

houruk napisał:
    ARCADE DELUXE to nie XP! wywal z autostartu.

Wiesz w ogole o czym piszesz?

Ostatecznie dysk wyzerowalem, zostaly wiec usuniete wszystkie partycje z ukrytymi wlacznie. Zainstalowalem Viste z innej plytki, ale tu ciekawostka - CD-KEY z laptopa lyknela dopiero po instalacji bez podawania CD-KEYa, dopiero po kliknieciu w "zmien klucz produktu". Wszystko dziala i do tego nie ma tego calego acerowego smietnika, niemniej jednak jestem ciekawy czy jest jakies bardziej eleganckie rozwiazanie niz to co zrobilem.
  • REKLAMA
  • #7 6258563
    Kodi14
    Poziom 23  
    Mnie w ogóle wprawiło w zdumienie ten myk z tym xp, że sie właczał jak go nikt nie instalował? Tu jest moje największe zdziwienie, wydawało mi sie żze tylko HP w swoich laptopach ma odchył i instaluje tylko viste a sterów na xp na początku nie było i problemy same itp, ale widze, ze acer też ma jakieś odchyły i chce zrobić z użytkowników wariatów instalując im drugi system ukryty, to ciekawe bardzo
  • #8 6394073
    ARF-FOTO
    Poziom 11  
    Witam

mam podobny problem pobawiłem się z dyskiem w Acer 6920 i wygląda to tak:

na dysku są 4 partycje - System i Data widoczne dla uzytkownika oraz ukryte Pqservice - instalka systemu vista z oprogramowaniem ok 13GB ( jeśli nie mamy płyt recovery to możemy uruchomic instalkę przy logo ACER poprzez wciśnięcie Alt + F10 ) oraz ok 3,5GB bez nazwy ( w czasie instalacji gdy mamy juz dostęp do windy przez chwilę można pogrzebać po dysku ) albo innym programem dostępnym z systemu z płyty np visty pe - o dziwo jest tam windows xp zmodyfikowany

po reinstalce systemu jest na nowo,

Podsumowanie tematu

✨ Na laptopie Acer z preinstalowanym systemem Vista Home Premium pojawia się problem losowego uruchamiania ukrytego systemu Windows XP wraz z programem Acer Arcade Deluxe, którego użytkownik nie instalował. Przywrócenie systemu z partycji recovery nie usuwa problemu, ponieważ na dysku znajdują się ukryte partycje zawierające modyfikowany Windows XP oraz oprogramowanie Acer. Usunięcie tych partycji i pełne wyzerowanie dysku, a następnie instalacja systemu Vista z oryginalnej płyty z użyciem naklejonego na laptopie klucza CD-KEY, pozwala na pozbycie się niechcianego systemu i aplikacji Acer Arcade. Acer stosuje mechanizm ukrytego systemu XP na osobnej partycji, który może być uruchamiany losowo, co jest źródłem problemów. Alternatywnie można spróbować usunąć Acer Arcade z autostartu, jednak pełne wyczyszczenie dysku i reinstalacja systemu jest skuteczniejszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA