panowie mam pytanie dotyczace asemblera. próbuje podzielić w nim dowolna liczbę przez np 10 czy 100 (1000), ale nie znalazłem do tego odpowiednich komend (jeśli oczywiście istnieją). widziałem że to sie da robić w C wiec w asemblerze też powinno się dać. myślałem że może pomnożyć razy odwrotność ale wtedy takie x/100 zmienia się w x*1/100 czyli mnoże razy 0,01 a tu wychodzą liczby z przecinkiem. są komendy takie jak FMUL i FMULS ale kompletnie nie wiem jak ich używać, chociaż to jeszcze-bo mam ze dwa przykłady, ale jak odczytywać to nie mam pojęcia. według książki w tych komendach liczby są traktowane jako dziesietne z przecinkiem miedzy 7 i 6 bitem, ale co to znaczy tego już nie piszą (bo niby 00000010 to oznacza 0,2? czy cos innego i wtedy można by było mnozyć max razy 1,127-11111111? nie mam pojecia). robiłem próby na symulatorze ale wychodziły mi liczby, które nie wiem jak połaczyć z faktycznym wynikiem. jeśli ktos cos wie na ten temat to prosze o radę, ewentualnie o jakiś sposób dzielenia ale w asemblerze byłoby mi to potrzebne do przeliczenia wyników z ADC do wyswietlania na LCD-chyba że ktoś ma jakiś pomysł jak przerobić wynik z ADC od 0 do 1023 na wartość wyświetlaną od -15,00V do +15,00V. dzieki.
Zamykam. - arnoldziq
Zamykam. - arnoldziq