logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć komputery z XP i Vista przez crossover i udostępnić internet?

zepter 21 Mar 2009 22:07 3100 26
REKLAMA
  • #1 6313821
    zepter
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Posiadam internet Sferia (modemADU - 520C )podłączony jest przez USB.
    Komputery to :
    1.stacjonarny system XP hom
    2.Laptop system Vista hom premium
    Modem podpięty będzie do stacjonarnego komputera .
    Komputery będą stały 5m od siebie .
    Mam takie pytanie czy jak połączę je przewodem crossover po skonfigurowaniu komputerów , to utworzę sieć między nimi i czy internet będzie na tym drugim i na pierwszym.Czy jest jakiś problem z tym , że na jednym jest XP a na drugim vista.

Jeszcze jedno pytanie .W domu mam internet z UPC chce go rozdzielić na drugi komputer ( laptop ) .Chce kupić Router ,czy mogli byście mi polecić jakiś dobry model nie sprawiający problemu w użytkowaniu ani instalacji.W cenie do 250 zł ale jak ma być kiepski za tą kasę to dołożę do lepszego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6313947
    strdb940
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam. Odnośnie połączenia kablem scrosowanym to jest to półśrodek ponieważ trzeba pamiętać że aby w drugim komputerze był internet pierwszy komputer do którego podpięty jest modem musi być włączony. Nie ma znaczenia że na jednym komputerze jest xp a na drugim vista. Co do upc i rozdzielenia internetu to moim zdaniem najlepszy router do 250 zł to WRT54G/GL firmy Linksys. Osobiście zakładałem kilka takich i je konfigurowałem i chyba nie ma nic lepszego jak ten router w tej cenie a biorąc pod uwagę masę alternatywnego firmware opartego na linuxie po prostu rewelacja. Jeden w ciągu roku zawiesił się raz... jak była porządna burza i to tyle. W sieciach działają od 2 do 4 komputerów i nie ma z tym problemu router normalnie daje rade.
  • Pomocny post
    #3 6313952
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ocena: 164
    Internet będzie na jednym i na drugim, warunkiem jest udostępnienie połączenie internetowego na komputerze z modemem USB.

Nie będzie problemu z różnymi systemami.

Linksys wrt54gl
  • #4 6314068
    zepter
    Poziom 15  
    Co do pierwszego pytania i odpowiedzi . Oczywiście konfiguracja jest jednorazowa ,czy dobrze rozumiem .Nie będę konfiurował tego za każdym razem . Wystarczy włączyć 1 komputer stacjonarny a do laptopa podpiąć kabel i będzie wszystko działało .Czy ten półśrodek to ma wadę tylko w tym , że komputer udostępniający internet musi być włączony . Cz ma jeszcze jakieś wady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6314094
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Konfigurujesz raz, informacje jak to zrobić znajdziesz w linku

Oczywiście jak wyłączysz komputer z modemem USB to automatycznie tracisz możliwość korzystania z internetu na drugim komputerze. Właśnie to jest największa wada innych zasadniczo nie ma.
  • #6 6314151
    zepter
    Poziom 15  
    Z tym nie ma problemu , to są komputery stojące w jednym pomieszczeniu i muszą być włączone .
    A na router się zdecydowałem ten który polecacie Linksys wrt54gl.
    Może ktoś orientuje się jakie ceny na giełdzie komputerowej w Warszawie
  • Pomocny post
    #7 6314176
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ten router bez kłopotu obsługuje alternatywne oprogramowanie DD-WRT, Tomato można z nim naprawdę zrobić wiele rzeczy, co do ceny to pewnie koło 240 zł.
  • #8 6314200
    zepter
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki za pomoc .Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 6319086
    zepter
    Poziom 15  
    Dla pewności co do routera to oprócz tego Linksys wrt54gl znalazłem
    D-Link DI-524 ma dosyć dobre opinie i cena 100zł mniej nie jest to majątek ale czy warto dopłacić 100zł do Linksys wrt54gl.Links ma wiele możliwości z których pewnie nie będę korzystał .Potrzebuję podpiąć bezprzewodowo drugi komputer w odległości nie większej jak 5m przez jedną ścianę. Chciałbym być pewny czy wziąć tego Linksa Czy D-Linka.
  • Pomocny post
    #10 6319122
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ja osobiście nie uważam D-Linka za dobrą firmę jak chodzi o routery - często są niestabilne. Pytałeś o jak najlepszy sprzęt więc podałem modele z górnej półki. Jeśli sieć ma być prosta nie ma sensu chyba inwestować w wrt54gl ale d-linka też bym odrzucił.
  • #11 6319337
    zepter
    Poziom 15  
    A jaki router do prostego ale stabilnego rozdzielenia sieci polecacie.Oczywiście oprócz Linksa nie chce płacić za coś czego nie wykorzystam .
  • Pomocny post
    #12 6320090
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Np TP-LINK TL-WR543G
  • #13 6324025
    zepter
    Poziom 15  
    Ten TP-LINK TL-WR543G będzie w sam raz .A resztę kasy dołożę do płyty bo mi padło gniazdo głośnikowe (zielone).Pozdrawiam.
  • #14 6326920
    zepter
    Poziom 15  
    Dzisiaj kupiłem TP-LINK TL-WR543G dałem 130 zł .Mam nadzieję ,że będę zadowolony.Nie ma w nim przewodu sieciowego jutro kupie to wypróbuję.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #15 6332322
    zepter
    Poziom 15  
    Podłączyłem router do komputera przez lan a laptop przez wi - fi.
    Wszystko dział .
    Czy muszę coś jeszcze ustawić jakieś zabezpieczenia przed dostępem do sieci przez innych użytkowników.
    Wyświetla mi się sieć niezabezpieczona ,dlaczego inne sieci wyświetlają sie jako zabezpieczone.
  • Pomocny post
    #16 6332592
    nasedo83
    Poziom 2  
    pojawia sie siec niezabezpieczona bo nie masz ustawionych zadnych algorytmow szyfrujacych ani hasel dostepowych do wi-fi... to jedno co dobrze by bylo ustawic zeby utrudnic sasiadom korzystanie z Twojego internetu ;-) a druga rzecz i podstawowa to zmienic standardowe haslo administratora na routerze oczywiscie
  • #17 6333217
    zepter
    Poziom 15  
    Poczytam jutro o zabezpieczeniu wi - fi .
  • #18 6341972
    zepter
    Poziom 15  
    Ustawiłem zabezpieczenia tak jak napisano na stronie.
    http://pytamy.pl/question/jak-skonfigurowac-tplink-tl-wr543g/1
    Ustawiałem to z poziomu komputera podłączonego do routera przez przewód sieciowy.Tylko wtedy nie ma internetu w laptopie .Czy mam to ustawiać też na laptopie . Czy tylko na laptopie wystarczy.
  • #19 6342253
    Boozgu
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    nie ma internetu.. czyli wlasciwie o co dokaldnie chodzi?

