logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron FSP 350-MDM - zasilacz zawyża napięcia, komputer się wyłącza

Stanisław18 21 Mar 2009 22:40 2006 3
REKLAMA
  • #1 6314025
    Stanisław18
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.
    Zasilacz Fortron FSP 350-MDM
    Komputer sam zaczął się wyłączać.
    Zmierzyłem napięcia ; +12V powoli wzrasta do +14V, a +5V do +6V i zasilacz się wyłącza (+3.3V dobre)
    Rozebrałem go i po kilku uruchomieniach w trakcie pomiarów wszystko wróciło do normy (dzień pochodził w komputerze i nadal zaczął się ten sam problem).

Komputer z Celeronem 1.6 GHz i grafiką zintegrowaną (o przeciążeniu nie ma mowy).

Co może być przyczyną (żadnych wizualnych uszkodzeń, kondensatory nie wybrzuszone).
    Proszę o pomoc na które elementy zwrócić uwagę.

Pozdrawiam
    Fortron FSP 350-MDM - zasilacz zawyża napięcia, komputer się wyłącza
  • REKLAMA
  • #2 6320708
    clof
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Problem pojawia się w zmiennej rezystorem, zmiana stała.
  • REKLAMA
  • #3 6322500
    Stanisław18
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Prawdę mówiąc nie wiem o co chodzi (nie jestem elektronikiem z wykształcenia).
    Czy to, że zmienia się wartość któregoś rezystora w wyniku uszkodzenia.
    Czy jest gdzieś zimny lut.
    Gdy dzisiaj uruchomiłem go na sucho z podłączonym napędem CD i po obciążeniu +5V żarówką samochodową 75W napięcia wróciły do normy.
    Teraz z samym napędem też są dobre.
    Obawiam się, że po zamontowaniu w komputer problem nadal powróci.
  • #4 6322869
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3813
    Pamiętaj jedno nie wszystko widać w wypadku elektrolitu nawet nie da się zmierzyć miernikiem do pomiaru pojemności, a problem może być dalej...
    Musisz obciążyć wszystkie napięcia wyjściowe w zasilaczu do poziomu przynajmniej 50% jego możliwości w każdej gałęzi napięć i dopiero po przetestowaniu ewentualnie zadecydować czy zasilacz można podłączyć do reszty podzespołów komputera ...
REKLAMA