logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego LM324 w moim wzmacniaczu różnicowym się przegrzewa i uszkadza?

maxdutka 23 Kwi 2004 17:20 1239 1
REKLAMA
  • #1 609011
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Ostatnio sie wziołem za rozbudowe mojego zasialacza lab. o miernik prądu. Zrobilem wzmacniacz różnicowy na LM324 podłączyłem go do rezystora 1Ohm, i dzieją się następujące rzeczy:

- przy zerowym prądzie na wyjściu wzmacniacza oper. jest zawsze ok 0,7V, mimo iż potencjał we. (-) jest większy od we. (+) (po korekcji rezystorów prawie równy)
    - jeżeli zacznie płynać prad to napięcie na wyjściu zaczyna rosnąć od 0,7V
    - po kilku krotnym podpięciu obciążenia w postaci silniczka wzmacniacz operacyjny się uszkadza (strasznie się nagrzewa, i ma zwarte wyjście do dodatniego napięcia zasilania).

W załączniku zamieszczam schemat.
    Załączniki:
    • Dlaczego LM324 w moim wzmacniaczu różnicowym się przegrzewa i uszkadza? schemat.JPG (5.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 609578
    zbych m
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Po pierwsze to na wyjściu tego wzmacniacza, a właściwie to wtórnika, gdyż jego wzmocnienie jest = 1, nigdy nie będziesz miał 0V stosując niesymetryczne zasilanie, gdyż sygnał wyjściowy musiałby się zrównać z napięciem zasilającym (-).
    Cały układ nie będzie działał prawidłowo tzn liniowo jako amperomierz.
    Uszkadzanie wzmacniacza bierze się stąd że w układzie brak zabezpieczeń przed przepięciami, nie do uniknięcia przy obciążeniu indukcyjnym. Trzebaby wstawić diody zabezpieczające i kondensatory.
    Jeżeli nikt więcej Ci nie pomoże to w pojutrze postaram Ci się podesłać jakiś schemat.
REKLAMA