-windows nie wykrywa sieci?
    -nie mozna sie do niej podlaczyc?
    -mozna sie podlaczyc ale strony nie dzialaja?
  • REKLAMA
  • #20 6342418
    zepter
    Poziom 15  
    Wszystko działa internet jest na obu komputerach .Tylko wyświetla się sieć nie zabezpieczona .Zrobiłem tak jak opisano to na stronie którą podałem a by zabezpieczyć siec i w tedy odcina mi internet na laptopie.
  • #21 6342492
    Boozgu
    Poziom 13  
    zepter napisał:
    Wszystko działa internet jest na obu komputerach .
    [..]Zrobiłem tak jak opisano to na stronie którą podałem a by zabezpieczyć siec i w tedy odcina mi internet na laptopie.
    .

Wlasnie pytam co to znaczy ze "odcina" (?).

Jesli ustawia sie jakies szyfrowanie na routerze trzeba analogicznie zrobic na komputerze.
  • #22 6342524
    zepter
    Poziom 15  
    Odcina to znaczy , że nie ma internetu.Jak mam to ustawić .
  • #23 6342564
    Boozgu
    Poziom 13  
    Kliknij " nie odcinaj internetu na laptopie" - powinno pomoc.
  • #24 6342571
    Kozik_1902
    Poziom 2  
    a próbowałes poprzez strone?
    a mam takie pytanie, jeśli zapomniałe loginu i hasła do routera, to co mam zrobić? reset routera?
  • #25 6342585
    Boozgu
    Poziom 13  
    Kozik_1902 napisał:
    [..]jeśli zapomniałe loginu i hasła do routera, to co mam zrobić? reset routera?

Tak, to jest najprostsze rozwiazanie.
    Zaraz po tym zmien na jakies inne niz standardowe.. tylko tym razem pamietaj jakie ;]
  • #26 6342602
    Kozik_1902
    Poziom 2  
    A jak zrestartować router? jest tam jakiś przycisk? bo to nie jest u mnie robione.. a i czy jak zrestartuje router czy znowu poprzez stronę trzeba będzie konfigurować go?
  • #27 6342615
    Boozgu
    Poziom 13  
    Kozik_1902 napisał:
    A jak zrestartować router? jest tam jakiś przycisk?

najczesciej trzeba wlozyc szpilke w odpowiednia dziurke, lub przytrzymac jakis przycisk.. sprawdz dokladnie w instrukcji.

Kozik_1902 napisał:
    [..]jak zrestartuje router czy znowu poprzez stronę trzeba będzie konfigurować go?

tak, po restarcie wszystko wraca do ustawien domyslnych i trzeba ustawiac ponownie

Podsumowanie tematu

✨ W celu połączenia komputera stacjonarnego z systemem Windows XP i laptopa z systemem Vista za pomocą kabla crossover i udostępnienia internetu z modemu USB (Sferia ADU-520C) podłączonego do komputera stacjonarnego, konieczne jest jednorazowe skonfigurowanie udostępniania połączenia internetowego na komputerze z modemem. Połączenie sieciowe będzie działać na obu komputerach pod warunkiem, że komputer z modemem jest włączony. Różnice systemowe między XP a Vista nie stanowią problemu. Jako rozwiązanie do rozdzielenia internetu z UPC na drugi komputer polecany jest router Linksys WRT54GL, ceniony za stabilność, możliwość instalacji alternatywnego oprogramowania (DD-WRT, Tomato) oraz łatwość konfiguracji. Alternatywnie wskazano TP-LINK TL-WR543G jako prostszy i stabilny router w niższej cenie. Routery D-Link DI-524 są mniej rekomendowane ze względu na niestabilność. Po podłączeniu routera i konfiguracji sieci Wi-Fi należy ustawić zabezpieczenia szyfrowania (np. WPA) oraz zmienić domyślne hasło administratora, aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi. Konfiguracja zabezpieczeń musi być zgodna na routerze i na urządzeniach klienckich, aby uniknąć utraty dostępu do internetu. W przypadku zapomnienia loginu i hasła do routera, reset urządzenia do ustawień fabrycznych jest standardowym rozwiązaniem, po którym konieczna jest ponowna konfiguracja.
REKLAMA