logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P5E - nie mogę zainstalować dźwięku kod błędu 10

tooomek77 18 Mar 2009 20:10 3860 11
REKLAMA
  • #1 6300114
    tooomek77
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Problem jest następujący. Posiadam płytę ASUS P5E z kartą muzyczną na osobnym śledziu Supreme 2-FX, opartą na układzie ADI 1988b, mam również zainstalowany sytem Windows XP SP3. W żaden sposób nie mogę uruchomić tej karty dźwiękowej. W menedżerze urządzeń dwa z nich są oznaczone wykrzyknikiem, wydaje mi się, że kluczowe znaczenie ma "sterownik magistrali microsoft uaa dla high definition audio". Próbowałem już w różny sposób uruchomić tą dźwiękówkę, ale bezskutecznie. Ma ktoś jakieś doświadczenia z nią związane?
  • REKLAMA
  • #3 6300606
    tooomek77
    Poziom 14  
    A więc tak:
    1. Odinstalowałem z systemu
    a) nieznane urządzenie
    b) sterownik magistrali microsoft uaa dla high definition audio

2. Zmieniam wartość klucza rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Windows\CSDVersion na 200

3. Restartuję komputer

4. Instaluję łatkę z poprawką Microsoftu KB888111

5. Ponowne zainstalowanie sterowników nie jest mozliwe, kod błędu 10.
  • #4 6301552
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Po co instalujesz łatkę KB888111 ?
    W przypadku SP3 nie jest wymagana.

Przeczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199335.html

Następnie przedstaw raport, w załączniku.
    Oczywiście zakładam, że sterowniki do chipsetu (płyty głównej) zostały zainstalowane.
  • REKLAMA
  • #5 6302496
    tooomek77
    Poziom 14  
    Instalowałem poprawkę dla WinXP SP2, bo tak było podane w instrukcji. Najpierw zmieniłem wartość klucza w rejestrze, tak by system widział SP2, a później instalowałem tę poprawkę KB888111. W załączniku jest raport. Oczywiście sterowniki dla chipsetu zostały zainstalowane na samym początku. Chcę wspomnieć tylko o jednej rzeczy, płyta ma BIOS od modelu Rampage Formula, taką już ją kupiłem.
    Załączniki:
    • Report.rar (34.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 6302976
    tooomek77
    Poziom 14  
    Bios już zaktualizowałem na prawidłowy do modelu P5E. Problem jest ten sam. Może postaram się go przedstawić w inny sposób. Po wejściu do menadżera urządzeń mam taki oto widok:

Jak widać dwa urządzenia są oznaczone wykrzyknikami. Teraz odinstalowuję obydwa, instaluję poprawkę KBB888111.

Teraz restart systemu i sytuacja analogiczna jak na początku.
  • #7 6303005
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Po kolei. Dokładne informacje o systemie. To porządny, normalny Xp SP3 czy jakaś nielegalna ewolucja?
    Usuń urządzenia audio z menedżera zadań. Usuń magistralę UAA w ten sam sposób.
    Zrestartuj system i nie instaluj poprawki UAA jak masz XP SP3! Zainstaluj poprawnie sterowniki płyty głównej, a po nich dopiero sterowniki audio.
  • #8 6303137
    tooomek77
    Poziom 14  
    Ten system to porządny WINDOWS XP z SP3. Chodził na różnych konfiguracjach beż żadnego problemu. Co ciekawe zainstalowałem też legalny XP z SP2 i sytuacja jest anlogiczna jak w przypadku SP3. Po odinstalowaniu migistrali UUA i restarcie systemu system sam znajduje sterownik, tyle, że urządzenie oznaczone jest wykrzyknikiem. Sterowniki chipsetu płyty głównej są zainstalowane.

Spróbuję jeszcze zainstalować Vistę, podobno w tym systemie nie ma problemów z instalacją karty ADI 1988b, która to jest na wyposażeniu P5E.
  • REKLAMA
  • #10 6305033
    tooomek77
    Poziom 14  
    Zainstalowałem Vistę i wciąż to samo. Dwa urządzenia zaznaczone wykrzyknikiem. Płyta główna chyba jest uwalona. Szkoda tylko, ze poprzedni właściciel mni o tym nie poinformował.
  • REKLAMA
  • #11 6305174
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Zgodnie z tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html

Podaj identyfikator nieznanego urządzenia.
    Rozumiem, że aktualnie na systemie Windows Vista w dalszym ciągu jest to nieznane urządzenie, i wykrzyknik przy drugim urządzeniu ? Spróbuj także zainstalować sterownik poprzez Menedżer urządzeń, wskazując lokalizację pliku sterownika.
  • #12 6305624
    tooomek77
    Poziom 14  
    Oto screen z Visty

Jak widać urządzenie z wykrzyknikiem ma ID:
    PCI\VEN_8086&DEV_293E&SUBSYS_82771043&REV_02\3&11583659&0&D8

Może ktoś instalował Vistę na komputerze z P5E, miał ten sam problem???

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej ASUS P5E z kartą dźwiękową Supreme 2-FX opartą na układzie ADI 1988b oraz systemem Windows XP SP3 napotkał problem z instalacją sterowników audio, objawiający się kodem błędu 10 i wykrzyknikami przy urządzeniach w menedżerze urządzeń. Kluczowym elementem problemu jest sterownik magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio. Próby rozwiązania obejmowały odinstalowanie urządzeń audio i sterownika UAA, modyfikację klucza rejestru CSDVersion na wartość 200, instalację poprawki Microsoft KB888111 (przeznaczonej dla Windows XP SP2), aktualizację BIOS-u do wersji dedykowanej modelowi P5E oraz instalację sterowników chipsetu i audio. Pomimo tych działań problem pozostał nierozwiązany, a instalacja na systemie Windows Vista również nie przyniosła efektu. Wskazano na konieczność instalacji sterowników SoundMAX AD1988B Audio Driver V5.10.01.6110 dostępnych na stronie ASUS, wraz z dołączoną poprawką Microsoft Hotfix z folderu 2K_XP. Identyfikator problematycznego urządzenia na Windows Vista to PCIVEN_8086&DEV_293E&SUBSYS_82771043&REV_02. Dyskusja sugeruje, że problem może być związany z kompatybilnością sterowników lub uszkodzeniem płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA