Wymienilem kondensatory i nic. Pomierzylem napiecia i okazalo sie ze mam zwarcie w STK-u miedzy noga 8 i 13, no i przez to jedno uzwojenie pracowalo na zwarciu. Dioda zenera na 16v tez byla uszkodzona. Po ich odlaczniu mam tylko jedno napiecie +30V. Jest jakis sposob na naprawe tego bez wymiany stk a jak nie to w jakiej cenie mozna go kupic??
Jezeli stk jest w tej cenie to jest nawet drozszy od komisowej ceny video. Chyba sobie dam spokoj albo zbuduje osobne zasilanie na czyms innym. Moze ktos mi podac jakie sa pobory prondu na kazdym napieciu bo u mnie juz tego nie zmierze.
znalazłem sklep z stk-ami. Mają taki za około 21pln a nie 210pln jak wyżej. Wymienie go i napisze co dalej, tylko nie wiem co z tym obrazem zrobić. Jak ktoś miał takie problemy to prosze o porady.
✨ W zasilaczu do magnetowidu VHR 3100EE z układem STK7226 wystąpiła awaria, początkowo podejrzewano uszkodzone kondensatory, jednak ich wymiana nie rozwiązała problemu. Pomiar napięć wykazał zwarcie między nóżkami 8 i 13 układu STK7226 oraz uszkodzenie diody zenera 16V. Po odłączeniu uszkodzonych elementów pozostało tylko jedno napięcie +30V. Koszt nowego układu STK7226 w jednym sklepie wynosił 210 PLN, co uznano za nieopłacalne, jednak znaleziono ofertę za około 21 PLN. Pojawiła się także propozycja sprzedaży całego zasilacza do VHR 3100 w stanie sprawnym, po cenie niższej niż sam układ STK7226. Autor rozważa budowę osobnego zasilania lub wymianę układu, prosi również o informacje dotyczące poboru prądu na poszczególnych napięciach oraz porady dotyczące problemów z obrazem po regulacji głowicy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.