logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raid 0+1 jeden dysk "wysunięty" z macierzy problem

sTERYDZIOCH 17 Mar 2009 15:56 1729 3
REKLAMA
  • #1 6294309
    sTERYDZIOCH
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam i proszę o pomoc :(

Mam pewien problem z komputerem, który miał służyć jako serwer danych i w związku z tym jest tam sporo ważnych plików.
    Wygląda to następująco:
    4 dyski po 500Gb połączone w macierz Raid 0+1 czyli po 2 w stripingu i na jednej parze mirror drugiej. W biosie macierz jest widoczna jako zdrowa, natomiast podczas bootowania pokazuje się komunikat: "media test failure, check cable"
    Po zainstalowaniu windy na dołożonym dysku i zainstalowaniu sterowników pokazał się komunikat, że jeden dysk został wysunięty z macierzy i nastąpi próba odbudowania. Postęp odbudowywania wynosi cały czas 1,35%.

W sumie nie mam potrzeby ratowania systemu jako takiego, ale Dokumenty i projekty znajdujące sie na tym serwerze są mi bardzo potrzebne. I tutaj mam pytanie: Czy jeśli odłączę jedną parę dysków zestawioną jako striping i przebuduję macierz na drugiej parze tak, by pozostała jedna partycja bez mirrora, to nie skończy sie to utratą danych?

Próbowałem też uzyskać dostęp do katalogów za pomocą DMDE, ale jest to możliwe tylko spod DOSu(bez najmniejszych problemów widać obie partycje i całe drzewo katalogów). Pod windą drzewo katalogów ma nieskończoną długość z jakimiś nieokreślonymi nazwami katalogów, a pliki po odzyskiwaniu nie istnieją :( ). Pliki odzyskane w DOSie mają odpowiednią wielkość i format, natomiast nie nadają sie do użytku, po prostu przy próbach otwierania otwiera się konsola i wyskakuje błąd (plik nie jest poprawnym plikiem DOS).

Może ma ktoś jakieś pomysły jak wyciągnąć stamtąd chociaż część plików lub jak jakimś cudem użyć tych plików utworzonych w DOSie?

Powyższe pytania pewnie niektórym wydadzą się śmieszne, ale na prawdę potrzebuję tych danych, a niestety nie jestem nawet w pobliżu fachowca od struktur dyskowych. Tym bardziej będę wdzięczny za każdą pomoc:|
  • REKLAMA
  • #2 6295034
    zebacz
    Poziom 14  
    Lektura na wieczór - może uda ci się skorzystać z informacji tam zawartych. Całość w języku angielskim: http://www.youtube.com/watch?v=JacKwC5S5ds&feature=channel_page - całość to 6 części dotyczących odbudowy RAID 0. Niestety powołując się na zasady obowiązujące na tym forum nie mogę podać żadnego komercyjnego oprogramowania które może być użyte do tego celu. Niestety freewara do zabawami z raidem nie znam żadnego ;-(
    Filmu jeszcze nie obejrzałem do końca ale znając autora prezntacji z poprzednich filmów to pewnie odniesie sukces.

pozdr.
    zebacz
  • REKLAMA
  • #3 6297594
    sTERYDZIOCH
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    dzięki :)
    postaram się przez to przebrnąć. Jak na razie mogę służyć za przykład, że autor prezentacji na filmikach miał rację mówiąc, że Raid 0 to niepotrzebna do niczego komplikacja :(
  • #4 6298203
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Z tego co Pamiętam R-Studio miało możliwość zabawa z RIDEM Każdy z dysków trzeba by zapisać w ISO plik i z tych plików budować RIDA w R-Studio pewności nie mam jeszcze tym się nie bawiłem nie jestem tez pewien czy w wersji darmowej jest taka możliwość.
REKLAMA