logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć terma, pralkę i suszarkę w łazience: 1 czy 3 fazy?

Jan_Werbinski 27 Mar 2009 13:56 4880 6
  • #1 6339871
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 669
    W łazience będą jednocześnie uruchomione: terma 2kW, pralka 2,5 kW i suszarka 3 kW. Nie mogę ich dać na jednej fazie, ze wzlędu na posiadane przyłącze.

Doprowadzić trzy osobne przewody YDYp 3x2,5 i podłączyć je do trzech osobnych różnicówek? I każde gniazdko osobno. Drogo to wychodzi.

Czy dać jeden YDYp 5x2,5 i jedna różnicówka trójfazowa?
    W tym przypadku robię trzy gniazdka 220V. Każde na innej fazie. Każde na jedno urządzenie.

Wg mnie lepsze jest drugie rozwiązanie z przewodem pięciożyłowym, bo jest tańsze i wygodniejsze. Najlepsze jest to, że jeden elektryk mówi że tak dobrze, inny że tak nie wolno i trzeba prowadzić trzy osobne obwody.

Jednak w doprowadzeniu przewodu pięciożyłowego zero (o przekroju 2,5) będzie przeciążone. Przecież ta jedna żyła musi przenieść i tak całą moc. Mam rację?

Może zatem 5x4mm?
  • #2 6339917
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    Jan_Werbinski napisał:

Czy dać jeden YDYp 5x2,5 i jedna różnicówka trójfazowa?
    W tym przypadku robię trzy gniazdka 220V. Każde na innej fazie. Każde na jedno urządzenie.

To jeszcze podrozdzielnię se zamontujesz w łazience? A słyszałeś coś o strefach? I o wymaganiach dotyczących prowadzenia przewodów w ścianach łazienki?
  • #3 6339991
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Słyszałem o strefach ale tam nie ma nic na moje pytanie.
  • #4 6340244
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Jak sam słusznie zauważyłeś, przegrzejesz przewód "zerowy".
    Muszą być osobne obwody. Różnicówka może być jedna trójfazowa i osobne zabezpieczenia z różnych faz.
  • Pomocny post
    #5 6340254
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Do każdego z tych urządzeń poprowadź osobne YDY 3x2.5.
    Róznicówka może być jedna. Tylko trzy zabezpieczenia nadprądowe.

Myślę, że pomyliłeś róznicówkę z wyłącznikiem nadprądowym :)

Obwody możesz w rozdzielni zasilić każdy z innej fazy - trzeba starać się tak projektować instalację, żeby w miarę równomiernie obciążać fazy.

Pamiętaj o strefach w łazience - gniazda można montować co najmniej 60 cm od pionowego obrysu wanny!
    Wysokość to około 140 cm nad podłogą.
    Gniazda koniecznie bryzgoszczelne klasy IP44 (z klapką).

Nic nie kombinuj z przewodami 5x...

W łazience nie wolno montować żadnych puszek.

Maly napisał:
    Jak sam słusznie zauważyłeś, przegrzejesz przewód "zerowy".
    Muszą być osobne obwody. Różnicówka może być jedna trójfazowa i osobne zabezpieczenia z różnych faz.

Liczy się sumę wektorową prądów, nie algebraiczną. Przy identycznym obciążeniu każdej fazy przewodem neutralnym prąd będzie równy zero.
    Ale to i tak nie upoważnia do kombinacji z przewodami dla urządzeń trójfazowych i to w łazience.

PS: Do Jan_Werbinski - nie martw się że drogo, bo aż tak drogo to nie jest.
    Oszczędność w tym miejscu jest zabroniona - albo robisz instalację elektryczną, albo po prostu fuszerkę.
  • #6 6340388
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Dzięki za wyjaśnienie. Nie pomyliłem różnicówki ze zwykłym bezpiecznikiem, ale zauważyłem że w hurtowni elektrotechnicznej używają tych określeń zamiennie.

Tutaj nie będzie równomiernego obciążenia przewodów. Np może chodzić terma i pralka, ale nie suszarka. I już mamy 4,5 kW.

To jeszcze jedno pytanie. Piec akumulacyjny dynamiczny o mocy 4,5 kW wystarczy przyłączyć przewodem 15 metrów 5x2,5? Czy jednak dać 5x4?
  • Pomocny post
    #7 6344923
    keszan
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Wystarczy 5x2,5mm

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia w łazience trzech urządzeń o mocy: terma 2 kW, pralka 2,5 kW i suszarka 3 kW, przy ograniczonym przyłączu uniemożliwiającym zasilanie ich z jednej fazy. Zalecane jest prowadzenie osobnych obwodów z przewodami YDY 3x2,5 mm² dla każdego urządzenia, zasilanych z różnych faz w rozdzielni, co pozwala równomiernie rozłożyć obciążenie. Różnicówka może być jedna trójfazowa, natomiast każde gniazdko powinno mieć osobne zabezpieczenie nadprądowe. Przewód neutralny (zerowy) nie może być przeciążony, dlatego nie jest wskazane stosowanie przewodu 5x2,5 mm² do zasilania wszystkich urządzeń jednocześnie, gdyż prąd sumaryczny może przekroczyć dopuszczalną wartość. W przypadku pieca akumulacyjnego dynamicznego o mocy 4,5 kW i długości przewodu 15 m wystarczy przewód 5x2,5 mm². W łazience należy przestrzegać wymogów stref ochronnych, montować gniazda bryzgoszczelne IP44 co najmniej 60 cm od wanny na wysokości około 140 cm, a także unikać montażu puszek instalacyjnych. Oszczędności na instalacji elektrycznej w tym miejscu są niewskazane ze względu na bezpieczeństwo i przepisy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA