logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor IIYAMA Vision Master 452 - brak koloru czerwonego

qairo 25 Mar 2009 15:20 1889 3
REKLAMA
  • #1 6330691
    qairo
    Poziom 2  
    Witam mam problem z monitorem a dokładniej to..
    Robiłem przemeblowanie w pokoju wyłączyłem monitor na jakaś godzinkę , po ponownym włączeniu monitor działa dalej ale tak jakby stracił kolory (głównie kolor czerwony).Wszystkie rozdzielczości itd działają dobrze tylko obraz jest ciemniejszy i kolor czerwony jest prawie nie widoczny.Moje pytanie brzmi czy ktokolwiek się już spotkał może z takim problemem w tym modelu monitora ?? :) ( IIyama MA901U )
    Proszę o możliwie szybka odpowiedz.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6331287
    kamel_w
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Sprawdź połączenia i zimne luty na płytce kineskopu. Katody, rezystory dużej mocy, najlepiej zacznij od poprawienia lutów na całej płytce.
  • REKLAMA
  • #3 6333433
    qairo
    Poziom 2  
    kamel_w napisał:
    Sprawdź połączenia i zimne luty na płytce kineskopu. Katody, rezystory dużej mocy, najlepiej zacznij od poprawienia lutów na całej płytce.

Po rozebraniu dokładnym monitora przez przypadek w sumie poruszyłem kablem,i kolor czerwony się pojawił :)
    Ale mam pytanie czy wiesz gdzie znalesc schemat tego kabla bo chce go sam uciąć i na "barana" czy jakoś tak połaczyć te kabelki.Problem w tym że nie wiem czy tam będą kable każdy innego koloru czy łączone parami w tych samych kolorach.Jeśli ktoś wie proszę o pomoc :) Pozdrawiam
  • #4 6336336
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic463126.html

Pkt.16 regulaminu forum:
    "Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników."
REKLAMA