logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować programową obsługę konwertera TTL na RS232 z MAX232?

scrag 21 Kwi 2004 18:27 1539 7
REKLAMA
  • #1 605837
    scrag
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich :sm9:
    Na wstępie zaznaczam, że z elektroniką mam niewiele wspólnego - tylko mam problem z projektem z przedmiotu "Sprzęt systemów komputerowych", który z kolei z elektroniką niż z informatyką ma więcej wspólnego.

Otóż tematem projektu jest konwerter TTL=>RS232. Sprawa wydaje się prosta - układ scalony MAX232 i sprawa załatwiona. Jest jedno ale: konwerter ma mieć obsługę programową...
    Problem w tym czy obsługa ta ma wiązać się tylko z określeniem trybu transmisji przez port RS232 (dł. słowa, bit(y) stopu, parzystości, itd.) czy może z programową konwersją sygnału z jednego standardu na drugi :?: Jeśli ta druga opcja, to czy użycie układu MAX232 ma sens i jak takiej programowej konwersji dokonać?

Trochę dużo pytań jak na jeden temat, ale naprawdę nie wiem co robić :?
    Będę wdzięczny za pomocne sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 605848
    sdzyx
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    to pierwsze ...
  • REKLAMA
  • #3 605896
    scrag
    Poziom 11  
    Czyli rozumiem że w grę wchodzi tylko i wyłącznie sam program do określenia parametrów transmisji.
    Bo nauczyciel coś kręcił nosem jak mu powiedziałem że chcę zbudować konwerter na MAX232; bo to ma już program zadrutowany w sobie, czyli tak jakby chodziło mu o układ który dopiero trzeba zaprogramować tak aby zmieniał standard sygnału.
    Tylko czy to jest realne i wykonalne?
  • #4 605936
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    scrag napisał:
    Bo nauczyciel coś kręcił nosem jak mu powiedziałem że chcę zbudować konwerter na MAX232; bo to ma już program zadrutowany w sobie, czyli tak jakby chodziło mu o układ który dopiero trzeba zaprogramować tak aby zmieniał standard sygnału.
    Jaki program? max232 to tylko konwerter napięciowy, na wyjściu jest ten sam standard sygnału ale o innych napięciach.
  • #5 607124
    scrag
    Poziom 11  
    Aha, a czy da się jakoś obsługiwać wejście TTL z poziomu komputera, bo mnie takim pytaniem właśnie zaskoczył nauczyciel:
    "Jak pan ma zamiar obsługiwać wejście TTL?"
    Ja wtedy zbaraniałem, bo obsługiwać to można ale RS232 a nie TTL.
    Chyba, że się mylę...
  • REKLAMA
  • #6 607662
    ErykK
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    troche nie wiedziec o co chodzic??

moze nauczycielowi chodzi o cos takiego:

masz PC z jego com'a do max232 (tutaj nastepuje zmiana napiecia z standardu RS232 na sygnal w standardzie TTL) i dalej do np. mikrokontrolera8051 (8051 odbiera dana w st.TTL i wysyla spowrotem np. Echo)
    na plytce mikrokontrolera mozesz zrobic przelaczniki gdzie ustawiasz szybkosc transmisji itp.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 607685
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    A może to kolejny przypadek z cyklu: weź wiadro i skocz po fazę...
    Najprościej wypytaj dokładnie nauczyciela o co mu chodzi, bo może celowo próbuje Cię zmylić. Znam takie przypadki...
    Pozdrawiam.
  • #8 607692
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 112
    a mi coś się wydaje że rs-ttl jest zbyt cieńkie i tego nie dostałeś ;)
    a czy nie jest żę protokoł transmisji musisz zmień np na I2C?? ewentualnie czy to nie ma być rs->8linii ttl?? i wtedy wysrczy użyć procka, który będzie odbierał dane i wystawiał je na port??
    wg tego co napisałeś wejście TTL jest rozwiązane poprzez użycie scalaka 232 i obsługuje się je podając sygnały zgodne z ttl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji programowej obsługi konwertera sygnału TTL na RS232 z wykorzystaniem układu MAX232. Pytanie główne dotyczy tego, czy programowa obsługa konwertera oznacza jedynie konfigurację parametrów transmisji (długość słowa, bity stopu, parzystość) czy też wymaga programowej konwersji sygnału między standardami TTL i RS232. Wyjaśniono, że MAX232 jest układem konwertera napięciowego, który zmienia poziomy napięć sygnału, ale nie realizuje programowej konwersji sygnału. Obsługa programowa dotyczy więc ustawienia parametrów transmisji przez port RS232, a nie samej konwersji sygnału. Poruszono także kwestię obsługi wejścia TTL z poziomu komputera, wskazując, że standard RS232 jest obsługiwany programowo, natomiast TTL wymaga sprzętowego konwertera (np. MAX232) i ewentualnie mikrokontrolera do dalszej obróbki sygnału. Sugerowano, że nauczyciel mógł mieć na myśli konieczność programowego sterowania parametrami transmisji lub zastosowanie mikrokontrolera do konwersji protokołu, jeśli wymagane jest inne rozwiązanie niż standardowy MAX232.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA