logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można użyć wentylator z zasilacza do chłodzenia PC?

sebaele22 12 Mar 2009 23:44 3881 6
REKLAMA
  • #1 6274595
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 512
    Mam takie pytanie, czy mogę wentylator z zasilacza uszkodzonego zabudować do obudowy? Posiadam w tylnej ściance obudowy miejsce z dziurkami na wentylator i tam chciałbym go zabudować. Co myślicie o tym i czy taki wiatrak ma wciągać powietrze do środka czy wyciągać z środka?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6274604
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Możesz zamontować ten wentylator.

Czy można użyć wentylator z zasilacza do chłodzenia PC?
  • #4 6274709
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dzięki za informacje, tylko że jak przyłożę rękę z jednej i drugiej strony tu czuć jak dmucha z dwóch stron więc nie wiem czy wciąga czy wyciąga :-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6274728
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    To częściowo zależy od jakości otworów jakie są na ściance obudowy. Jeśli są niewielkie otwory to utrudnia to przepływ powietrza. Osobiście w swojej obudowie miałem dość małe otwory tworzące siatkę ok. 4mm średnicy. całą tą siatkę wyciąłem dremelem i zastosowałem tradycyjny druciany grill w jej miejsce i efekt był znacznie lepszy.
    Na korpusie wentylatora powinna być strzałeczka. Jedna wskazuje kierunek obrotu łopatek, druga kierunek przepływu powietrza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6274733
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Nie sprawdza się ręką tylko kartką papieru. Z jednej strony ją przyciągnie do siebie, a z drugiej odepchnie i będziesz wtedy wiedział jak go zamontować.
  • #7 6274739
    sebaele22
    Poziom 30  
    No tak w mojej obudowie jest właśnie taka siatka z otworami ok. 4mm.

Jednak dobrze zabudowałem wentylator :D iron64 dzięki :D

Podsumowanie tematu

✨ Wentylator z uszkodzonego zasilacza można zamontować w obudowie komputera, najlepiej na tylnej ściance, aby wyciągał powietrze na zewnątrz. Kierunek przepływu powietrza można określić za pomocą strzałek na obudowie wentylatora lub testu z kartką papieru, która zostanie przyciągnięta lub odrzucona w zależności od kierunku dmuchania. W przypadku obudów z siatką o małych otworach (około 4 mm) warto rozważyć ich powiększenie lub wymianę na tradycyjny grill, co poprawi przepływ powietrza i efektywność chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA