logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet z komputera stacjonarnego na laptop przez kabel?

damekr 27 Mar 2009 17:09 8510 6
REKLAMA
  • #1 6340667
    damekr
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, tak jak w temecie chce się połączyć z laptopem przez skrętke ale za bardzo nie wiem jak. Gdy podłącze kabel to coś się tam samo skonfiguruje tylko że nie mogę wchodzić na neta. Mam internet radiowy w komputerze stacionarnym i chce się połączyć z laptopem i na nim mieć też neta... Proszę o pomoc. Chyba troszkę pomieszałem sorry.
  • REKLAMA
  • #2 6340911
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 136
    Włącz udostępnianie połączenia internetowego na komputerze stacjonarnym.
  • REKLAMA
  • #3 6340960
    vel_marian
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jeżeli pracujesz na windowsie to jest sprawa prosta.
    konfiguracja sieci w domu lub małej firmie->otwiera się kreator konfiguracji sieci klikasz dalej->puzniej wybierasz w jaki sposub ma się łączyć czyli na komputerze który ma neta dajesz "ten komputerłączy się bezpośredni...." a na tym drugim "ten komputer łączy się z internetem przez brame...."klikasz dalej a w następnym oknie wybierasz połączenie internetowe(oczywiscie na tym kompie ktory ma łączyć sie bezpośrednio na tym drugim nie bedzie tego okna)nastepnie masz nazwe komputera grupe robocza. a puzniej jeszcze czy chcesz udostepniac w sieci lokalnej pliki i drukarki ja u siebie udostepniam bo sie przydaje. to by bylo na tyle
  • REKLAMA
  • #4 6403943
    damekr
    Poziom 12  
    Tylko że ja na stacionarnym mam xp a na lapku mam viste... Próbowałem jak pisze vel_marian ale wyskakuje błąd że kreator nie może dokończyć konfigurowania...Dzięki za zainteresowanie tematem..

Może ktoś pomoże?
  • #5 6443003
    vel_marian
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ostatnio konfigurowałem podobną sieć ale na dwuch stacjonarkach. na jednym jest Xp( ustawiony jako brama) a na drugim windows 7 wersja beta. Troche się pomęczyłem z tym i nic nie chciało działac w kacu zrestartowałem tego z xp i wszystko. Konfigurowałem to ręcznie nie przez kreator.
  • REKLAMA
  • #6 6464071
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Podstawa ustawienia sieci miedzy Vista a XP to w konfiguracji polaczenia na Viscie przede wszystkim wszystko udostepnij. Ja tak robilem gdy chcialem zrobic siec miedzy Vista a XP i pomoglo. Udostepnilem katalog glowny, polaczenie sieciowe (ktore tam wybralem) i wszystko pieknie chodzilo :D
  • #7 6472460
    damekr
    Poziom 12  
    Tez tak cały czas robię udostępniam wszystko... A teraz to w ogóle mi vista nie chce się połączyć wcześniej to dało się chociaż pliki przesyłać.... Dzięki za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy udostępniania internetu z komputera stacjonarnego z systemem Windows XP na laptop z systemem Windows Vista za pomocą kabla sieciowego (skrętki). Podstawową metodą jest włączenie udostępniania połączenia internetowego na komputerze stacjonarnym oraz odpowiednia konfiguracja sieci lokalnej. Zalecane jest użycie kreatora konfiguracji sieci w Windows XP, gdzie komputer z internetem pełni rolę bramy, a laptop łączy się przez tę bramę. Jednak w przypadku mieszanych systemów (XP i Vista) mogą wystąpić problemy z automatycznym skonfigurowaniem połączenia, co wymaga ręcznej konfiguracji ustawień sieciowych i udostępniania zasobów. Kluczowe jest udostępnienie połączenia sieciowego i katalogów na komputerze z Vista, aby umożliwić komunikację i dostęp do internetu. Problemy z połączeniem mogą wynikać z niekompatybilności ustawień lub błędów kreatora konfiguracji. Ręczne restartowanie i konfiguracja połączeń sieciowych często pomaga w rozwiązaniu problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA