logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dysku 2.5" pod inny PC - kopiowanie danych

suwag 15 Mar 2009 00:09 5964 8
REKLAMA
  • #1 6282994
    suwag
    Poziom 10  
    Witam, Panowie mam pewien problem padła mi płyta główna w laptopie a na dysku zostały moje dane, jak je odzyskac ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6283018
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    No musisz wyjąć dysk i go, gdzieś podłączyć, bo jak inaczej to sobie wyobrażasz? Trzeba zobaczyć najpierw czy w ogóle dysk działa czy został uszkodzony. Jak masz stacjonarny komputer albo jakiś Twój znajomy, kup sobie przelotówke z dysku 2,5 na 3,5 cala (jeszcze ważne jest to czy sata, ata itp) no i podłącz, dane przekopiuj i wsio
  • REKLAMA
  • #3 6283891
    artha
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Możesz też kupić za kwotę rzędu 15 zł obudowę USB(2,5") i po włożeniu do niej Twojego dysku podłączyć go do innego kompa :D
  • REKLAMA
  • #4 6284053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6284124
    Kodi14
    Poziom 23  
    To samo napisałem w pierwszym poście:)
  • REKLAMA
  • #6 6284144
    suwag
    Poziom 10  
    no to fajnie bo mam takie dane na których mi bardzo zależy a czy jest do tego potrzebny jakis program żeby to wszystko spowrotem postawic Pozdrawiam
  • #7 6284351
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Żadan program nie jest potrzebny. Podłączasz dysk ustawiasz zworkę na slave. Ewentualnie nadajesz litery partycjom w Panel sterowania->narzędzia administracyjne->zarządzaniu komputerem->menadżer dysków.
  • #8 6284363
    Kodi14
    Poziom 23  
    Żeby odpalić dysk z laptopa przez przejściówke albo przez kieszeń zewnętrzną na komputerze stacjonarnym? Nie nie trzeba żadnego programu. Jeżeli przez tą przejściówke do sctacjonarnego to widzi dysk jak normalny dysk, a jeżeli przez kieszeń to jako dysk dodatkowy wymienny (pamięć masowa).
  • #9 6285438
    suwag
    Poziom 10  
    fajnie kupie przejściówke i dam znać dziękuje za rady Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku uszkodzenia płyty głównej laptopa i konieczności odzyskania danych z dysku 2,5" należy wyjąć dysk i podłączyć go do innego komputera. Można to zrobić za pomocą przejściówki z dysku 2,5" na 3,5" (ważne jest rozróżnienie interfejsu SATA lub ATA) lub kupując obudowę USB na dysk 2,5", która umożliwia podłączenie dysku jako zewnętrznego nośnika danych. Nie jest wymagane użycie specjalnego oprogramowania do odczytu danych; po podłączeniu dysku do komputera stacjonarnego system operacyjny powinien automatycznie wykryć dysk. W razie potrzeby można ręcznie przypisać litery partycjom w narzędziu zarządzania dyskami systemu Windows. Dysk podłączony przez przejściówkę lub obudowę USB jest widoczny jak standardowy dysk twardy lub jako wymienny nośnik pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA