logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UCY7447 – schematy i opis działania dekodera BCD na 7-segmentowy wyświetlacz

GREY 21 Kwi 2004 00:22 12349 12
REKLAMA
  • #1 604767
    GREY
    Poziom 11  
    Potrzebuje do szkoły informacje, schematy itd. na temat dekodera kodu BCD na kod wyświetlacza 7-segmentowego - UCY 7447. Bardzo prosze wszystkie osoby będące w temacie o pomoc. Z góry dzieki i serdecznie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 604786
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Poszukaj sobie książki pod tytułem Układy scalone TTL w systemach cyfrowych Jana Pieńkosa i Janusza Turczyńskiego . Tam wszystko znajdziesz. A jak nie to znajdź jakąkolwiek książkę o układach cyfrowych TTL. Nawet w archiwalnych numerach Radioelektronika i Radioamatora i Krótkofalowca coś znajdziesz.
    Nie sądzisz chyba, że ktoś odrobi za ciebię lekcje i przepisze tutaj potrzebne treści.
  • REKLAMA
  • #4 604800
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Na Elenocie (pod serwerem Politechniki Śląskiej - patrz linki z www.elektroda.pl) znajduje się baza danych na temat starych polskich układów CEMI... wystarczy wpisac czy to UCY czy SN7447.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 604895
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    Grey, mimo, że przysłowie mówi, że aby się napić mleka nie trzeba kupować mleczarni, warto tą książkę przynajmniej pożyczyć i przeglądnąć. Ale w związku z tym samym przysłowiem, jeżeli tylko Pieńkosa będę miał w domu, zeskanuję i podeślę te parę stron...nie jest to problem,
    spotyka się tu osoby, którym nic się nie chce, i nie szukają materiałów, tylko gotowy referat 8)
    i sprawa formalna, tremolo podał Ci nazwę Elenota, właśnie ten link podał wcześnie Acula (katalogi.iele itd), chociaż nie jest to najbogatsze źródło informacji o tym dekoderze, sczególnie katalog cemi.. zatem lepiej zajrzeć pod SN... ;)
    pozdrawiam
  • #6 605335
    GREY
    Poziom 11  
    Na swoją obrone chciałbym dodać, że nie oczekuje że ktoś mi poda wszystko na tacy. Nie chce żadnego gotowego referatu, bo jest mi on nie potrzebny. Potrzebuje konkretne informacje. W domu mam świetna książkę do cyfrówki "Układy cyfrowe" W. Głocki, praz "Technika cyfrowa" D. Nuhermann. Niestety w tych książkach jest zaledwie kilka stron na ten temat. Szukałem poprostu dodatkowych materiałow do sprawozdania i nie tylko. Wielkie dzięki Wszystkim za pomoc !
  • REKLAMA
  • #7 605353
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    GREY napisał:
    . Niestety w tych książkach jest zaledwie kilka stron na ten temat. !

a spodziewałeś się powieści dotyczącej 7447?? ;)
    opis działania to kilka zdań, schemat i dodatkowo charakterystyki z dokumentacji KONKRETNEGO producenta
  • #8 605868
    mierny_electronic
    Poziom 11  
    polecam wszystkim gorąco stronę www.fairchildsemi.com - stronka producenta elementów elektronicznych. Jest tam baza danych układów logicznych i nie tylko

A jeśli chodzi o twoje pytanie, to przesyłam plik z opisem układu 7447
    Załączniki:
    • DM7447A (Dekoder 4-bitowy).pdf (52.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 605915
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    GREY napisał:
    Na swoją obrone chciałbym dodać, że nie oczekuje że ktoś mi poda wszystko na tacy. Nie chce żadnego gotowego referatu, bo jest mi on nie potrzebny. Potrzebuje konkretne informacje. W domu mam świetna książkę do cyfrówki "Układy cyfrowe" W. Głocki, praz "Technika cyfrowa" D. Nuhermann. Niestety w tych książkach jest zaledwie kilka stron na ten temat. Szukałem poprostu dodatkowych materiałow do sprawozdania i nie tylko. Wielkie dzięki Wszystkim za pomoc !

W Nuhrmanie jest akurat dosć dużo na ten temat... w kńcu elektronika to nie tylko dekodery.

http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.p...szyscy--&ile=50&start=0&szukaj.x=0&szukaj.y=0
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 4528043
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Odświeżę temat mam takie pytanie co jeśli mamy taki układ z wyświetlaczem 7segmentowym i zamiast kodu dwójkowego poda sie szesnastkowy??dojdzie do 9 i co dalej ?? mam taka prace domowa a nie wiem gdzie tego szukać
  • #12 4528783
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Dzieki to właśnie jest to
  • #13 4529364
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dekodera BCD na 7-segmentowy wyświetlacz UCY7447, z prośbą o schematy i opis działania układu. Uczestnicy wskazują na dostępne źródła informacji, takie jak książki „Układy scalone TTL w systemach cyfrowych” Jana Pieńkosa i Janusza Turczyńskiego, „Układy cyfrowe” W. Głockiego oraz „Technika cyfrowa” D. Nuhermanna, a także archiwalne numery czasopism Radioelektronika i Radioamator. Polecane są bazy danych online, m.in. Elenota (Politechnika Śląska) oraz katalogi iele.polsl.gliwice.pl, gdzie można znaleźć dokumentacje i charakterystyki układów UCY7447 i SN7447. Wskazano również stronę producenta Fairchild Semiconductor jako źródło dokumentacji technicznej. W dyskusji podkreślono, że opis działania dekodera to zazwyczaj schemat, krótki opis funkcji i charakterystyki z dokumentacji producenta. Poruszono także problem podania kodu szesnastkowego zamiast BCD na wejście dekodera, sugerując analizę tablicy prawdy układu (np. DM74LS47). Temat został zamknięty po uzyskaniu potrzebnych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA