logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w Warszawie nadal działają giełdy elektroniczne? Lokacje i aktualne info

Preskaler 14 Mar 2009 14:04 14427 13
REKLAMA
  • #1 6280224
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Mam taką nietypową prośbę!
    Wyjeżdżam jutro do Warszawy i pomyślałem, że może by tak odwiedzić giełdę elektroniczną? Pytanie jednak czy w ogóle jeszcze coś takiego istnieje i gdzie? Dawniej pamiętam dwa miejsca - jedno to koło Huty Wa-wa i drugie - na stadionie "Skry". Proszę kolegów o możliwie szybką odpowiedź na nurtujące mnie pytania!
    Będę bardzo wdzięczny!
  • REKLAMA
  • #2 6280315
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1667
    Giełda Wolumen przy Kasprowicza. Później jak po 11-12 rano nie ma tam co zaglądać, wszyscy się zwijają. Oczywiście tylko niedziela. W tygodniu są jakieś budy z częściami otwarte ale reszta to jarzyny i warzywa na placu.
    Michał
  • REKLAMA
  • #4 6281503
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Hej, byłem na wolumenie w ubiegłym tygodniu i ze słów sprzedawców wynikało, że aby „wyrwać” coś ciekawego należy przybyć w niedzielę na 6 rano – jutro też tam lecę, zobaczymy co to będzie.
    pozdrawiam
  • #5 6286378
    Preskaler
    Poziom 40  
    Byłem dzisiaj na giełdzie! O godz 7-00 przynajmniej jeszcze połowy handlarzy nie było. Ściągali się tak gdzieś do 9-tej. Niczego ciekawego nie było a giełda nie zasługuje na tą nazwę. Jest to zwykłe targowisko z ciuchami i innymi duperelami a z elektroniki już niewiele zostało. Jestem serdecznie zawiedziony!
  • #6 6286407
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    No niestety to już nie ten sam 'volumen' co dawniej kiedy to ciężko było się tam poruszać.
  • REKLAMA
  • #7 6286503
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1667
    Tez dziś byłem przed 11. Co miałem kupic, kupiłem.
    Cieszmy się tym, co jest, pewnie niedługo w tym miejscu stanie jakiś kilkupiętrowy slums skoro metro już podciągnęli.
    Michał
  • REKLAMA
  • #8 6287596
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Hej, ja na Wolumen zawitałem o 6:z minutami – pustka, gdzie niegdzie rozkładające się stragany. Generalnie to zaliczyłem już Wrocław na Robotniczej, teraz Wolumen i stwierdzam, że dokładnie to samo mam u siebie w Łodzi a opinie ludzi, że niby to Wolumen jest potężny i elektroniką kwitnący można już chyba miedzy bajki schować...
    pozdrawiam
  • #9 6287924
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Muszę z przykrością stwierdzić , że Wolumen jest już niczym w porównaniu z latami 1980-1990 .

Są tam elementy dość mało atrakcyjne i dostępne wszędzie.

Pozdrawiam.
  • #10 6288050
    Preskaler
    Poziom 40  
    No tak! Jest tam trochę miejsca na budowę a obok "lasek" to przecież też "można" zabudować! Z rozmów z handlującymi (większość z okolic Wa-wy) dowiedziałem się, że w Stolicy nie ma żadnego sklepu z drobnicą elektroniczną. Przyczyny upatrują w sklepach internetowych. Czyżby dochodzimy do podobnego stanu jak w Europie? W Londynie nie znalazłem sklepu z tej branży! Wszędzie tylko gotowy "szmelc" elektroniczny i nie ma miejsca (a może też czasu i ochoty) na budowę jakichś oryginalnych urządzeń. Niby u nas jeszcze komputerowcy coś tam szukają po giełdach (pewnie jakieś rozbudowy) ale to już nie te czasy gdy składało się OTVC lub jeszcze wcześniej - budowało całkiem amatorskie (B&W) .
    Mnie jest tego szkoda! :cry:
  • #11 6288062
    jj82
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Istnieje jeszcze w Warszawie czynna w tygodniu giełda elektroniczna w przejściu podziemnych pod GUSem co prawda w większości sprzedaje się tam jedynie sprzęt komputerowy ale paru weteranów jeszcze się utrzymuje, poza tym na Hożej jest sklep Semiconductor gdzie też troche podzespołów elektronicznych można zakupić - nie jest tak źle
  • #12 6288071
    djtrebla
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Kiedy spadł BUM na Cb radia Wolumen duuuuużo stracił.
  • #13 6288099
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Na Wolumenie to byłem z 10 lat temu abo dalej ale pamiętam że było w czym wybierać.
    Ale póki co proponuję się wybrać do Wrocławia na Robotniczą. Nie ma niedzieli że by coś ciekawego nie wyhaczyć od ściągaczy wystawkowych. A od czasu jak zlikwidowali targowisko na Niskich Łąkach część gratów z Niskich ląduje na Robotniczej.
    Przykładowo - wczoraj kupiłem sobie za grosze SWR-metr made in Japan zrobiony zgodnie z zasadami.

Dla tych których nogi nie bolą - po drugiej stronie Robotniczej jest tzw. szaberplac gdzie wrocławscy kloszardzi sprzedają urobek z całego tygodnia.
    Są naprawde ciekawe okazy do nabycia za przysłowiowego
    browara.
  • #14 6288394
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    SP5ANJ napisał:
    Witam.

Muszę z przykrością stwierdzić , że Wolumen jest już niczym w porównaniu z latami 1980-1990 .

Są tam elementy dość mało atrakcyjne i dostępne wszędzie.

Pozdrawiam.

Tak, dla mnie wolumen to lata 90 -e. Pod koniec lat 80 też było fajnie, dziś to już sentyment. Od paru lat nie jestem już na wolumenie. Zakupy głównie przez internet.

Podsumowanie tematu

✨ W Warszawie nadal istnieje giełda elektroniczna Wolumen przy ulicy Kasprowicza, działająca głównie w niedziele, jednak jej charakter znacznie się zmienił i obecnie przypomina raczej targowisko z niewielką ilością elektroniki. Najlepszy czas na odwiedziny to wczesne godziny poranne (około 6-9), choć nawet wtedy asortyment jest ograniczony i mało atrakcyjny. Dawne lokalizacje, takie jak okolice Huty Warszawa czy stadion Skry, już nie funkcjonują jako giełdy elektroniczne. W tygodniu działa giełda w przejściu podziemnym pod GUS, gdzie sprzedawany jest głównie sprzęt komputerowy, a także sklep Semiconductor na ulicy Hożej oferujący podzespoły elektroniczne. Upadek giełd elektronicznych wiąże się z rozwojem sklepów internetowych i zmianą rynku, co skutkuje brakiem miejsc z drobnicą elektroniczną w Warszawie. Dla osób poszukujących elektroniki używanej lub podzespołów ciekawą alternatywą jest giełda na Robotniczej we Wrocławiu, gdzie można znaleźć różnorodne elementy, w tym mierniki SWR. Ogólnie, tradycyjne giełdy elektroniczne w Warszawie straciły na znaczeniu i popularności, a ich oferta jest ograniczona w porównaniu do lat 80. i 90.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA