logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy numery 0800 są zawsze darmowe, także za granicą? Jak sprawdzić koszty połączeń?

tomik 19 Kwi 2004 09:26 15890 8
REKLAMA
  • #1 601555
    tomik
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam !

Ja mam takie pytanie. Czy wszystkie numery zaczynające się od 0800 są darmowe??
    Chodzi mi też o numery które są poza naszym krajem bo tam też chyba 0800 to jest bezpłatna linia prawda?? I jeszcze jedno. Czy jest jakiś program dzięki któremu można by było "podejrzeć" prawidłowe naliczanie za wykonywane połączenia internetowe?? Po prostu czy da się sprawdzić ile kosztuje wykonywane połączenie.

Dziękuję za odp.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 601759
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Generalnie 0800 są darmowe. Czy to system Europejski , nie wiem.
    Jesli posiadasz ISDN i do tego aparat isdnowy to oczywiście mozesz sledzić własciwy koszt rozmowy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 601786
    tomik
    Poziom 17  
    Niestety posiadam linię analogową :( Dziękuję za odpowiedź do pierwszego pytania.
  • #4 601818
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Nie wydaje mi się żebyś dzwoniąc na numer darmowy np. w Niemczech zaczynający się od 0800, z polski miał rozmowę darmo.
    Przecież musisz wpisać numer kierunkowy kraju, a to nie jest 0800.
  • #5 601934
    tomik
    Poziom 17  
    No z tym kierunkowym to chyba masz racje. A jeśli na przykład wykręcam numer zaczynający się od 0800 bez żadnego numeru kierunkowego przed cyfrą 0800 i coś mi się tam zgłasza to na 100% będzie to bezpłatny i polski numer nie koniecznie należący do TPSA tak?? Mam rację czy się mylę?? Dziękuję
  • REKLAMA
  • #6 601962
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Numery 0800 nie są numerami call by call, tzn. nie są stosowane jako numery pośredniczące w połączeniach dalszych.
    Bo kto by chciał finansować takie połączenia na własny koszt.
    Co do połączeni 0800 są to jak się nie mylę zawsze darmowe połączenia ale docelowe tzn. łączysz się z kimś kto taki numer sobie zamówił w telekomuniukacji.
    Taki Abonament jest w prawdzie dla cuebie bezpłatny ale właściciel takiego numeru płaci za tź usługę ( i to nie mało) Instytucji Telekomunikacyjnej w której sobie ten numer założył.

Jedynie uważaj gdyż numery 0900 są dowolnie obłożone kosztami według tego jak sobie dana firma zażyczy (bez górnej granicy płacowej).
  • #7 602122
    tomik
    Poziom 17  
    Aha rozumiem. Czyli nie mam się, o co martwić, jeśli chodzi o numery zaczynające się od 0800 tak? Bo ostatnio sporo się bawiłem i dzwoniłem do różnych przypadkowych numerów zaczynających się właśnie od 0800. Numery te wyszukiwałem specjalnym programem.
  • REKLAMA
  • #8 602227
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    tomik napisał:
    Aha rozumiem. Czyli nie mam się, o co martwić, jeśli chodzi o numery zaczynające się od 0800 tak? Bo ostatnio sporo się bawiłem i dzwoniłem do różnych przypadkowych numerów zaczynających się właśnie od 0800. Numery te wyszukiwałem specjalnym programem.

Jaki w tym cel, jesli mozna wiedziec?
  • #9 602238
    tomik
    Poziom 17  
    po prostu tak się "bawiłem" z czystej ciekawości :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Numery telefoniczne rozpoczynające się od 0800 są generalnie darmowe dla dzwoniącego, ponieważ koszt połączenia ponosi właściciel numeru, który opłaca abonament w operatorze telekomunikacyjnym. Jednak darmowość dotyczy połączeń krajowych – numery 0800 za granicą, np. w Niemczech, nie są bezpłatne dla dzwoniącego z Polski, gdyż konieczne jest wybranie numeru kierunkowego kraju, co generuje koszty. Numery 0800 nie są wykorzystywane jako numery call-by-call i nie służą do połączeń pośrednich. W przypadku linii ISDN i odpowiedniego aparatu ISDN możliwe jest monitorowanie kosztów połączeń, natomiast na linii analogowej taka kontrola jest utrudniona. Numery 0900 są natomiast obciążone kosztami według cennika ustalonego przez usługodawcę, bez górnej granicy opłat. Nie istnieje uniwersalny program do monitorowania kosztów połączeń internetowych, jednak sprzęt ISDN umożliwia śledzenie prawidłowego naliczania rozmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA