logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak optymalnie podłączyć mikser Yamaha MX 12/4 do powermiksera LDM SKM-7?

kiedysktos 21 Mar 2009 03:08 5139 8
REKLAMA
  • #1 6310452
    kiedysktos
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Mam dosyć niecodzienną sytuację, mianowicie pochopnie kupiłem powermikser LDM SKM-7 i b. szybko przestał mi wystarczać: dokupiłem do niego mikser Yamaha MX 12/4. Nie wiem, jaki jest optymalny sposób podłączenia - ja podłączam to w pewien utarty sposób, i gra. Teraz się zastanawiam, czy nie można by tego zmienić na lepszy :) Wszystko jest na załączonym obrazku.

Chodzi o to, że w powermikserze nie ma wejść XLR dedykowanych dla sygnału z innego miksera, tylko są te dwa XLR dla mikrofonów - ale wtedy mój sygnał z miksera zostałby przepuszczony przez wszystko, co jest w kanale powermiksera, czyli m.in. przez jego equalizer (co chyba może pogorszyć jakość). Tej opcji nie używam, jest na czerwono.

Są za to w tym powermikserze wejścia typu jack, i tam posyłam sygnał - jako że mam kable jack-jack, wybrałem wyjścia grup (1 i 2: używam ich tłumików do regulacji na mikserze). Tej opcji od zawsze używam, jest na zielono. [nie przeszkadza mi to, że grupy są zajęte, bo ich nie używam]
    Jak optymalnie podłączyć mikser Yamaha MX 12/4 do powermiksera LDM SKM-7?
    W jasnoniebieskiej ramce powiększenie fragmentu powermiksera z podpisami. Kable między mikserem a powermikserem są minimalnie krótkie (chyba 1,5 m.): nie wiem, czy przy takiej długości różnica w jakości między XLR a jackiem jest zauważalna.

No i pozostaje trzecia opcja, czyli użycie kabli XLR-jack, i wyście z miksera ST output, po czym wejście tam, gdzie teraz się wpinam (gniazda jack).

Wszelkie uwagi mile widziane!
  • REKLAMA
  • #2 6311104
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Oba połączenia nie są właściwe.
    Z miksera wychodzisz wyjściami XLR-OUTPUT L+R a do powermiksera wchodzisz do któregoś z wejść liniowych stereo L,R: 3, lub 4 - jeśli potrzebna jest dodatkowa korekcja, oprócz tej z miksera, lub do wejścia 5, jeśli nie potrzeba dodatkowej korekcji sygnału z miksera.
    Wejście stereo nr 6 jest przeznaczone dla powrotu pętli efektów i jeśli nie jest w ten sposób wykorzystywane, to może służyć jako wejście liniowe.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6312079
    kiedysktos
    Poziom 11  
    Dzięki. Instrukcja powermiksera ma 2 strony z czego pierwsza jest tytułowa :)
    Przy wejściach w powermikserze 1-6 sprawa jest jasna: służą do tego, żeby wpuścić tam sygnał i go wzmocnić, ew. skorygować po drodze. W takim razie do czego służy ta powiększona sekcja zbiorcza powermiksera (w jasnoniebieskiej ramce)? Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć jak małemu dziecku? Mi się zawsze wydawało, że to najwłaściwsze miejsce, żeby wpuścić sygnał przy minimalnej stracie jakości, że jest najbardziej bezpośrednie.
  • REKLAMA
  • #4 6314380
    DjMapet
    Poziom 43  
    Gniazda wyjściowe MIX OUT - L,R służą do podania zmiksowanego sygnału z miksera (tego powermiksera), na np inny wzmacniacz, końcówkę mocy, mikser itp.
    Gniazda wejściowe POWER IN - L,R służą do podłączenia zewnętrznego miksera i pozwalają na wykorzystanie wbudowanego wzmacniacza jako końcówki mocy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6314538
    kiedysktos
    Poziom 11  
    Cytat:
    Gniazda wejściowe POWER IN - L,R służą do podłączenia zewnętrznego miksera i pozwalają na wykorzystanie wbudowanego wzmacniacza jako końcówki mocy.

OK, czy zatem nie tu powinienem wpuszczać sygnał z miksera? W końcu chcę właśnie wykorzystać sam wzmacniacz, jego mikser mnie nie interesuje.

A tak na marginesie, to nie chce mi działać proponowane przez Ciebie połączenie, tzn. coś jest nie tak... sygnał wysyłanyprzez ST output to głównie wysoki, miękki szum, a przy mocnym podkręceniu wzmacniacza słychać też w tym szumie cichy sygnał... kable są OK, więc pewnie coś z gniazdami ST w mikserze nie gra?

ALE za to kiedy wypuszczę sygnał z miksera po staremu (group output 1 i 2) i zamiast wpuszczać go do sekcji zbiorczej poślę go tak, jak mówiłeś, czyli np. do kanału 5 L+R, to sygnał jest lepszy niż zazwyczaj :) znikł cichy brum i cichy szum, które wiecznie było słychać przez głośniki, kiedy nic nie grało. Dzięki!
  • #6 6319307
    DjMapet
    Poziom 43  
    Oczywiście, możesz podać sygnał z miksera na wejścia POWER IN i korzystać z końcówki mocy z pominięciem miksera. Jednak podłączenie do wejść liniowych (np 3) może okazać się korzystniejsze ze względu na możliwość dodatkowej regulacji, korekcji. Przetestuj obie możliwości i stosuj korzystniejszą.
    Nie znam dokładnie tego miksera (MX12/4) ale najprawdopodobniej wyjścia GROUP są monofoniczne. Służą do wysyłki sygnału z wybranych kanałów na inne części (sektory) nagłośnienia.
    Sygnał sumy miksera powinieneś pobrać z gniazd XLR- OUTPUT L,R. Mikser powinieneś połączyć ze wzmacniaczem (SKM-7) przewodami niesymetrycznymi, bo z tego co wiem ma takie wejścia. Być może łączysz przewodami symetrycznymi i stąd szumy i brumienie.

Pozdrawiam.
  • #7 6319540
    kiedysktos
    Poziom 11  
    Co do tego XLR output to nie widze innej opcji jak zastosowanie kabli xlr-monojack lub xlr-xlr (jeśli dobrze rozumiem, to przy założeniu dobrego zlutowania ten pierwszy jest niesymetryczny) - w obu wypadkach sygnał jest kilkadziesiąt razy słabszy od szumu: w ogóle ledwo wysłyszałem, że tam jest.... więc coś tam musi być skopane w tym mikserze.

Wyjścia GROUP pewne są monofoniczne, ale skoro wysyłam sygnał z dwóch grup i puszczam na lewy i prawy kanał, to mogę już przesuwać wybrane kanały w panoramie (grupy 1 i 2 są w tym mikserze przypisane lewemu i prawemu kanałowi). Problem może być, kiedy za to będę chciał np. podpiąć klawisz w stereo - ale wtedy zawsze mogę go wpiąć w dwa osobne kanały i PAN-y wykręcić na boki.

Dzięki za odpowiedzi. Nie wiem, czy miało sens zakładanie osobnego tematu, odnosi się on do tego samego sprzętu - zapraszam https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1264189.html#6318926
  • #8 6326000
    DjMapet
    Poziom 43  
    Trochę dziwne byłoby gdyby gniazda OUTPUT w tym mikserze były skopane, no ale nie niemożliwe. Sprawdź jeszcze raz połączenia. Wg mnie, powinno być: sygnał-XLR (męski) pin2>jack końcówka. Ekran-XLR pin 1 (+ ew 3)>jack trzpień.

Co do drugiego tematu, To jeśli powermikser służy jako końcówka mocy i nie będziesz do niego podpinał niczego poza mikserem to wepnij go w gniazda PWR IN - L,R. Jeśli dobrze pamiętam, przy takim podłączeniu zostaje odłączony mikser powermiksera.
    Jeśli chodzi o ustawienia poszczególnych tłumików, to musisz się trochę pobawić i wybrać najkorzystniejszą opcję. Mogę tylko podpowiedzieć że przy mocniejszym wysterowaniu, SKM-7 wytwarza dość mocne szumy i zniekształcenia. W sumie, to prosty, niedużej mocy wzmacniacz.

Pozdrawiam.
  • #9 6329120
    kiedysktos
    Poziom 11  
    OK, Dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalnego podłączenia miksera Yamaha MX 12/4 do powermiksera LDM SKM-7. Powermikser nie posiada dedykowanych wejść XLR dla sygnału z innego miksera, jedynie mikrofonowe, które przepuszczają sygnał przez korektor kanału, co może pogorszyć jakość dźwięku. Zalecane jest podłączenie wyjść XLR-OUTPUT L+R z miksera Yamaha do wejść liniowych stereo (np. kanały 3, 4 lub 5) powermiksera, co pozwala na dodatkową korekcję lub pominięcie korekcji, w zależności od potrzeb. Wejścia POWER IN L,R w powermikserze służą do podłączenia zewnętrznego miksera i wykorzystania wzmacniacza jako końcówki mocy, pomijając wbudowany mikser powermiksera. Wyjścia GROUP miksera Yamaha są monofoniczne, ale można je używać do przesyłania sygnału stereo, łącząc dwie grupy na lewy i prawy kanał. Problemy z niskim poziomem sygnału i szumami mogą wynikać z nieprawidłowego okablowania lub specyfiki wyjść miksera. Zaleca się stosowanie kabli niesymetrycznych (np. XLR-monojack) i testowanie różnych konfiguracji wejść powermiksera, aby uzyskać najlepszą jakość dźwięku. Powermikser SKM-7 jest prostym wzmacniaczem o ograniczonej mocy, który przy mocniejszym wysterowaniu może generować szumy i zniekształcenia, dlatego ważne jest odpowiednie ustawienie tłumików i wybór właściwego wejścia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA