logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z otoczeniem siecowym Komputer stacjonarny<->L

Roomek1 26 Mar 2009 22:43 1406 13
REKLAMA
  • #1 6337998
    Roomek1
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z otoczeniem sieciowym. Do komputera stacjonarnego mam podłaczony ruter który wysyła sygnał do laptopa który posiada karte wi fi. Internet działa prawidłowo zarówno na komputerze i laptopie.
    Problem polega na tym iz skonfigurowałem sieć domowa i na laptopie w otoczeniu sieciowym widze komputer stacjolarny lecz nie mam do niego dostepu wyskakuje komunikat "xxx nie jest dostepny. Możesz nie mieć uprawnień do uzywania tego zasobu sieciowego. Natomiast na komputerze stacjolarnym w otoczeniu sieciowym nie ma laptopa. W połaczeniu sieciowym mam dwa połączenia
    1. połaczenie sieci bezprzewodowej ktora działa prawidłowo
    2. połaczenie 1394
    Adres ip w 1 połączeniu pobierm automatycznie poniewaz gdy wpisuje jakies ip to nie mam neta co robic zeby komputer stacjonarny wreszcie wyszukał laptopa w otoczeniu sieciowym???
  • REKLAMA
  • #2 6338101
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Miałem taki sam problem. Kupiłem dawno temu router (Linksys WRT54gl v1.1 - tak na marginesie super sprzęt) i zmontowałem małą sieć. Sieć chodziła, można było korzystać z folderów na różnych komputerach (udostępnianie, kopiowanie itp). Później zainstalowałem SP3 do Windowsów i lokalna sieć przestała działać, objawy dokładnie takie o jakich piszesz. Zbytnio się tym nie przejmowałem bo rzadko korzystałem z tego. Parę miesięcy temu zainstalowałem na routerze Tomato1.23 i lokalne połączenia powróciły do życia. Problem może więc być w ustawieniach Wind albo w routerze. Zbytnio się nad tym nie zastanawiałem bo problem rozwiązał się sam. Pozdrawiam
  • #3 6338113
    marakus
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Orłem nie jestem, ale w routerze możesz przypisać, jakie IP router przydzieli poszczególnym komputerom. Aby się widziały powinny być w tej samej podsieci np 192.168.1.x gdzie x to nr komputera, no i powinny być w tej samej grupie roboczej np MSHOME albo jaką sobie przypiszesz.
    U siebie mam Vistę w paku i XP w stacjonarnym, no i niestety laptop widzi stacjonarny, mogę tam udostępniać dyski i katalogi ale XP nie widzi niczego w laptopie, i z tym sobie nie poradziłem, ale taka opcja mi wystarczy.
  • REKLAMA
  • #4 6338151
    Electrical
    Red. Komputery FAQ
    Ocena: 51
    Komputery muszą mieć różne adresu IP i tę samą maskę sieci. I tak jak kolega wyżej napisał muszą pracować w tej samej grupie roboczej. Oprócz tego musisz włączyć udostępnianie plików (najlepiej wybrać cały dysk).
  • #5 6338183
    Roomek1
    Poziom 10  
    Tak na ustawienia routera sa przydzielone nr IP
    Komputer Stacjonarny 192.168.2.3
    Laptop 192.168.2.4
    Gdy wstukuje te ip w połaczeniu sieciowym bezprzewodowym to nie mam neta a gdy daje spowrotem uzyskaj adres ip automatycznie to net wraca. Tylko nie mam pojecia ktore połaczenie jest odpowiedzialne za połaczenie sieciowe czy to bezprzewdowe czy to połaczenie 1394:/ bo gdy tam ip wpisuje to nic sie nie dzieje
    Grupe roboczą mam ustawioną o obydwóch kompach DOM
  • #6 6338195
    Electrical
    Red. Komputery FAQ
    Ocena: 51
    Roomek1 napisał:
    Tylko nie mam pojecia ktore połaczenie jest odpowiedzialne za połaczenie sieciowe czy to bezprzewdowe czy to połaczenie 1394:/ bo gdy tam ip wpisuje to nic sie nie dzieje

Połączenie bezprzewodowe.
  • #7 6338231
    marakus
    Poziom 26  
    Te adresy wpisujesz tylko w routerze, w komputerach zostawiasz Automatycznie uzyskaj IP.

1394 to port FireWire, zasadniczo widziany jak protokół sieciowy, ale ty z niego w tym przypadku nie korzystasz.
  • REKLAMA
  • #8 6338267
    Roomek1
    Poziom 10  
    ahaaa w routerze tylko jestem laikiem co do routera posiadam go od wczoraj:) gdzie przypisac mam te ip ??jakies wskazówki poprosze;P

Dodano po 4 [minuty]:

podam przykład jak ja to widze:) bo chciałem pograc w red alerta na sieci i narazie gdy wchodze tam na siec to z laptopa widze gracza z stacjonarnego ale na stacjonarnym nie widze laptopa:/
  • #9 6338317
    marakus
    Poziom 26  
    Ciężko będzie ci pomóc na odległość, nawet nie znam modelu routera. Z tego co pamiętam, to do gier jeszcze trzeba przypisać powiązania na odpowiednich portach ale nie mam pewności czy to konieczne. Ja nie mam ale nie gram po LANie natomiast nie mam problemów z grą np w AmericasArmy.
  • REKLAMA
  • #10 6338350
    Roomek1
    Poziom 10  
    Router firmy BELKIN ver 1001
    W ustawieniach routera wchodze w zakładke LAN Setup i sa tam dwie opcje
    1. DHCP client list i tam sa wiadomosci ze stacjonarny ma ip 192.168.2.4 a laptop 192.168.2.3 i ich MAC Adressy
    2. LAN Setting Gdzie jest napisany jakis adres IP 192.168.2.1 i jego maska sieci 255.255.255.0
    DHCP server albo On albo Off mam zał On
    a Potem jakis IP Pool Starting address 192.168.2.2 i IP Pool Ending Addres 192.168.2.100
    i ost. Local Domain Name to wpisałem DOM bo taka mam grupe robacza:P
    Sa jeszczed zakładki:
    Internet WAN
    Wirless
    Firewall
    Utilities

Dodano po 15 [minuty]:

mam nadzieje ze to co napisałem jest istotne i w czym pomoże:) help
  • #11 6338516
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ja miałem właśnie Belkin F5D7231-4 przed Linksysem ale się go pozbyłem, kiepsko chodził i miał częste tendencje do wieszania się. Mam z niego gdzieś nawet chyba configa. Jeżeli chcesz na nim pograć to wejdz w Virtual Server i ustaw sobie TCP i UDP do swojej gry. Z tego co pamiętam to były chyba nawet ustawione już porty pod gry, tylko trzeba to było aktywować.
  • #12 6339405
    Roomek1
    Poziom 10  
    ustawiam te TCP i UPD i dalej nic musze wykombinowac zeby komputer stacjonarny na otoczeniu sieciowym znalazł laptopa bo w laptopie widze komputer stacjonarny i tu tkwi problem którego nie potrafie rozwiazac

Dodano po 3 [minuty]:

po odłączeniu kabla od modemu i podłaczeniu go do laptopa to sieć działa i komputer stacjonarny wykrywa mi laptopa ale wtedy nie mam neta jak to ustawic bezprzewodowo i czy jest taka wogóle mozliwosc
  • #13 6340788
    idepopizze
    Poziom 33  
    Jeżeli problem z udostępnianiem się nie rozwiąże to żeby pograć proponuje zainstalować Hamachi.
  • #14 6347401
    Roomek1
    Poziom 10  
    Sam sobie poradziłem z tym problemem i nikt z was nie miał racji:P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku wzajemnej widoczności i dostępu do zasobów sieciowych między komputerem stacjonarnym a laptopem w domowej sieci bezprzewodowej. Komputer stacjonarny jest podłączony kablem do routera, który udostępnia internet laptopowi przez Wi-Fi. Internet działa poprawnie na obu urządzeniach, jednak w otoczeniu sieciowym laptop widzi komputer stacjonarny, ale nie ma do niego dostępu (komunikat o braku uprawnień), natomiast komputer stacjonarny nie widzi laptopa. Oba urządzenia mają przypisane adresy IP z tej samej podsieci (192.168.2.x) i tę samą grupę roboczą (DOM). Występują dwa połączenia sieciowe na komputerze stacjonarnym: bezprzewodowe i 1394 (FireWire), z czego połączenie bezprzewodowe jest aktywne i odpowiedzialne za komunikację sieciową. DHCP jest włączone na routerze Belkin ver 1001, który przydziela adresy IP w zakresie 192.168.2.2–192.168.2.100. Problemy z udostępnianiem plików mogą wynikać z ustawień systemu Windows (np. SP3 powodujący problemy z siecią lokalną), konfiguracji grupy roboczej, ustawień udostępniania plików oraz ewentualnych reguł zapory sieciowej. Zalecane jest pozostawienie automatycznego pobierania adresu IP na komputerach, włączenie udostępniania plików, upewnienie się, że oba komputery są w tej samej grupie roboczej oraz sprawdzenie ustawień routera, w tym ewentualnego przypisania stałych adresów IP i konfiguracji portów (Virtual Server) dla gier sieciowych. W przypadku dalszych problemów z wykrywaniem urządzeń w sieci lokalnej można rozważyć użycie oprogramowania Hamachi jako alternatywy do gry po LAN. Ostatecznie autor samodzielnie rozwiązał problem, nie precyzując zastosionego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA